26 Ιανουαρίου 2023

Στα σκαριά έκτακτο δώρο Πάσχα έως 400 ευρώ σε συνταξιούχους που δεν θα δουν αυξήσεις συντάξεων

 

Δεδομένου ότι ο πληθυσμός των συνταξιούχων που έχουν αποκλειστεί από τις αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς είναι και χαμηλοσυνταξιούχοι αλλά και υψηλοσυνταξιούχοι, με εισοδήματα από 650 έως και αρκετά πάνω από 1.000 ευρώ, δεν αποκλείεται η ενίσχυση να είναι κλιμακωτή


Tην καταβολή ενός εφάπαξ επιδόματος πριν το Πάσχα, εν είδει «μπόνους» προσωπικής διαφοράς, στους συνταξιούχους που δεν θα λάβουν τώρα αυξήσεις στις συντάξεις τους, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο. Στόχος είναι να καλυφθούν και οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι με μια ενίσχυση εισοδήματος, λόγω της ακρίβειας που καλπάζει και ροκανίζει τα εισοδήματα όχι μόνο των ευάλωτων αλλά και της μεσαίας τάξης.

Η πρόταση, που φαίνεται να βρίσκεται υπό επεξεργασία σε ένα κλειστό κύκλο κυβερνητικών αξιωματούχων, έχει στο επίκεντρο τον πληθυσμό των 700.000 – 800.000 συνταξιούχων που δεν θα δουν αυξήσεις τώρα λόγω προσωπικής διαφοράς, ενώ τα σενάρια και οι ασκήσεις αφορούν στο πλήθος των τελικών δικαιούχων και τα ποσά που θα καταστεί δυνατό να δοθούν, εφόσον κλειδώσει η πρόταση στο πλαίσιο του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου. Δεδομένου ότι ο πληθυσμός των συνταξιούχων που έχουν αποκλειστεί από τις αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς είναι και χαμηλοσυνταξιούχοι αλλά και υψηλοσυνταξιούχοι, με εισοδήματα από 650 έως και αρκετά πάνω από 1.000 ευρώ, δεν αποκλείεται η ενίσχυση να είναι κλιμακωτή, για παράδειγμα με 4 κλίμακες από 100 έως 400 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους περίπου 800.000 συνταξιούχους που δεν θα λάβουν αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς:

260.000 συνταξιούχοι λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 800 ευρώ καθαρά, με την πλειονότητα να εισπράττει 650 με 800 ευρώ καθαρά,
515.000 έχουν εισοδήματα πάνω από 1.000 ευρώ καθαρά το μήνα. Η πλειονότητα λαμβάνει σύνταξη άνω των 1.100 ευρώ και αθροίζουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 15.000 ευρώ. Πρόκειται για αστυνομικούς, πυροσβέστες, σώματα ασφαλείας, δημόσιους υπαλλήλους.
Στόχος είναι, άλλωστε, να καλυφθούν με το επίδομα οι συνταξιούχοι που δεν πήραν αύξηση καθώς διατηρούν σημαντική προσωπική διαφορά ενώ εξαιρέθηκαν και από την επιταγή ακρίβειας των Χριστουγέννων καθώς δεν ανήκουν στην κατηγορία των χαμηλοσυνταξιούχων (έχουν συντάξεις πάνω από 800 ευρώ το μήνα).

Συνδυασμός με επιταγή ακρίβειας
Ένα από τα ερωτήματα είναι αν το λεγόμενο «μπόνους» προσωπικής διαφοράς θα μπορέσει να συνδυαστεί και πώς με την καταβολή της νέας επιταγής ακρίβειας ύψους κοντά στα 300 ευρώ, που σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες δείχνει να έχει προβάδισμα στα έκτακτα μέτρα, τα οποία εξετάζονται για την περίοδο πριν τις εκλογές και το Πάσχα. Δεν αποκλείεται, για παράδειγμα, η πληρωμή της επιταγής ακρίβειας να επεκταθεί πέραν των χαμηλοσυνταξιούχων – στους οποίους θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια – και σε όσους συνταξιούχους με μεσαία ή υψηλότερα εισοδήματα έχουν προσωπική διαφορά και αποκλείστηκαν από τις αυξήσεις. Έτσι – για παράδειγμα – θα πάρουν το έκτακτο επίδομα των 300 ευρώ και συνταξιούχοι με μεσαίες ή υψηλότερες συντάξεις, που δεν θα πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο, αλλά δεν πήραν αύξηση από 1/1/2023.

Πάντως για να προετοιμαστούν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ώστε να πληρώσουν το έκτακτο αυτό μπόνους πριν από το Πάσχα, θα πρέπει η απόφαση να κλειδώσει τον Φεβρουάριο και να προωθηθεί σχετική νομοθετική διάταξη στη Βουλή.

Πηγή imerisia.gr