11 Δεκεμβρίου 2022

Άνω-κάτω η κυβέρνηση λόγω Predator



 Χρειάστηκε περισσότερο από ένα 24ωρο παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και υπουργείου Εξωτερικών για να βρεθεί αποδιοπομπαίος τράγος. Τελικά, θυσιάστηκε ο πρώην εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλ. Παπαϊωάννου, ο οποίος καρατομήθηκε επειδή  επιβεβαίωσε στους New York Times ότι είχε δοθεί άδεια εξαγωγής του Predator στη Μαδαγασκάρη.

Ακόμη και ένας άπειρος διπλωματικός συντάκτης γνωρίζει ότι ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ είναι συνήθως διπλωμάτης ακριβώς για να είναι υπηρεσιακά πειθαρχημένος, να μην έχει προσωπική ατζέντα και να μην αυτενεργεί.

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο Αλ. Παπαϊωάννου να απάντησε στην αμερικανική εφημερίδα χωρίς την έγκριση του πολιτικού του προϊσταμένου. Γι αυτό και ο Νίκος Δένδιας δεν αντέδρασε όταν έγινε γνωστό το δημοσίευμα και για ολόκληρη τη μέρα που ακολούθησε.

Αντέδρασε όταν πια η οργή του Μεγάρου Μαξίμου σε βάρος του έγινε ανεξέλεγκτη με αποτέλεσμα να υποκύψει στις πιέσεις που του ασκήθηκαν για μία κίνηση εκτόνωσης. Στην ανακοίνωση για την απομάκρυνση του πρώην εκπροσώπου δεν αναφέρεται η αιτία αλλά όλοι έχουν καταλάβει περί τίνος ακριβώς πρόκειται.

Η προσδοκία στο επιτελείο του πρωθυπουργού ήταν ότι το θέμα θα «πέσει» και γι αυτό ο Κ. Μητσοτάκης στη Βουλή κινήθηκε αποφευκτικά. Ομως το θέμα όχι μόνο δεν «έπεφτε» αλλά διαρκώς ανέβαινε με αναρτήσεις της δημοσιογράφου Ματίνας Στεβή, που συνυπογράφει το ρεπορτάζ των NYT:

«΄Ένα βασικό πρόβλημα που είχα στο ρεπορτάζ στην Ελλάδα ήταν ότι τα νέα θύματα του Predator δεν ήθελαν να μιλήσουν. Μίλησα με 7 πρόσωπα που μου επιβεβαίωσαν ότι είχαν χακάρει το κινητό τους. Δεν τους συμπεριλάβαμε (στο ρεπορτάζ) γιατί αρνήθηκαν να δώσουν το κινητό τους για τεχνική έρευνα. ΄Ηταν απαραίτητο να έχουμε αποδείξεις. Προτίμησαν να μην το κάνουν….

Ένα θύμα του predator, πρόσωπο με σχέσεις με τη Νέα Δημοκρατία (το κυβερνών συντηρητικό κόμμα) μου είπε. Το ξέρω ότι με χάκαραν. Ξέρω τα ενοχλητικά στοιχεία που υπάρχουν στο κινητό μου. Πώς μπορώ να μιλήσω; Ανησυχώ ότι αν μιλήσω, θα δώσω πλεονέκτημα στην αντιπολίτευση».

Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ δεν ασχολούνται και η κυβέρνηση δεν σχολιάζει. Η παλιά και δοκιμασμένη συνταγή της συσκότισης και του αποπροσανατολισμού. Η μόνη διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά «την πλήρωσε» ένα μη πολιτικό πρόσωπο, ο πρώην εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, επειδή δεν ξέρει από προπαγάνδα, κομματική ίντριγκα και επικοινωνιακά κόλπα.

Καμία διαρροή δεν έχει γίνει από την πλευρά του Ν. Δένδια, ο οποίος δεν μιλά γι αυτό ούτε σε βουλευτές με τους οποίους διατηρεί στενές σχέσεις.


Θοδωρής Καραγιαννίδης

ΠΗΓΗ https://tvxs.gr/