Σε σκληρό προεκλογικό περιβάλλον εισέρχεται με ραγδαίους ρυθμούς η χώρα μετά και τις σημερινές κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα που επιχειρεί να επαναφέρει τις υποκλοπές στην κεντρική ατζέντα της αντιπαράθεσης, ενώ πυκνώνουν τα σενάρια ότι την Τετάρτη δεν αποκλείεται να υποβάλει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ενδεχόμενο στο οποίο το Μαξίμου έχει ήδη απαντήσει: «Ας τολμήσει».
Αυτό που πυροδότησε την νέα μετωπική αντιπαράθεση ειναι μια διπλή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα: Στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ το πρωί, από όπου εξήλθε κρατώντας υπαινικτικά έναν λευκό φάκελο, και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας απόγευμα, συνάντηση μετά το πέρας της οποίας ζήτησε την παραίτηση του Κυρ. Μητσοτάκη κάνοντας λόγο για δημοκρατική εκτροπή με αφορμή την υοπόθεση των υποκλοπτών και προσάπτοντας στον πρωθυπουργό ρόλο «καθοδηγητή στο εγκληματικό δίκτυο».
Πάντως σε πρίπτωση που αύριο κατατεθεί πρόταση μομφής, αυτό θα γίνει -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- τη απουσία του πρωθυπουργού που θα βρίσκεται σε προγραμματισμένη επίσκεψη στην Κρήτη.
Η βαριά ατζένα μιας πιθανής πρότασης μομφής
Συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα βεβαίωναν το απόγευμα της Τρίτης ότι «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα γνωστοποιήσει τα ονόματα που βρίσκονταν στον λευκό φάκελο που έλαβε από τον Χρήστο Ράμμο, στη Βουλή.
«Ο Αλέξης Τσίπρας είναι θεσμικός και δε πρόκειται να πει ονόματα ούτε στο πεζοδρόμιο ούτε στα τηλεοπτικά στούντιο, παρά μόνο όπως οφείλει από το βήμα της βουλής στο ναό της δημοκρατίας. Αύριο αναμένεται να λάβει τον λόγο και να τοποθετηθεί κατά τη διάρκεια συζήτησης νομοσχεδίου για την υγεία στην ολομέλεια», έλεγαν συνεργάτες του για τα ονόματα που περιέχει ο φάκελος που έλαβε από την ΑΔΑΕ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Χρήστο Ράμμο.
Ωστόσο, πιθανή τριήμερη συζήτηση επί προτάσεως δυσπιστίας θα εξελιχθεί σε εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση.
Και θεωρείται βέβαιο ότι από κυβερνητικής πλευράς, τόσο η περίπτωση της πλαστογραφημένης υπόθεσης περί νεκρής Μαρίας στον Εβρο, οι αποκαλύψεις κατά Παππά στο μέτωπο του Ειδικού Δικαστηρίου αλλά και -τελευταία εξέλιξη- η σύλληψη του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη» της υπόθεσης Novartis, για απάτες κατα επιχειρηματιών, συγκροτούν μια ισχυρή πολιτική φαρέτρα, ικανή να αλλάξει τις ισορροπίες μιας συζήτησης που ούτως η άλλως αναμένεται «πολεμική».
Ζήτησε παραίτηση Μητσοτάκη
Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Τσίπρας ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο αποκάλεσε «πρωθυπουργό των υποκλοπών».
Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Επισκέφθηκα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου για την κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου». Ακολούθως έκανε λόγο για «δημοκρατική εκτροπή από ρυπαρό και εγκληματικό δίκτυο που λειτουργούσε στο Μέγαρο Μαξίμου και καθοδηγούνταν από τον πρωθυπουργό».
Ισχυρίστηκε ότι δεν πρόκειται για μυθεύματα ή δημοσιεύματα του Τύπου, αλλά «μιλάμε πλέον με αποδείξεις που συνέλεξε η κατά το Σύνταγμα αρμόδια αρχή η ΑΔΑΕ κατά τον έλεγχο που διενήργησε».
Τα στοιχεία, συνέχισε ο κ. Τσίπρας «επιβεβαίωσαν τους χειρότερους φόβους μας. Η ΕΥΠ που ήταν στην ευθύνη του πρωθυπουργού με το πρόσχημα της εθνικής ασφάλειας παραβίαζε το απόρρητο των επικοινωνιών και υπέκλεπτε τις συνομιλίες πολιτικών, στρατιωτικών, δημοσιογράφων, της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτή η δημοκρατική εκτροπή σε μία ευνομούμενη πολιτεία δεν μπορεί να μείνει χωρίς απόδοση ευθυνών. Ο πρωθυπουργός των υποκλοπών, οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του και να παραιτηθεί».
Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την είσοδό του στο Προεδρικό Μέγαρο είχε μαζί του και τον φάκελο με τα στοιχεία που του έδωσε το πρωί ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, στοιχεία που προέκυψαν από τον έλεγχο που διενήργησε η Αρχή στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.
