26 Ιανουαρίου 2023

Ερντογάν: Προκλητικές ενέργειες από την Ελλάδα – Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο

 

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στην Τουρκία, υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας να αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα.

Το τουρκικό Συμβούλιο Ασφαλείας κατηγορεί την Ελλάδα για «προκλητικές ενέργειες» προσθέτοντας πως η αναβάθμιση σε εξοπλιστικό επίπεδο «απλώς αυξάνει την ένταση. Δεν θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο».

«Οι προκλητικές ενέργειες και η ρητορική και οι προσπάθειες εξοπλισμού της Ελλάδας δεν θα αποφέρουν κανένα όφελος πέρα ​​από την αύξηση της έντασης στην περιοχή μας και τονίστηκε για άλλη μια φορά ότι οποιοδήποτε τετελεσμένο στοχεύει την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα της Τουρκίας δεν θα επιτρέπεται υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».

Για τη Φινλανδία και τη Σουηδία
Αναφορικά με την πορεία ένταξης της Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία σημειώνει πως «τα κράτη που θέλουν να ενταχθούν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ πρέπει να ενεργούν σύμφωνα με το νόμο και το πνεύμα της συμμαχίας».

Για τα δύο υποψηφία μέλη, η Άγκυρα επιμένει πως είναι «απαραίτητο να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το μνημόνιο κατανόησης για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων με συγκεκριμένα βήματα».