9 Ιανουαρίου 2023

Γιατί η πρώτη Κυριακή των εκλογών είναι η «μητέρα των μαχών», οι 3 παράμετροι που θα καθορίσουν τη δεύτερη κάλπη

 


Την κρισιμότητα της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης με την απλή αναλογική αναδεικνύουν με κάθε τρόπο τα κυβερνητικά στελέχη, καθώς είναι αυτή που θα κρίνει και θα διαμορφώσει το πολιτικό σκηνικό ενόψει των δεύτερων εκλογών με τον νέο εκλογικό νόμο της ενισχυμένης αναλογικής.


Αυτό που ξορκίζουν Μέγαρο Μαξίμου και Πειραιώς είναι η χαλαρή ψήφος ή η επιθυμία μερίδας ψηφοφόρων να στείλουν μήνυμα προς την κυβέρνηση στην πρώτη κάλπη, γνωρίζοντας ότι θα ακολουθήσουν και δεύτερες εκλογές στις οποίες θα μπορούν να κάνουν την επιλογή τους για το ποιο κόμμα θα αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας την επόμενη τετραετία. Ο στόχος της αυτοδυναμίας που έχει τεθεί από τον πρωθυπουργό εξαρτάται από τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής την οποία στο κυβερνητικό στρατόπεδο αντιμετωπίζουν ως «την μητέρα των μαχών».


Τρεις είναι οι παράμετροι που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο εκείνο το βράδυ, με βάση τις εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών. Πρώτον, το ποσοστό που θα συγκεντρώσει η ΝΔ ως πρώτο κόμμα, με βάση τα στοιχεία όλων των δημοσκοπήσεων. Δεύτερον, η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ και τρίτον η επίδοση του ΠΑΣΟΚ.


Oι πιθανότητες αυτοδυναμίας

Για να υπάρχουν ρεαλιστικές πιθανότητες αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος, σύμφωνα με αναλύσεις έμπειρων στελεχών, θα πρέπει στην πρώτη κάλπη να καταγράψει ένα ποσοστό που θα κυμαίνεται πάνω από το 33,5%, διότι με τα διλλήματα που θα τεθούν στην πορεία προς τις δεύτερες εκλογές υπάρχει το περιθώριο να αυξήσει τη δύναμη του κατά 4 μονάδες πιάνοντας τον πήχη που θέτει ο εκλογικός νόμος της ενισχυμένης αναλογικής

Όσον αφορά τη δεύτερη παράμετρο, αν η διαφορά από το δεύτερο κόμμα είναι μεγαλύτερη των τεσσάρων μονάδων, θα πρόκειται για μια καθαρή νίκη που δεν θα αφήνει περιθώρια ανατροπής και θα δώσει επιπλέον προβάδισμα, καθώς στο δίλλημα «αυτοδύναμη κυβέρνηση ή περιπέτειες για τη χώρα» οι ψηφοφόροι που αμφιταλαντεύονται θα στηρίξουν, έστω και με επιφύλαξη, το κόμμα που έχει ρεαλιστικές πιθανότητες για να το πετύχει. Ειδικά στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευτεί και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτω από το 31,85% που κατέγραψε το 2019 τότε, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, θα υπάρξει και έντονη εσωστρέφεια στο εσωτερικό του.


Το ποσοστό που θα επιτύχει το ΠΑΣΟΚ έχει ξεχωριστή σημασία, διότι αθροιστικά με αυτό του ΣΥΡΙΖΑ θα δείξει στην πράξη αν είναι εφικτή η «προοδευτική διακυβέρνηση» για την οποία μιλά η Κουμουνδούρου, όσο κι αν προσπαθεί να κρατήσει αποστάσεις από αυτό το σενάριο η Χαριλάου Τρικούπη. Άλλωστε, υπάρχουν στελέχη στην κυβερνητική παράταξη που δεν αποκλείουν, παρά τις δημόσιες διαψεύσεις από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, να επιχειρηθεί μια κυβέρνηση των ηττημένων, με την σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ίσως του Γιάννη Βαρουφάκη, αν το ΜέΡΑ25 μπει τελικά στη Βουλή.


Η προσοχή του Μεγάρου Μαξίμου είναι στραμμένη στις κινήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη και για έναν επιπλέον λόγο. Είναι αυτός που επιμένει σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του ότι θα αξιοποιήσει την διερευνητική εντολή, κάτι που εκ των πραγμάτων δεν θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης εφόσον επιδιώκει την αυτοδυναμία, ενώ το ίδιο προεξοφλεί και η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα, ότι αν είναι δεύτερος δεν θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση.


Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν ορισμένα στελέχη με βάση αυτά τα δεδομένα είναι ότι ίσως επιχειρήσει να προκαλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σχηματίσουν κυβέρνηση υπό όρους για να μην χρειαστούν δεύτερες εκλογές, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες το κόμμα του καθώς θα βρεθεί στις συμπληγάδες των δύο βασικών διεκδικητών της εξουσίας. Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρχει ένα παιχνίδι ευθυνών για το ποιος επιδιώκει την σταθερότητα ή βάζει τη χώρα σε περιπέτειες το οποίο θα κληθεί να διαχειριστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ

πηγή https://www.iefimerida.gr/