5 Ιανουαρίου 2023

«Από 1η Δεκεμβρίου 2022 άκυρες οι αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής» Επανέρχονται οι σύμβουλοι της Δημοτικής Παράταξης Μυτιλήνης «Με πυξίδα τον πολίτη», Βασιλική Ανδρεαδέλλη, Μαρία Ζερβού, Δημήτρης Μαλλιαρός και η επικεφαλής Εριφύλη Χιωτέλλη στο θέμα που έχει προκύψει με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ακυρώνονται από 1ης Δεκεμβρίου διατάξεις του Νόμου Θεοδωρικάκου (Ν. 4623/2019) με τις οποίες μεταφέρθηκαν βασικές αρμοδιότητες του δημοτικού συμβουλίου στην Οικονομική και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αλλά και μεταβλήθηκε η σύνθεση των εν λόγω Επιτροπών με υπερεκπροσώπηση της παράταξης του δημάρχου. Στο δελτίο Τύπου η παράταξη στρέφει τα βέλη της κατά του Δημάρχου Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη επισημαίνοντας ότι φέρει ευθύνες για τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν στην λειτουργία του Δήμου.

Η απόφαση, η οποία είναι μάλιστα εκτελεστή από την «προηγούμενη ημέρα της δημοσιεύσεως αυτής» (σ.σ. 1/12) τινάζει «στον αέρα» την λειτουργία των ΟΤΑ καθώς εκτός των άλλων (σ.σ. ακύρωση των αποφάσεων Οικονομικής και Επιτροπής Ποιότητας Ζωής) έχει προκαλέσει κύμα παραιτήσεων συμβούλων από τις συγκεκριμένες επιτροπές σε όλη τη χώρα.

Επιπλέον, δεν δίνει περιθώριο συμμόρφωσης του υπουργείου Εσωτερικών, με αποτέλεσμα να απαιτείται άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την εύρυθμη λειτουργία των ΟΤΑ.

Στο δελτίο Τύπου τα μέλη της παράταξης αναφέρουν ότι στις 2 Δεκεμβρίου του 2022 δημοσιεύτηκε η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ η οποία αναφέρει  ότι, «κατά τον χρόνο ψηφίσεως των σχετικών διατάξεων (σ.σ. Ν. 4623/2019), δεν είχε δοκιμασθεί στην πράξη η εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής που εισήχθη με τον Ν. 4555/2018 (ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι) στη διοίκηση των δήμων, προκειμένου να δικαιολογείται από επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, αναγόμενους στην ομαλή λειτουργία αυτών, η τόσο σοβαρή και έντονη επέμβαση του νομοθέτη στη θέληση των εκλογέων, με την εφαρμογή των επίδικων ρυθμίσεων και κατά την τρέχουσα δημοτική περίοδο».

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τον Δικηγόρο και πρώην Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Δημήτρη Καλλία, όπως δήλωσε στο «Ε», οι αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας έχουν την ισχύ νόμου.

Επανερχόμενοι στο δελτίο Τύπου σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η παράταξη με «ΜΕ ΠΥΞΙΔΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ» τοποθετείται για το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας της συγκρότησης και της λειτουργίας των Οικονομικών Επιτροπών και των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής των Δήμων.

«Από τους πρώτους μήνες του 2022 το τμήμα του ΣτΕ αποφάνθηκε για την αντισυνταγματικότητα του νόμου του Θεοδωρικάκου ο οποίος στο όνομα της κυβερνησιμότητας προχώρησε αυθαίρετα στη συγκρότηση των παραπάνω επιτροπών με τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η απόλυτη πλειοψηφία στην πλειοψηφούσα παράταξη της δημοτικής αρχής και κατάργησε την αναλογικότητα που προέβλεπε ο νόμος Κλεισθένη με τον οποίο είχαν γίνει οι δημοτικές εκλογές» σημειώνεται και προστίθεται ακολούθως: «Καταρρίπτεται έτσι με πάταγο ο ισχυρισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη πως ο νόμος Θεοδωρικάκου ήταν σύμφωνος με το Σύνταγμα της Ελλάδας και είχε σκοπό τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας  που δήθεν κινδύνευε από την απλή αναλογική και αποδεικνύεται περίτρανα πως σκοπός του Θεοδωρικάκου και της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν η νόθευση της λαϊκής εντολής όπως αυτή εκφράστηκε στις αυτοδιοίκητές εκλογές του 2019.

