15 Δεκεμβρίου 2022

Σόι πάει το βασίλειο!



 Τάσος Παππάς
 
Το παράπονό του εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επειδή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης χαρακτήρισε την Εύα Καϊλή «δούρειο ίππο» της Νέας Δημοκρατίας στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν συνέδεσε όλο το ΠΑΣΟΚ με το σκάνδαλο Κατάρ-gate. 

Δεν ξέρω πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση της κ. Καϊλή (μπορεί να βρεθούν μπλεγμένοι και παράγοντες που έχουν σχέση με την ελληνική Δεξιά) και δεν ξέρω αν θα κλιμακωθεί η αντιπαράθεση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ με πρωτοβουλία του κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος βρίσκεται σε δυσχερή θέση και δεν αποκλείεται να επιχειρήσει να εφαρμόσει την τακτική της επιθετικής άμυνας απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

Παραδόξως κάποιοι στην κυβέρνηση δεν έχουν εγκαταλείψει την ιδέα της μετεκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Το προτιμούν ως εταίρο σ’ ένα κυβερνητικό σχήμα από την Ελληνική Λύση. Μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο; Μοιάζει απίθανο. Το σκάνδαλο των υποκλοπών, οι παρενέργειές του και το σκάνδαλο Κατάρ-gate δεν ευνοούν τη σύγκλιση μεταξύ των δύο κομμάτων. Υπάρχουν πάντως και στο εσωτερικό της Ν.Δ., αλλά και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ στελέχη που καλοβλέπουν τη συμπόρευση. Τους ενώνει το μίσος τους για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρόβλημα θα το έχει κυρίως το ΠΑΣΟΚ, γιατί αυτό θα κληθεί να αναμετρηθεί με το δίλημμα την επόμενη μέρα των πρώτων εκλογών. Ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει ότι πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή, πρόσθεσε ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να πάει στην αντιπολίτευση και έστειλε προειδοποιητικά μηνύματα με την ομιλία του στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή. Απείλησε με διαγραφές όσους βάλουν το προσωπικό συμφέρον τους πάνω από το συμφέρον της παράταξης. Το τι θα γίνει θα εξαρτηθεί από την εκλογική επίδοση του ΠΑΣΟΚ.

Αν τα ποσοστά του κινηθούν κοντά σ’ αυτά που είχε στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση ή -ακόμη χειρότερα- αν η δύναμή του μειωθεί, τότε θα δημιουργηθεί κλίμα αμφισβήτησης του αρχηγού του. Αν αυξήσει την επιρροή του αυτός θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Οι διαφωνούντες θα υποχρεωθούν εκόντες-άκοντες να συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις του. Υπάρχει περίπτωση το ΠΑΣΟΚ να βγει αλώβητο από την ιστορία της μέχρι χτες ευρωβουλευτίνας του; Κρίνοντας με τα σημερινά δεδομένα δεν θεωρείται πιθανό.

Εκτός αν η κυβέρνηση βυθιστεί κι άλλο στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Κι απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα το αποφύγει. Προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου και των βουλευτών της που σιωπούν, προβάλλοντας τις έρευνες που ξεκίνησαν (με εγκληματική καθυστέρηση) σε σπίτια προσώπων και εγκαταστάσεις εταιρειών που φέρονται να σχετίζονται με την υπόθεση του λογισμικού Predator. Για να μην ξεχνιόμαστε, ήταν οι δικοί της βουλευτές, με εντολή προφανώς του αρχηγού τους, που αρνήθηκαν στην Εξεταστική Επιτροπή να δεχτούν τις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για πρόσκληση βασικών μαρτύρων.

Τα στοιχεία που βγάζει η δημοσιογραφική έρευνα είναι συντριπτικά. Στη Χαριλάου Τρικούπη -και όχι μόνο- είναι σίγουροι ότι ισχύει απολύτως αυτό που περιέγραψε ο Κώστας Λαλιώτης στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Ψαρρά «Μια καριέρα. Η πολιτική διαδρομή του Κυριάκου Μητσοτάκη», εκδόσεις Νήσος. Οτι δηλαδή, σόι πάει το βασίλειο. Οπως την εποχή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη έδρασε η τριάδα των υποκλοπών (Μητσοτάκης, Γρυλλάκης, Μαυρίκης), έτσι και τώρα λειτούργησε η τριάδα (Κυρ. Μητσοτάκης, Δημητριάδης, Κοντολέων). Θα επιμείνουν στην κυβέρνηση ότι για όλα φταίνε τα ρυπαρά δίκτυα που αυτονομήθηκαν και οι σκοτεινοί κύκλοι που συνωμοτούν για να πλήξουν τον πρωθυπουργό; Από το κόμμα των ιδιοκτητών όλα πρέπει να τα περιμένουμε. Αυτοί που το διοικούν είναι αδίστακτοι.

Ανάγωγα 
Είπε ο παρακολουθούμενος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε προεκλογική συγκέντρωση: «Οταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραδώσει στον ελληνικό λαό την εντολή που παρέλαβε θα έχει μια μοναδική προνομία, να είναι η μόνη Κυβέρνηση μετά το 1947 που θα παραδώσει την Ελλάδα μεγαλύτερη από ό,τι την παρέλαβε». Και η μόνη κυβέρνηση, προσθέτω εγώ, που παρακολουθούσε τη μισή Ελλάδα. Την άλλη μισή θα την παρακολουθεί αν πάρει και δεύτερη εντολή.
ΠΗΓΗ https://www.efsyn.gr/