28 Ιανουαρίου 2023

Πρεμιέρα προεκλογικής πόλωσης



 Η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης απορρίφθηκε χθες, καθώς την καταψήφισαν οι 156 βουλευτές της πλειοψηφίας.

Η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης απερρίφθη χθες, καθώς την καταψήφισαν οι 156 βουλευτές της πλειοψηφίας.


 Είχε προηγηθεί η, άνευ καινούργιων στοιχείων, μετωπική αντιπαράθεση των Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα για όλες τις υποθέσεις της συγκυρίας, με αιχμή τις υποκλοπές και τον κ. Χρήστο Ράμμο, ενώ από τον πρωθυπουργό τέθηκαν τα ζητήματα της Novartis και της «μικρής Μαρίας». Μάλιστα, πεδίο σύγκρουσης αποτέλεσαν ακόμη και η υπόθεση Κοσκωτά και ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Σελ. 5 

Τοξική σύγκρουση χωρίς νέα στοιχεία
Του Γιώργου Μπουρδάρα

Η καταψήφιση από σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. με τους 156 βουλευτές της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και στήριξαν οι 143 βουλευτές της αντιπολίτευσης αποτέλεσε την τελευταία πράξη μιας τριήμερης διαδικασίας που είχε τα χαρακτηριστικά τοξικής σύγκρουσης, δίχως ωστόσο να προκύψουν καινούργια στοιχεία αναφορικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Λίγο πριν από την ψηφοφορία υπήρξε σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το περιεχόμενο της οποίας –όπως άλλωστε και οι προηγηθείσες «μάχες» στην αίθουσα της Ολομέλειας μεταξύ των βουλευτών όλων των πλευρών– εκτιμάται πως αποτελεί προάγγελο του κλίματος που θα επικρατήσει σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Οι κ. Κυρ. Μητσοτάκης και Αλ. Τσίπρας ανέβασαν τους τόνους, έχοντας μάλιστα μεταξύ τους τρία επεισόδια «θερμού δια-λόγου»: το πρώτο ήταν άμεσος διάλογος, με τον πρωθυπουργό να βρίσκεται στο βήμα και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ όρθιο από το έδρανό του –σε μια σπάνια κοινοβουλευτικά στιγμή– να συζητεί μαζί του σε έντονο ύφος (όπως φαίνεται παραπλεύρως) για το περιεχόμενο της επιστολής του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρ. Ράμμου. Το δεύτερο ήταν με αφορμή αναφορά σε δημοσίευμα από την εποχή του 1989. «Κάποτε υπήρξε ένα ερώτημα που είχε κρεμαστεί στα περίπτερα, αδίκως όπως αποδείχθηκε αργότερα, για έναν άλλον πρωθυπουργό. Και τι έλεγε αυτό το ερώτημα; “Ενοχος ή βλαξ;”. Εσείς αυτοβούλως επιλέξατε τη δεύτερη εκδοχή», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό για την υπόθεση των υποκλοπών. Ο κ. Μητσοτάκης σήκωσε το γάντι: «Θυμήθηκα κάτι όταν χρησιμοποιήσατε τη φράση “ένοχος ή βλαξ”», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Τη φράση είχε χρησιμοποιήσει ο μακαρίτης εκδότης της “Ελευθεροτυπίας” Τεγόπουλος, αναφερόμενος τότε στον Α. Παπανδρέου, για το σκάνδαλο Κοσκωτά, το οποίο αφορούσε τον Παπανδρέου, τον Κουτσόγιωργα και τον κύριο Μαντζουράνη, ο οποίος σήμερα είναι δικηγόρος του κ. Παππά. Από τα Pampers πήγαμε στις σακούλες. Προσέξτε, λοιπόν, όταν κάνετε τέτοιες ιστορικές αναφορές χωρίς να γνωρίζετε την προέλευσή τους».

Η τρίτη φορά ήταν όταν ο κ. Τσίπρας, οξύνοντας εκ νέου την κριτική του για τα εξοπλιστικά προγράμματα της κυβέρνησης, είπε «ας θυμάστε ότι ο Τσοχατζόπουλος κατέληξε όπως κατέληξε». Ο κ. Μητσοτάκης δεν άφησε ούτε αυτό αναπάντητο: «Αφήνετε άθλια υπονοούμενα. Αν ψάχνετε συνοδοιπόρους του Τσοχατζόπουλου, στο δικό σας κόμμα θα τους βρείτε. Κοιτάξτε τον κ. Ραγκούση. Δίπλα σας κάθεται».

