28 Δεκεμβρίου 2022

Η απάντηση του Υπουργείου σε ότι αφορά τις περιοχές NATOURA στη Σάμο περιπλέκει την κατάσταση και δημιουργεί πολλά ερωτήματα



Σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τις περιοχές Natura Σάμου και την απάντηση του Κου Γ. Αμυρά υφυπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας όπου λέει ότι:

1.     Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας έχει αναθέσει την εκπόνηση 23 Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ) και Σχεδίων Διαχείρισης, (ΣΔ) για τις 446 περιοχές του δικτύου «Natura 2000» της χώρας, μεταξύ των οποίων είναι και η εκπόνηση ΕΠΜ και ΣΔ για τις περιοχές Natura 2000 της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, στην οποία συγκαταλέγεται και η ΕΠΜ που αφορά τη νήσο Σάμο (Προφανώς της Ψιλής Άμμου γιατί αυτή αφορά ουσιαστικά το ερώτημα).
 
2.     Η ΕΜΠ (Ειδική Περιβαλλοντική  Μελέτη) που αφορά τη νήσο Σάμο (Ψιλής Άμμου!!!!) αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023!!!!!!!!
 
ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:

 

1.     Πότε το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας ανέθεσε την εκπόνηση 23 Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ)  στην οποία συγκαταλέγεται και η ΕΠΜ που αφορά τη νήσο Σάμο (Προφανώς της Ψιλής Άμμου)!!!
 
2.     Ποια ΕΜΠ (Ειδική Περιβαλλοντική  Μελέτη) που αφορά τη νήσο Σάμο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023!!!
 
3.     Από όσα μέχρι τώρα γνωρίζουμε  η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) που υπάρχει για την Αλυκή της Ψιλής Άμμου είναι του 2000 η οποία έγινε δωρεάν από την Ορνιθολογική εταιρεία!!!
 
4.     Αν όντως υπάρχει ΝΕΑ Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) όπως λέει ο Κος Υφυπουργός να τη δούμε ώστε να έχουν άποψη (οι κάτοικοι) και όχι ερήμην  όπως η προηγούμενη του 2000. Αν όμως δεν υπάρχει και ο Κος Υφυπουργός εννοεί την προηγούμενη του 2000, τότε υπάρχει πρόβλημα γιατί:
 
Α. Προωθήθηκε από τους γνωστούς ευαίσθητους της Σάμου……... όπως το χωροταξικό της Σάμου και συντάχθηκε ΔΩΡΕΑΝ από την Ορνιθολογική εταιρεία. Δηλαδή κομμένη και ραμμένη να μην γίνει τίποτα αναπτυξιακό στην ευρύτερη περιοχή. Σε συνδυασμό με το χωροταξικό (Ε,Δ,Γ Ζώνη) και την μεταφορά του Κ.Α.Ζ  (Καταφύγιο Άγριας Ζωής) από τις τρεις Εκκλησιές στην περιοχή της Ψιλής Άμμου (τα άγρια ζώα μάλλον αποφάσισαν από τα ορεινά να κατέβουν παραθαλάσσια!!!!)  συντελέστηκε το τέλειο ΈΓΚΛΗΜΑ. Όλο απαγορεύσεις από το Μεσόκαμπο μέχρι το μερτζίκι! 
 
Β. Με το Νόμο 4685/2020, αναθεωρήθηκαν οι διαδικασίες για την εκπόνηση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ) και των Σχεδίων Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών. Καταργήθηκαν μια σειρά από απαγορεύσεις και ρυθμίστηκε το πλαίσιο για τη ζωνοποίηση των προστατευόμενων περιοχών. Θεσπίστηκαν τέσσερις ζώνες προστατευόμενων περιοχών, εξειδικευοντας τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης ανά ζώνη.  Φυσικά όμως ΔΕΝ περιλαμβάνονται οι καταργημένες απαγορεύσεις  στην μελέτη του 2000 καθόσον είναι προγενέστερη του νόμου.
 
Γ. Την 31/12/2020 ΕΛΗΞΕ η παραχώρηση της Αλυκής Ψιλής Άμμου από την ΕΤ.Α.Δ Α.Ε (πρώην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) προς την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου. Τι θα βγάλει ο Κος Υφυπουργός σε δημόσια διαβούλευση το πρώτο τρίμηνο του 2023!!!
 
Δ. Η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου από ενημέρωση  γνώριζε ότι είχε λήξει η παραχώρηση από το 2020 . Στην συνέχεια όμως  αν και η ΠΕ Σάμου  έκανε έγγραφο για την επαναχώρηση προς την ΕΤ.Α.Δ Α.Ε ΟΥΔΕΜΙΑ απάντηση υπήρξε.