11 Ιανουαρίου 2023

Οι 11 εικονικές αερομαχίες χθες στο Αιγαίο και ο κίνδυνος ατυχήματος που χτύπησε «κόκκινο»



 Φανταστείτε κάποια στιγμή την εξής εικόνα: 20 τουρκικά αεροσκάφη να εισέρχονται μαζικά στον εθνικό εναέριο χώρο, τα 16 από αυτά οπλισμένα με πυραύλους αέρος- αέρος (γιατί άραγε;), τρία τουρκικά αεροσκάφη άνευ πιλότου (UAV) και ένα ελικοφόρο κατασκοπευτικό ναυτικής συνεργασίας (CN-235) να πετούν προκλητικά και απειλητικά σε όλο το Αιγαίο. 


Την ίδια ώρα η Πολεμική Αεροπορία να απογειώνει και αυτή 20 αεροσκάφη για να τα αναχαιτίσει. Ο ουρανός του Αιγαίου γέμισε χθες από πολεμικά αεροσκάφη, ο κίνδυνος ατυχήματος πέρασε σε επίπεδο «κόκκινο» και σε 11 περιπτώσεις οι Τούρκοι εναέριοι εισβολείς θέλησαν να κάνουν τους νταήδες και προκάλεσαν εικονικές αερομαχίες: «Τους δώσαμε ένα καλό μάθημα, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά, κάθε μέρα όταν επιχειρούν dogfight τρώνε πολύ ξύλο και όμως επιμένουν», μου λέει ένα πιλότος F-16 που είχε απογειωθεί χθες από το Καστέλι για να αντιμετωπίσει τον θρασύτατο Τούρκο εναέριο εισβολέα.

Οι Ελληνίδες υποσμηναγοί σε αναχαιτίσεις
Το τελευταίο διάστημα οι Τούρκοι πιλότοι σίγουρα δεν γνωρίζουν ποιοι τους αναχαιτίζουν, ή ποιοι μετέχουν στις μοίρες των ελληνικών αεροσκαφών διώξεως και τους κόβουν τον δρόμο για περαιτέρω προκλήσεις. Άλλωστε ουδείς μπορεί να ξεχωρίσει πρόσωπα και φύλο με το κράνος που φέρουν οι πιλότοι. Και όμως ανάμεσα στους πιλότους μας που παίρνουν καθημερινά μέρος στις αναχαιτίσεις και στις αερομαχίες περιλαμβάνονται και τρεις Ελληνίδες υποσμηναγοί που κάνουν την ίδια δουλειά με τους άνδρες συναδέλφους τους, υπερηφάνως…

Και ο «πόλεμος» της τσιπούρας καλά κρατεί
Και ενώ όλα αυτά συνέβαιναν στον ουρανό του Αιγαίου, στην θάλασσα, ο ακήρυχτος πόλεμος της μαύρης τσιπούρας και της κωλοχτύπας, φαίνεται πως επεκτείνεται σε όλη την εσχατιά του Αιγαίου. Στο Φαρμακονήσι, στην Κάλυμνο, κοντά στα Ίμια, στην Κάρπαθο, στους Λειψούς, ανοικτά της Ρόδου τα ελληνικά ψαροκάικα βρίσκονται αντιμέτωπα με τα τουρκικά, όπως αντιμέτωπα βρίσκονται και τα σκάφη του Λιμενικού με τα αντίστοιχα του Λιμενικού της Τουρκίας. Μόλις οι Έλληνες ψαράδες αρχίζουν το ψάρεμα της τσιπούρας (και της κωλοχτύπας), μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, εμφανίζονται οι τουρκικές ακταιωροί. Και ιδού τι ακολουθεί.

Οι Έλληνες ψαράδες ενημερώνουν αμέσως το λιμενικό για τις κινήσεις των Τούρκων και η αντίδραση είναι άμεση: Σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής φθάνει στο σημείο όπου τρία τουρκικά σκάφη είχαν εισβάλει υπό την εποπτεία του τουρκικού περιπολικού στα ελληνικά ύδατα. Μπορεί εάν χρειαστεί, όπως έγινε προσφάτως να «ρίξουν» και προειδοποιητικές βολές, προκειμένου να σωθούν ζωές. Γιατί οι ελιγμοί που ακολουθούν είναι άκρως επικίνδυνοι.

Πηγή ΒΗΜΑτοδότης