11 Δεκεμβρίου 2022

Η άνοδος της Εύας Καϊλή και η στήριξή της από την κυβέρνηση

 

Το γεγονός πως ο Νίκος Ανδρουλάκης προχώρησε άμεσα στη διαγραφή της Εύας Καϊλή, μετά την εμπλοκή της στο σκάνδαλο διαφθοράς του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και το ότι την είχε «αδειάσει» όταν είχε προβεί σε πρωτοφανείς δηλώσεις υπερασπιζόμενη το Κατάρ και το «αιματοβαμμένο» μουντιάλ, φανερώνει πως υπήρχε πρόβλημα με την «δεξιά» ταυτότητά της και η εμπλοκή της στο σκάνδαλο είναι το αποκορύφωμα.

Χαρακτηριστική ήταν και η σημερινή δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, πως η Εύα Καϊλή δρούσε σαν «δούρειος ίππος της ΝΔ».

Η ίδια άλλωστε είχε υπονομεύσει μέχρι και το γεγονός της απόπειρας παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη με το Predator, όταν ο ίδιος είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο. Η ευρωβουλευτής είχε πει τότε πως αυτά συμβαίνουν συνεχώς σε ευρωβουλευτές, υποβαθμίζοντας το ζήτημα, παίζοντας ουσιαστικά το παιχνίδι της ΝΔ.

Παράλληλα, η σχέση της Εύας Καϊλή με τα ελληνικά μμε υπήρξε σταθερά ειδυλλιακή, με τον Γιάννη Πρετεντέρη για παράδειγμα να έχει προβεί σε αποθεωτικά σχόλια για την ίδια, μάλιστα πολλοί σήμερα θυμήθηκαν το 2019 όταν ο αρθρογράφος των Νέων έγραφε στο twitter: «Να υποθέσω ότι μόνο η Εύα Καϊλή έσωσε την αξιοπρέπεια των  Ελλήνων ευρωβουλευτών καταψηφίζοντας τον Παπαδημούλη», κόντρα τότε στην κοινή γραμμή να ψηφιστεί ο Δημήτρης Παπαδημούλης, για μία από τις θέσεις αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η Εύα Καϊλή είχε όμως γενικότερα και πάντα στήριξη από την κυβέρνηση της ΝΔ και τα φιλικά της μέσα.

Για παράδειγμα, τον Φεβρουάριο του 2022, το «Πρώτο Θέμα» έγραφε σε σχετικό ρεπορτάζ του:

«Με τα χρόνια, με όπλο το ευρωπαϊκό της προφίλ και την καθαρή διαχωριστική γραμμή που τραβά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, η Εύα Καϊλή διατηρεί πολύ καλές σχέσεις και έχει καταφέρει να κερδίσει την εκτίμηση στελεχών της Ν.Δ., ακόμα και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός έδωσε μάχη για την εκλογή της στη θέση της αντιπροέδρου, καθώς μίλησε ο ίδιος με στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (…)».

«Πληροφορίες λένε ότι ακόμα και ευρωβουλευτές της Ν.Δ., όπως ο έμπειρος σε εκλογικές διαδικασίες Βαγγέλης Μεϊμαράκης, έβαλαν πλάτη, ώστε να διασφαλιστεί η πανηγυρική εκλογή της κυρίας Καϊλή», σημείωνε ακόμη το δημοσίευμα.

 

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες εκείνης της εποχής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δώσει εντολή στους ευρωβουλευτές της ΝΔ να την στηρίξουν, κάτι που η ίδια εκτίμησε.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε πως μετά την εκλογή της, ο Γρηγόρης Δημητριάδης είχε προχωρήσει σε ανάρτηση, στην οποία σημείωνε με νόημα: «Μια νέα γυναίκα και πολύ καλή φίλη που πρωταγωνιστεί στα ευρωπαϊκά δρώμενα είναι από χθες αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου! Συγχαρητήρια».

Όσον αφορά το σκάνδαλο των υποκλοπών, το οποίο έχει «στριμώξει» για τα καλά την κυβέρνηση μετά τις συνεχείς αποκαλύψεις, τον Αύγουστο του 2022 το Politico είχε αποκαλύψει πως η Εύα Καϊλή «έδωσε μάχη» έτσι ώστε να μην έρθει στην Αθήνα η αρμόδια Επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου (PEGA), κάτι που βέβαια δεν κατάφερε.

Το δημοσίευμα επικαλούνταν δήλωση της Εύας Καϊλή όπου υποστήριζε ότι «η Κομισιόν πρέπει πρώτα να πάει σε χώρες που παραδέχτηκαν ότι χρησιμοποιούν spyware», προσθέτοντας ότι «αν μια χώρα δηλώνει ότι δεν το χρησιμοποιεί, δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω έρευνα». Η ίδια, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, προσθέτει ότι «ο Ν. Ανδρουλάκης και ο Θ. Κουκάκης μπορούν να κληθούν αφότου ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία στην Ελλάδα».

Πηγαίνοντας κάποια χρόνια πίσω, αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η Εύα Καϊλή είχε ψηφίσει ορισμένες τροπολογίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για μια σειρά από μέτρα που είχε λάβει το Ευρωκοινοβούλιο για την διαφάνεια, για να εμποδιστούν συγκεκριμένα οι σχέσεις του κοινοβουλίου με τα λόμπι και η πρακτική των Επιτρόπων να δουλεύουν σε ιδιωτικές εταιρίες, παρά την αντίθετη στάση της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στην οποία ανήκε τότε η ίδια.

Τελικά από τα συλλαλητήρια ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών, όπου συμμετείχε για το καλό της πατρίδας, έφτασε να γίνει αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβούλιο. Κάπου εδώ όμως ήρθε η ώρα της πτώσης… 

ΠΗΓΗ https://tvxs.gr/