25 Ιανουαρίου 2023

Ο Ιάσων Πιπίνης για τη σεισμόπληκτη Βρίσα Συνάντηση με τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιώργο Καραγιάννη είχε ο Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Ιάσων Πιπίνης, με αντικείμενο την αποκατάσταση της σεισμόπληκτης Βρίσας.

Ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, με καταγωγή από το Μεσότοπο, σε ανάρτηση του στο διαδίκτυο, αναφέρει πως από τον περασμένο Νοέμβριο που επισκέφθηκε τη Βρίσα, βρίσκεται σε επαφή με τα συναρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να συμβάλλει στην επιτάχυνση των διαδικασιών αποκατάστασης, επισημαίνοντας όμως, πως «μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση φέρουν και τοπικοί φορείς», ενώ διαπιστώνει πως «μόνο αν συνεργαστούν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς η Βρίσα θα αποκτήσει ξανά ζωή».

«Κυκεώνας γραφειοκρατίας»

Ο κ. Πιπίνης επισημαίνει πως «οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως το Υπουργείο Υποδομών έχει υλοποιήσει σειρά σημαντικών παρεμβάσεων, ενώ έχει διαθέσει μεγάλα χρηματικά ποσά για επισκευές και ανακατασκευές κτιρίων, καθώς και επιδοτήσεις ενοικίου. Ωστόσο, αυτό που διαπιστώνω είναι ένας κυκεώνας γραφειοκρατίας από άλλους συναρμόδιους φορείς, με αποτέλεσμα εδώ και περίπου έξι χρόνια να μην έχει υπάρξει οριστική λύση. Επισκέφθηκα τον Υφυπουργό Υποδομών κ. Γιώργο Καραγιάννη και του μετέφερα τα ζητήματα που κατέγραψα τον περασμένο Νοέμβριο στη συνάντηση μου με κατοίκους της σεισμόπληκτης Βρίσας και το υπόμνημα που μου επέδωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου σεισμοπαθών Βρίσας, κ. Νίκου Γκουγκούλιου. Ζήτησα από τον κ. Υφυπουργό να παρακολουθήσουμε πιο στενά το ζήτημα, ώστε να παρέμβουμε, όπου και αν είναι δυνατόν, για την επιτάχυνση των διαδικασιών».

Θετικές παρεμβάσεις

Ο κ. Πιπίνης αναφέρεται στις θετικές παρεμβάσεις που η κυβέρνηση έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα. «Λαμβάνονται συνεχώς μέτρα στήριξης.  Δόθηκε παράταση για την κατάθεση των δικαιολογητικών για άδεια επισκευής σεισμόπληκτων κτιρίων για το 2023, όπως είχαν ζητήσει οι κάτοικοι και στη συνάντηση που είχα μαζί τους στη Βρίσα. Επιπλέον, με την εφαρμογή του νέου τιμολογίου επισκευών της ΔΑΕΦΚ, προβλέφθηκε η εφαρμογή του στον υπολογισμό της δαπάνης των εργασιών επισκευής βλαβών και των αντίστοιχων παροχών, στους ιδιοκτήτες των κτιρίων που υπέστησαν βλάβες από φυσικές καταστροφές που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της χώρας από το 2017 και έπειτα, ώστε να συμπεριλάβει τον σεισμό της Βρίσας».

«Άρση επικινδυνότητας»

Ο συνεργάτης του Πρωθυπουργού επισημαίνει πως βρίσκεται σε επικοινωνία και με άλλους συναρμόδιους φορείς, όπως είναι το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Πολιτισμού, όπου έχει μεταφέρει αιτήματα των κατοίκων της Βρίσας. «Η άρση επικινδυνότητας πρέπει επιτέλους να προχωρήσει ώστε στη Βρίσα να επανέλθουν σταδιακά οι δραστηριότητες. Αυτό όμως εξαρτάται κυρίως από τοπικούς φορείς. Σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Πολιτισμού, ζήτησα από τις αρμόδιες υπηρεσίες να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να εξευρεθεί το κονδύλι που απαιτείται άμεσα, ώστε να γίνει η αντιστήριξη ενός οικήματος που βρίσκεται στη συμβολή δυο δρόμων στη Βρίσα. Η μελέτη έχει ήδη γίνει. Αυτά που πρέπει να γίνουν από το αρμόδιο Υπουργείο θα γίνουν σύντομα. Πρέπει να γνωρίζουν οι κάτοικοι όμως, ότι σε αυτές τις διαδικασίες εμπλέκονται και άλλοι φορείς».  

Ποσά που έχουν διατεθεί

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται ο κ. Ιάσων Πιπίνης από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το Υπουργείο για επισκευές, ανακατασκευές κτιρίων, καθώς και για επιδοτήσεις ενοικίου, τα τελευταία χρόνια έχει διαθέσει: Για το έτος 2020: ποσό 3.696.469 ευρώ, για το έτος 2021: ποσό 4.314.032 ευρώ, ενώ για το έτος 2022: ποσό 2.705.067 ευρώ.

«Η Βρίσα πρέπει επιτέλους να αποκτήσει ζωή. Η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει σειρά σημαντικών παρεμβάσεων και θα συνεχίσει να εργάζεται ώστε να επανέλθει η κανονικότητα. Στο βαθμό που έχω τη δυνατότητα, θα συνεχίσω να παρακολουθώ το ζήτημα και θα μεσολαβήσω ώστε οι αρμόδιοι φορείς να επιταχύνουν τις διαδικασίες. Σε κάθε περίπτωση, είναι τουλάχιστον υποκριτικό ο ΣΥΡΙΖΑ να κουνάει το δάχτυλο στην κυβέρνηση για τη σεισμόπληκτη Βρίσα, όταν από το 2017 που έγινε ο σεισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην εξουσία, δεν είχε δείξει ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο ζήτημα», καταλήγει ο κ. Πιπίνης.

ΠΗΓΗ https://www.emprosnet.gr/