Η παράταξή μας αμέσως μόλις δημοσιεύτηκε η απόφαση της ολομέλειας του ΣΤΕ (2/12/2022) απέστειλε επιστολή στο Δήμαρχο στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην Οικονομική επιτροπή με την οποία ενημερώναμε για αυτή την εξέλιξη και ζητούσαμε τα παρακάτω: « Κατόπιν τούτου, έχοντας πάντα ως γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου μας, σας καλούμε να μην προχωρήσετε στην έκδοση αποφάσεων από τα εν λόγω όργανα, τα οποία με τη σημερινή τους σύσταση πάσχουν και υπάρχει κίνδυνος να ακυρωθούν οι αποφάσεις τους είτε κατόπιν προσφυγής, είτε κατόπιν άσκησης ελέγχου νομιμότητας.»

Δεν μπήκε καν  στον κόπο ο Δήμαρχος  να μας απαντήσει γιατί ως γνωστό τα ξέρει όλα!

Προτίμησε λοιπόν να ακούσει τον κ. Βορίδη που έλεγε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις αποφάσεις των επιτροπών, και όχι το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) που δήλωνε πως ο νόμος είναι αντισυνταγματικός!».

Ακόμη σημειώνεται ότι την περασμένη Τετάρτη στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του 2022 τα μέλη της παράταξης επανέφεραν το αίτημα και ζήτησαν εκ νέου να συζητηθούν τα σοβαρά ζητήματα στο Δημοτικό Συμβούλιο και όχι στις επιτροπές για να μην κινδυνεύουν με ακύρωση και καθυστερήσεις!

«Εισπράξαμε την έντονη διαμαρτυρία του Δημάρχου γιατί δημιουργούμε θέματα εκεί που δεν υπάρχουν και την εκτίμηση της παράταξης της αντιπολίτευσης που τώρα είναι συμπολίτευση, πως όλα τα κάνουμε για να δημιουργούμε εντυπώσεις! Και ήρθε η ώρα της καθαρογραφής της απόφασης του ΣτΕ! « Το διατακτικό της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ είναι σαφές, καθώς ορίζει ότι από την 1 Δεκεμβρίου 2022 ακυρώνονται όλες οι αποφάσεις που έχει λάβει η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής στους 332 Δήμους της χώρας.»

Ακολούθως επισημαίνεται ότι η απόφαση αυτή επηρεάζει ταυτόχρονα το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, καθώς πρόκειται για οικονομικές δαπάνες δημοσίου χρήματος, το Ελεγκτικό Συνέδριο, που ελέγχει τις συμβάσεις με μεγάλο οικονομικό αντικείμενο, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που είναι οι 7 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, καθώς επίσης και κυρίως  την λειτουργία των ΟΤΑ, δηλαδή των 332 Δήμων και των 13 Περιφερειών, που καλούνται να εκτελέσουν τις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και άρα την εκτέλεση ενταλμάτων πληρωμής, που  όμως όπως μας είπε το ΣτΕ προέρχονται από αποφάσεις που είναι άκυρες αν έχουν ληφθεί από την 1 Δεκεμβρίου έως σήμερα.

«Εμείς προσπαθήσαμε να προλάβουμε αυτές τις εξελίξεις! Όμως είπαμε ο κ. Κύτελης τα ξέρει όλα! Εμείς απλά θέλουμε να δημιουργούμε εντυπώσεις!

Έχει λοιπόν όλη την ευθύνη για όποιες ακυρώσεις και ταλαιπωρίες και καθυστερήσεις προκύψουν για το Δήμο Της Μυτιλήνης! Γιατί η αλαζονεία και η ημιμάθεια δεν είναι καλός σύμβουλος!» καταλήγει το δελτίο Τύπου.

πηγή https://www.emprosnet.gr/