Σε ερώτηση για το αν θα πει τα ονόματα που περιέχονται στον φάκελο ο κ. Τσίπρας απάντησε «τα υπόλοιπα αύριο στην Βουλή». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να θέσει «το ζήτημα των ευθυνών του πρωθυπουργού στην υπόθεση των υποκλοπών» αύριο στην συνεδρίαση της Βουλής.
Ο διάλογος με την Πρόεδρο
Κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν παρουσία των δημοσιογράφων ο κ. Τσίπρας είπε: «Ζήτησα να σας συναντήσω προκειμένου να εκφράσω την αγωνία και τον βαθύτατο προβληματισμό μου για φαινόμενα που διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος. Η ελληνική δημοκρατία παραμένει κράτος. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο, ως εκ τούτου φρονώ ότι έχει έρθει η ώρα το πολιτικό σύστημα να αναλάβει ευθύνες του και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων».
Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «Ευχαριστώ για την πρωτοβουλία της συνάντησης και της ενημέρωσης, εγώ επιδιώκω επικοινωνία με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Για το θέμα των παρακολουθήσεων έχω τοποθετηθεί στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων μου. Είναι σοβαρό ζήτημα, το οποίο συνδέεται, άπτεται της λειτουργία θεσμών και της ποιότητας της δημοκρατίας. Όταν τοποθετήθηκα εξέφρασα πάντα με νόμιμες διαδικασίες την ανάγκη να υπάρξει διαλεύκανση. Είμαστε κράτος δικαίου και με το θέμα κατά περίπτωση ασχολείται η ΑΔΑΕ και η Βουλή, καθώς και οι δικαστικές αρχές όπου κατά ένα μέρος έχει πάει.
Το Σύνταγμα και οι νόμοι προβλέπουν την διαδικασία άρσης του απορρήτου και της ενημέρωσης ενδιαφερομένων. Στη συγκυρία αυτή έχουμε καθήκον οι αρχές να προστατεύουν το αγαθό της εθνικής ασφαλείας, αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών. Είναι δύσκολη στάθμιση με κόστος, αλλά αναγκαία. Η δημοκρατία μας έχει βάθος και συνέχεια και η Ελλάδα έχει εδραιωμένη θέση και αναγνώριση στην ευρωπαϊκή οικογένεια και χρέος όλων μας είναι να προστατέψουμε το πολύτιμο κεκτημένο γιατί είναι θέμα σεβασμού και στους πολίτες που σε κρίσιμες περιόδους δοκιμάστηκαν και επέδειξαν ωριμότητα και αντοχή. Από συναντήσεις μου στο εξωτερικό αντλώ την πεποίθηση ότι έχουν προσδοκίες για τα επόμενα χρόνια για την χώρα μας που έχει να επιδείξει πολλά σε ενέργεια περιβάλλον ψηφιακές υπηρεσίες».
Οικονόμου: Παραλήρημα
Με το αποψινό παραλήρημα του κ. Τσίπρα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο ολοκληρώθηκε η μεθόδευση που μήνες τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη, αναφέρει σε απάντησή του ο κ. Οικονόμου και προσθέτει
«Με υλικό που εδώ και καιρό έχουν στην διάθεση τους ρυπαρά δίκτυα προχωρά σε ατεκμηρίωτα, ευφάνταστα και πλήρως αναληθή συμπεράσματα. Όμως τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Ας τολμήσει να προβεί σε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Εκεί θα τα συζητήσουμε όλα. Όλα! Πως ήταν η Ελλάδα με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα και πως είναι σήμερα. Το κράτος δικαίου που επί των ημερών του αφέθηκε στα χέρια κάτι μαρτύρων σαν το «Μάξιμο Σαράφη» που συνελήφθη σήμερα για απάτη. Τις ένορκες καταθέσεις για σακούλες με χρήματα που πήγαιναν στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Α2 και τις κυπριακές offshore. Τις αθλιότητες για την δήθεν νεκρή Μαρία. Αυτά και πολλά ακόμα. Περιμένουμε λοιπόν».
Επίθεση της κυβέρνησης και κατά Ράμμου
Στο θέμα της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου και στον πρόεδρο της Αρχής τοποθετήθηκε και σε προηγηθείσα ανακοίνωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
«Χθες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνει τη σημερινή του συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μόνο αυτό, τίποτα άλλο. Ω του θαύματος, σήμερα το πρωί ανακοινώνεται, γύρω στις 10.00, συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Ράμμο. Μετά τη συνάντηση τους, ο κ. Τσίπρας κρατά ένα φάκελο. Το περιεχόμενο του φακέλου ανακοινώνεται, ταχύτατα και κατά σύμπτωση μάλλον, εκεί που δημοσιεύονται και οι πληροφορίες των ρυπαρών δικτύων. Στο τέλος, αρκετά αργότερα, λαμβάνει μια επιστολή από τον κ. Ράμμο και ο Πρωθυπουργός.
