11 Ιανουαρίου 2023

Βορίδης: Να επιστραφούν τα χρήματα στο δημόσιο – Άκυρες οι συμβάσεις εταιρειών βουλευτών

 

Σε μια «νομική τοποθέτηση» σύμφωνα με την οποία «θα πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα στο δημόσιο» προχώρησε ο Μάκης Βορίδης αναφορικά με τις εταιρείες βουλευτών που είχαν συμβάσεις με το δημόσιο.

Αμοιβαία υποχρέωση επιστροφής
Ο υπουργός Εσωτερικών και δικηγόρος ο ίδιος -μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα- εξήγησε ότι με βάση το Σύνταγμα οι βουλευτές που συμβάλλονται με το δημόσιο (συμπεριλαμβανομένων των ΟΤΑ και ΝΠ ιδιωτικού ή δημόσιου δικαίου του Δημοσίου) έχουν ποινή έκπτωσης από το βουλευτικό αξίωμα ενώ θεωρούνται άκυρες οι συμβάσεις.

Επομένως κατ’ αρχήν θα πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα, είπε ο Μάκης Βορίδης, υποστηρίζοντας ότι η ακυρότητα των συμβάσεων, ειδικώς όταν είναι αμφοτεροβαρείς συμβάσεις, όπως μια σύμβαση πωλήσεως, η ακύρωση γεννά αμοιβαία υποχρέωση επιστροφής, δηλαδή πρέπει να επιστρέψει κάποιος τα πράγματα που έχει λάβει και να πάρει πίσω τα χρήματα που έχει δώσει, είπε ο κ. Βορίδης.

Η παρέμβαση αυτή του Μάκη Βορίδη έρχεται τη στιγμή που υπάρχει συγκεκριμένες καταγγελίες για γαλάζιους βουλευτές από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ (πχ Θ. Χειμάρας, Άννα Ευθυμίου, Α. Πάτσης) αλλά και από πλευράς ΝΔ σε βάρος της Τάνιας Ελευθεριάδου του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο ο κ. Βορίδης απέφυγε να αναφερθεί συγκεκριμένα για τις περιπτώσεις αυτές και προχώρησε σε μια γενική και επί της αρχής «νομική τοποθέτηση».

Έτοιμο το υπουργείο για τις εκλογές
Σε ότι αφορά τις επικείμενες εκλογές ο Μάκης Βορίδης διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών είναι έτοιμο και παρέπεμψε στις τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ακριβή ημερομηνία της διεξαγωγής τους.

Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών τάχθηκε υπέρ της παραμονής στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας των Νίκου Δένδια και Νίκου Παναγιωτόπουλου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για «λόγους εθνικής ασφαλείας» λόγω της έξαρσης της τουρκικής προκλητικότητας.

Επιπλέον, ο κ. Βορίδης, επανέλαβε την θέση του κόμματος ότι αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, ο πρωθυπουργός θα καταθέσει την διερευνητική εντολή. Ερωτηθείς ποιο εκτιμά πως θα είναι το ποσοστό που θα κερδίσει η ΝΔ στην πρώτη Κυριακή των εκλογών, ο υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ξεπεράσει το πάνω όριο των μετρήσεων, που δίνουν 35%-36%, θεωρώντας πολύ πιθανό να φτάσει στο 37%.

«Έχουμε πει το εξής και είναι η θέση μας αυτή, ότι κατά τη γνώμη μας αποτελεσματική, ταχεία, επαρκή διακυβέρνηση διασφαλίζουν οι αυτοδύναμες μονοκομματικές κυβερνήσεις. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι πολύ πιο σύνθετα και δύσκολα εγχειρήματα με πολλές εσωτερικές αντινομίες και αντιφάσεις στην κυβέρνηση, οι οποίες δυσκολεύουν το κυβερνητικό αποτέλεσμα, άρα η ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει ότι η προτεραιότητά της είναι οι κυβερνήσεις αυτοδυναμίας, οι μονοκομματικές κυβερνήσεις, σε αντίθεση με την προσέγγιση την οποία έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φαίνεται ότι καταρχήν, επειδή ψήφισε την απλή αναλογική, επιλέγει το μοντέλο των κυβερνήσεων συνεργασίας» τόνισε ο κ. Βορίδης.

Σε ρόλο Καμμένου ο Ανδρουλάκης – Απόλυτα δύσκολη η συνεργασία με Βελόπουλο
Από εκεί και πέρα ο Μάκης Βορίδης επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη ότι «δεν αποσαφηνίζει τη θέση του για τις κυβερνητικές συνεργασίες» και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Εδώ το ρόλο Καμμένου πια ως κυβερνητικού εταίρου, φαίνεται να υπάρχει ο Ανδρουλάκης για να συμπληρωθεί το παζλ, γιατί αλλιώς δεν βγαίνουν καθόλου τα νούμερα» είπε ο κ. Βορίδης.

Παράλληλα ο κ. Βορίδης απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας της ΝΔ με τον Κυριάκο Βελόπουλο. «Δεν υπάρχει περίπτωση» αντίστοιχα για την ΝΔ, να πάρει αυτόν τον ρόλο ο κ. Βελόπουλος, ξεκαθάρισε ο κ. Βορίδης λέγοντας ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι αυτοδύναμη».

«Μου λέτε για τον Βελόπουλο, σας λέω ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέει ότι είναι απίθανο. Εγώ λέω ότι όσο καλοπροαίρετος και να είσαι, όσο ανοιχτός και όσο και να προσπαθήσεις να εκτελέσεις την εντολή αυτή του ελληνικού λαού, η πραγματικότητα είναι ότι με τον κ. Βελόπουλο η συνεργασία είναι απόλυτα δύσκολη» συμπλήρωσε.

Πηγή in.gr