Σημειώνεται, τέλος, ότι στην ψηφοφορία, από την οποία απών ήταν μόνο ο ανεξάρτητος Α. Πάτσης, συμμετείχαν διά επιστολικής ψήφου βουλευτές απ’ όλα τα κόμματα, μεταξύ των οποίων οι κ. Κ. Καραμανλής που βρίσκεται εκτός Αθηνών και Α. Σαμαράς λόγω ίωσης.

Ο διάλογος για την επιστολή
Κυρ. Μητσοτάκης: Βγήκατε από την ΑΔΑΕ κραδαίνοντας τελικά ένα φάκελο. Με ένα φάκελο. Εγραφε «απόρρητος». Τον κάνατε φέιγ βολάν. Αλλά δεν μας απαντήσατε εάν στην επιστολή την οποία σας ενεχυρίασε ο πρόεδρος της Αρχής αναφέρθηκαν τα ονόματα τα οποία δημοσιεύσατε σήμερα ή όχι. Αν δεν υπήρχαν τα ονόματα, τότε παραπλανάτε ακόμη μια φορά το Κοινοβούλιο. Εγώ μπορώ να σας πω, μετά βεβαιότητος, ότι στην επιστολή που μου έστειλε ο κ. Ράμμος, ονόματα δεν υπήρχαν. Ο κ. Ράμμος έστειλε άλλη επιστολή σε εσάς; Απαντήστε: Υπήρχαν ονόματα; Ναι ή όχι; 

Αλ. Τσίπρας: Ο κ. Ράμμος απαντούσε σε επιστολή που έστειλα στις 28/12 με συγκεκριμένα ονόματα. Μην επιχειρείτε εδώ να παίζουμε τις κουμπάρες. Θα απαντήσετε στα ερωτήματα που σας έθεσα και δεν θα θέτετε εσείς ερωτήματα. Είστε κατηγορούμενος, όχι κατήγορος.  

Κυρ. Μητσοτάκης: Εντάξει, καταλάβαμε. Επιβεβαίωσε ο κ. Τσίπρας ότι στην επιστολή την οποία έλαβε δεν υπήρχαν ονόματα. Ευχαριστούμε πολύ για τη διευκρίνιση. Και πώς να υπήρχαν ονόματα, επειδή στην επιστολή που μου έστειλε εμένα ο κ. Ράμμος έχει αυτούσια την επιστολή που σας έστειλε και ονόματα δεν υπάρχουν.

Μητσοτάκης: «Δεν είπατε κουβέντα για τις βαλίτσες με τα λεφτά»
Του Σταύρου Παπαντωνίου

Στην επιστολή του κ. Ράμμου, η οποία όπως είπε δεν περιείχε ονόματα, επικεντρώθηκε ο πρωθυπουργός κατά τη σύγκρουση κορυφής με τον Αλέξη Τσίπρα στην Εθνική Αντιπροσωπεία, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να αναδείξει, όπως πιστεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου, «υπόγειες διαδρομές» μεταξύ της Κουμουνδούρου και του προέδρου της ΑΔΑΕ. 

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έμεινε μόνο εκεί, καθώς νωρίτερα είχε αναφερθεί ευρύτερα στις υποκλοπές, αποδεχόμενος «τα λάθη» της κυβέρνησης. «Για το ζήτημα των υποκλοπών η κυβέρνηση και εγώ έχουμε τοποθετηθεί από την πρώτη στιγμή με ευθύτητα, αναλάβαμε πολιτικές ευθύνες και ψηφίσαμε νέο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ», είπε και συμπλήρωσε: «Χωρίς να αγνοούμε τα λάθη που έγιναν και δίχως να είναι στις προθέσεις μας να διαλύσουμε την ΕΥΠ». Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως ο νέος νόμος φέρνει ισορροπία «ανάμεσα στα αγαθά των ατομικών δικαιωμάτων και στην ανάγκη για συλλογική προστασία και ασφάλεια».   