Συμπερασματικά, τα όσα εδώ και καιρό πράττει ο Επικεφαλής της ΑΔΑΕ συνιστούν βαρύ ατόπημα. Θεσμικό και πολιτικό. Η σιωπή μας όλο αυτό το διάστημα δεν συνιστούσε αδυναμία, αλλά στάση ευθύνης απέναντι σε αυτό που θα έπρεπε να ήταν η ΑΔΑΕ: μια Αρχή πραγματικά ανεξάρτητη που θα λειτουργούσε στο πλαίσιο που το Σύνταγμα ορίζει.
Σήμερα όμως εξέλειπε κάθε αμφιβολία.
Αυτά για τον κ. Ράμμο, με γεγονότα και χρονική αλληλουχία. Ο κ. Τσίπρας, ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τέως Πρωθυπουργός, οφείλει να αναλογιστεί τις πολιτειακές του ευθύνες. Τέλος, βαρύτερο ατόπημα του κ. Τσίπρα θα είναι, αξιοποιώντας τα παρανόμως εξαχθέντα στοιχεία που του ενεχείρισε ο κ. Ράμμος, να εμπλέξει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σχέδιο εξυπηρέτησης κομματικών σκοπιμοτήτων.
Η Κυβέρνηση, με απόλυτη προσήλωση στο Σύνταγμα και τους νόμους και αμέριστη εμπιστοσύνη στο έργο της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης, έχοντας μιλήσει καθαρά από την πρώτη στιγμή για την υπόθεση των επισυνδέσεων, εγγυάται τόσο την αποκάλυψη της πλήρους αλήθειας όσο και την πολιτική ομαλότητα».
Ο κ. Οικονόμου επιτέθηκε και στον Πρόεδρο της Αρχής κ. Ράμμο αναφέροντας τα εξής:
«Όσον αφορά την επιλογή του προέδρου της ΑΔΑΕ να μετατρέψει την ανεξαρτησία της Αρχής, της οποίας προΐστανται, σε περίεργη προνομιακή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρόεδρο του υπήρχαν εδώ και καιρό πολλαπλές ενδείξεις.
Παραθέτουμε μια ενδεικτική σειρά γεγονότων.
• Κατά παράβαση σαφούς διάταξης νόμου, προσέφυγε στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας για να ελέγξει τυχόν άρσεις απορρήτου, αν και η ΑΔΑΕ διατηρεί στα αρχεία της πλήρη φάκελο με τις διατάξεις του εισαγγελέα και θα μπορούσε να κάνει μία απλή διασταύρωση. Το κίνητρο, προφανώς, ήταν η δημιουργία εντυπώσεων και την πράξη του την επικρότησε ασμένως ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, αγνοήθηκε προκλητικά η γνώμη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αν και κατά το Σύνταγμα η διοίκηση συνολικά υπόκειται στη δικαστική λειτουργία.
• Επιπλέον, καθ’ υπέρβαση κάθε αρμοδιότητας και παρά τη σαφή Συνταγματική διάταξη, υποβλήθηκε αίτημα σε κοινοβουλευτική επιτροπή προκειμένου να παρασταθεί αυτοκλήτως ο Επικεφαλής της ΑΔΑΕ. Αμέσως, αγκάλιασε την πρωτοβουλία ο ΣΥΡΙΖΑ.
• Μπροστά στην πρόδηλη νομική αταξία αναγκάστηκε ο Επικεφαλής να προβεί σε αναδίπλωση.
• Κατά παράβαση κάθε έννοιας συλλογικής λειτουργίας, αγνοήθηκε συστηματικά η ολομέλεια της ΑΔΑΕ. Δεν υπήρξε απόφαση του οργάνου, αλλά μονάχα κρίση του Επικεφαλής της.
• Μολονότι υποβάλλονταν αιτήματα στη Βουλή, υπήρχε συχνή επικοινωνία με στελέχη και τον Αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, «καταθέσεις» σε ευρωπαϊκά όργανα και αρθρογραφία, δεν επιδιώχθηκε ποτέ, επί τέσσερα σχεδόν χρόνια, επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό. Δεν είναι φυσιολογικό, εάν κάποιος θεωρεί ότι υπάρχει -εάν θεωρούσε ότι υπάρχει- ζήτημα συνταγματικής παραβίασης, να συμπεριλάβει ανάμεσα στους συνομιλητές του τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να τον καταστήσει κοινωνό;
• Στο πλαίσιο του προαναφερόμενου «ακτιβισμού», επελέγη σε αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο να μεταβάλλει την ερμηνεία που η ίδια η ΑΔΑΕ απέδιδε στο νόμο, ο οποίος ισχύει εδώ και είκοσι χρόνια, και αφορούσε την ενημέρωση της Βουλής και των αρχηγών των κομμάτων. Παρότι η ερμηνεία, την οποία ο ίδιος ο κ. Ράμμος έδινε, αφορούσε την ενημέρωση της Βουλής μόνο για στατιστικά στοιχεία, ξαφνικά, προβαίνει σε εντελώς αντίθετη ερμηνεία, προσωποποιώντας την πληροφόρηση. Προφανώς, φιλοδοξεί να καταστεί πολιτικός παράγοντας σε μια ευαίσθητη περίοδο».
ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com/