25 Ιανουαρίου 2023

Υποβολή αιτήματος καταδίκης της Τουρκίας στον Ο.Η.Ε



 ΕΡΩΤΗΣΗ

 Του Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ: Τoν κ. Πρωθυπουργό

Τον κ. Υπουργό Εξωτερικών Τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας


ΘΕΜΑ: «Υποβολή αιτήματος καταδίκης της Τουρκίας στον Ο.Η.Ε.»


Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριοι, κύριοι Υπουργοί,


Συμφώνως του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών Κεφ.1 (Σκοποί Η.Ε. άρθρο 4), «Όλα τα Μέλη στις διεθνείς τους σχέσεις θα απέχουν από την απειλή ή τη χρήση βίας, που εκδηλώνεται εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους…».



 Επιπρόσθετα και βάσει του Κεφ. 2 (άρθρο 4 παρ.1), «Μέλη των Ηνωμένων Εθνών μπορούν να γίνουν όλα τα ειρηνόφιλα κράτη τα οποία αποδέχονται τις υποχρεώσεις που περιέχονται σε αυτόν τον Χάρτη…». Συνεπώς και με δεδομένες τις πρωτοφανείς πολεμικές απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί πλήγματος της Αθήνα με βαλλιστικούς πυραύλους «Tayfun» προκύπτει η αναγκαιότητα υποβολής αιτήματος της Ελλάδος στον ΟΗΕ, το οποίο θα επικεντρώνεται στις πρωτοφανείς απειλές της Τουρκίας, με στόχο την καταδίκη της από τον ΟΗΕ, βάσει του Καταστατικού του Χάρτη.


Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,


Ερωτώνται ο κ. Πρωθυπουργός και οι κ. κ. Υπουργοί:


Προτίθεστε όπως καταστεί σαφές στον ΟΗΕ, δια μέσω αιτήματος καταδίκης της Τουρκίας, ότι η Ελλάς σε περίπτωση μη συμμόρφωσής της, έναντι των άρθρων του Καταστατικού Χάρτη, θα ενεργοποιήσει το άρθρο 51 (κεφάλαιο 7 «Ενέργειες σε περίπτωση απειλής εναντίον της Ειρήνης, Διαταράξεως της Ειρήνης και Επιθετικών Πράξεων»), το οποίο προβλέπει ότι «καμιά διάταξη αυτού του Χάρτη δε θα εμποδίζει το φυσικό δικαίωμα της ατομικής ή συλλογικής νόμιμης άμυνας, σε περίπτωση που ένα Μέλος των Ηνωμένων Εθνών δέχεται ένοπλη επίθεση…», καταρρίπτοντας τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας και προβαίνοντας εν γένει σε όποιο προληπτικό χτύπημα κρίνει εναντίον της στρατιωτικής της μηχανής;


Ο ερωτών Βουλευτής ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