Από εκεί και πέρα ο κ. Μητσοτάκης, όπως είχε προαναγγελθεί, επιχείρησε την αντεπίθεση πάνω σε τρία σημεία:  
• Πρώτον, ζήτησε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τοποθετηθεί για την υπόθεση του κ. Καλογρίτσα και τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας. «Τόσες μέρες δεν είπατε κουβέντα για τις βαλίτσες με τα λεφτά που φαίνεται να κατέληγαν από τον κ. Καλογρίτσα στον ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά.  

• Δεύτερον, αναφέρθηκε στην υπόθεση της δήθεν νεκρής «μικρής Μαρίας», ζητώντας από τον κ. Τσίπρα να ζητήσει συγγνώμη. «Γιατί ήμασταν τόσο σίγουροι ότι δεν υπήρχε “μικρή Μαρία”, κ. Τσίπρα; Ακριβώς γιατί έχουμε υπηρεσίες πληροφοριών που μπορούν να μας παρέχουν τέτοια δεδομένα», σημείωσε και συνέχισε λέγοντας: «Είστε αφελής ή επικίνδυνος όταν αδιαφορείτε για το εθνικό συμφέρον πάνω στην αγωνία σας να πλήξετε την κυβέρνηση». Διερωτήθηκε επιπλέον αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα γκρεμίσει τον φράκτη στον Εβρο, εάν γίνει κυβέρνηση.  

• Τρίτον, θύμισε την υπόθεση της Νovartis κάνοντας λόγο για πολύ «βεβαρημένο παρελθόν» του ΣΥΡΙΖΑ που «οργάνωσε τη σκευωρία».  

Στο κλείσιμο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός επέλεξε να μιλήσει «για το μέλλον», κατηγορώντας παράλληλα τον κ. Τσίπρα πως το αποφεύγει. «Για το μέλλον του τόπου δεν έχετε να πείτε απολύτως τίποτα. Ούτε σήμερα είπατε. Δεν μπορείτε να μιλήσετε όχι μόνο για το μέλλον, ούτε για το παρελθόν σας», ανέφερε, θυμίζοντας πως ο κ. Τσίπρας διάλεξε την 25η Ιανουαρίου για να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, που συμπίπτει με την ημέρα που το 2015 έγινε πρωθυπουργός, «μια στιγμή που οι περισσότεροι Ελληνες θέλουν να ξεχάσουν». 

Τσίπρας: «Ο πρωθυπουργός είναι δύο φορές ένοχος»
Του Αντώνη Αντζολέτου

Καταγγελτικό λόγο, οξείς τόνους, σκληρούς χαρακτηρισμούς και σειρά ερωτημάτων για τους παρακολουθούμενους περιείχε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. «Είστε σήμερα δύο φορές ένοχος. Γιατί τα γεγονότα βοούν, κ. Μητσοτάκη», ανέφερε, συμπληρώνοντας: «Δεν πρόκειται για κάποιο λάθος που αν το γνωρίζετε δεν θα το επιτρέπατε να συμβεί. Πρόκειται για σχέδιο καλό οργανωμένο. Δεν πρόκειται για ρυπαρό δίκτυο. Πρόκειται για εγκληματική οργάνωση. Δεν πρόκειται για μια αστοχία. Πρόκειται για μοντέλο διακυβέρνησης». Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η «ψήφος εμπιστοσύνης» που πήρε η κυβέρνηση ήταν πύρρειος και στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε πως δεν είναι αθώος, καθώς δεν απάντησε ούτε σε ένα από τα ερωτήματα που έβαλε ο Αλέξης Τσίπρας. «Γιατί ακούγατε τον κ. Χατζηδάκη; Ηταν επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια;  Ή μήπως υπάρχουν λόγοι που έχουν σχέση με την υλική και όχι την εθνική πραγματικότητα;». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε πολύ σε σχέση με την επισύνδεση που επιβεβαίωσε η ΑΔΑΕ στο κινητό τηλέφωνο του αρχηγού ΓΕΕΘΑ. «Ακούγατε τον κ. Φλώρο με διάταξη υπογεγραμμένη από την κ. Βλάχου για λόγους εθνικής ασφαλείας επειδή ήταν ύποπτος ή επειδή θέλατε να τον εκβιάζετε; Και γιατί θέλατε να τον εκβιάζετε; Μήπως είχε άποψη που δεν ήταν πάντοτε ίδια με αυτήν της πολιτικής ηγεσίας, ακόμη και για τα εξοπλιστικά που αποφασίσατε;». Στη σχεδόν ωριαία ομιλία του κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για συγκάλυψη και ανέφερε πως γνώριζε τα πάντα για έξι μήνες «λέγοντας ψέματα παντού».  

