4 Ιανουαρίου 2023

ΠΡΟΚΕΚΑ - Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών στη Σάμο



 Σύμφωνα με πληροφορίες σύντομα θα λειτουργήσει και στο κέντρο μεταναστών στου Ζερβού προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης αλλοδαπών στη Σάμο 

Στα ΠΡΟΚΕΚΑ, διαβιούν σημαντικός αριθμός αλλοδαπών, που η κράτησή τους είναι προσωρινή και αφορά πρόσωπα που δεν έχουν δυνατότητα παραμονής στη χώρα και υπάρχει υποχρέωση να επαναπροωθηθούν στις χώρες προέλευσης. 



Στο διάστημα παραμονής στα Κέντρα, που ποικίλει από μερικές εβδομάδες μέχρι και αρκετούς μήνες, έχουν ανάγκη και με βάση τις διεθνείς συμφωνίες για την κράτηση αλλοδαπών, να λαμβάνουν όλες τις υγειονομικές και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες που λαμβάνουν και οι κάτοικοι των χωρών που κρατούνται. Η συγκατοίκηση σημαντικού πλήθους ανθρώπων, με δεδομένη τη σωματική και ψυχολογική ταλαιπωρία που έχουν υποστεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους από τη χώρα τους μέχρι την ημέρα που συνελήφθησαν εντός Ελληνικού εδάφους, δημιουργεί αυξημένες ανάγκες, επιτήρησης και περίθαλψης. Στον μεν τομέα της ιατροφαρμακευτικής παροχής, είναι απαραίτητη η πρωτοβάθμια φροντίδα με τη λειτουργία ιατρικού σταθμού.

 

Ο όρος κλειστές ελεγχόμενες δομές αποτυπώνει αυτή τη διττή προσπάθεια. Πως θα λειτουργούν όμως ακριβώς τα νέα αυτά κέντρα;

Θα μοιάζουν με μικρά χωριά, τα οποία θα είναι χωρισμένα σε κλειστά και ανοιχτά μέρη. Κλειστά ουσιαστικά θα είναι τα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ), στα οποία θα κρατούνται, αλλά σε δύο διαφορετικούς χώρους, οι παραβατικές περιπτώσεις και οι μετανάστες των οποίων η αίτηση ασύλου δεν έγινε δεκτή, αλλά και οι νέες αφίξεις, καθώς στις κλειστές ελεγχόμενες δομές θα μεταφερθούν οι αρμοδιότητες των ΚΥΤ.

Χωριστές δομές θα υπάρχουν αφενός για το γενικό πληθυσμό και αφετέρου για τα ασυνόδευτα παιδιά, ενώ θα υπάρχουν επίσης ιατρικές δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Τα άτομα με «θετικό προφίλ», που θα διαμένουν στους χώρους πλην ΠΡΟΚΕΚΑ θα έχουν το δικαίωμα εξόδου από τις δομές, αλλά υπό συγκεκριμένους όρους και σε συγκεκριμένες ώρες.

Τη διοίκηση των κλειστών ελεγχόμενων κέντρων θα έχει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και ο διοικητής ανάλογα με τις ανάγκες της περιοχής θα ορίζει το ωράριο εξόδου. Οι πρόσφυγες θα χτυπούν κάρτα κατά την έξοδο και είσοδο τους στα κέντρα και η κάρτα αυτή θα συνδέεται με τις παροχές τους, τις οποίες θα χάνουν εάν δε συμμορφώνονται.