Στην αξιωματική αντιπολίτευση περίμεναν, όπως αναφέρουν κομματικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αντιπερισπασμούς να μην τοποθετηθεί επί της ουσίας για τα ευρήματα της ΑΔΑΕ. Γι’ αυτό ο Αλέξης Τσίπρας τον προσκάλεσε να βρεθούν σε ένα τηλεοπτικό debate, αλλά και να «μην πετάξει την μπάλα στην εξέδρα».  

Κάνοντας μια σύντομη σύγκριση των πεπραγμένων των δύο κομμάτων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τη Ν.Δ. κόμμα του «Πάτση, του Στάσση, του Χειμάρα, του Μαραβέγια, της Νικολάου και του Πέτσα». Θύμισε πως η κυβερνώσα παράταξη χρεοκόπησε δύο φορές τη χώρα και ότι παρέδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ άδεια ταμεία. Σε αυτό το σημείο αντιπαρέβαλε το μαξιλάρι των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ που παρέδωσε το κόμμα του τον Ιούλιο του 2019. Η συζήτηση ήταν ακόμη μία ευκαιρία για τον Αλέξη Τσίπρα να αποδείξει πως ηγείται συνολικά της προοδευτικής αντιπολίτευσης. Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε πως το στοίχημα είναι «στα κυβερνητικά έδρανα στην πρώτη συνεδρίαση μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής να κάθεται μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας αποφασισμένη να γυρίσει σελίδα στον τόπο».

Διμέτωπος κατά της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ από ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ   
Η καταψήφιση της κυβέρνησης, όπως αναμενόταν, αλλά και η επιλογή να τηρήσουν σαφείς αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ απευθύνοντας «μομφή» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την πολιτική που ακολουθεί ήταν ο κοινός τόπος των παρεμβάσεων των αρχηγών των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ.   

«Το βεβαρημένο ιστορικό της υπονόμευσης των θεσμών κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν αθωώνει τον πρωθυπουργό για την καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων και την οργάνωση του παρακρατικού δικτύου παρακολουθήσεων», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης, για να συμπληρώσει μεταξύ άλλων: «Και μία υπενθύμιση: Δημοκρατική Παράταξη με αντιδημοκρατικές πρακτικές δεν υπάρχει, κύριε Τσίπρα». Νωρίτερα, στην αίθουσα της Ολομέλειας ο κ. Μ. Κατρίνης έλεγε: «Αυτή η κυβέρνηση, αυτός ο πρωθυπουργός δεν μπορούν να συνεχίσουν. Εχουν επιφέρει τεράστια ζημιά στη χώρα, στη δημοκρατία, στο κράτος δικαίου».  

Ο κ. Δημ. Κουτσούμπας επανέλαβε ότι «η μομφή του ΚΚΕ προς την κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι δεδομένη και διαρκής. Αφορά το δυσώδες σκάνδαλο των υποκλοπών και παρακολουθήσεων, όπως και το σύνολο των πολιτικών επιλογών της που συσσωρεύουν προβλήματα στις πλάτες του λαού». Για να προσθέσει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λερωμένη έτσι κι αλλιώς τη φωλιά του» και σε ό,τι αφορά την υπόθεση των συνακροάσεων-παρακολουθήσεων στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ.  

«Δεν είμαστε υπέρ της πρότασης μομφής μόνο για τις υποκλοπές. Είμαστε εναντίον της κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή για όλα τα θέματα, γιατί είναι αντιλαϊκή η πολιτική της», είχε υπογραμμίσει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυρ. Βελόπουλος και υποστήριξε ότι Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ΠΑΣΟΚ κάνουν ίδιες πολιτικές επιλογές.   

«Προφανώς στο ΜέΡΑ25 ψηφίζουμε υπέρ της μομφής», αναφέρει μεταξύ άλλων σε δήλωσή του (από την Κούβα όπου βρίσκεται) ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης.

Γιώργος Μπουρδάρας , Σταύρος Παπαντωνίου , Αντώνης Αντζολέτος
ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