15 Δεκεμβρίου 2022

Αλλάζει ο κανονισμός λειτουργίας του ΕΛΓΑ



 Συνολική αναμόρφωση του τρόπου υλοποίησης της δακοκτονίας ετοιμάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Αναμόρφωση του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ σχεδιάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η αλλαγή αυτή είναι ένα βασικό αίτημα των αγροτών που θεωρούν ότι δεν αποζημιώνονται για μεγάλο μέρος των ζημιών που υφίστανται κάθε χρόνο. 


Κατά την επίσκεψη του στην Μυτιλήνη ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε ότι ετοιμάζεται σχετική νομοθετική ρύθμιση. Η αύξηση των αιτιών ασφάλισης θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων σε αύξηση των αποζημιώσεων που χορηγεί ο οργανισμός, κατά συνέπεια θα πρέπει να αναμένεται και αύξηση ασφαλιστικών εισφορών που θα κληθούν να πληρώσουν οι αγρότες της χώρας.

Μια σημαντική αλλαγή που θα περάσει στον κανονισμό του ΕΛΓΑ θα είναι η οριζόντια αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τις περιοχές που λαμβάνουν επί σειρά ετών μεγάλα ποσά αποζημιώσεων. Αντίστοιχα θα προβλέπεται οριζόντια μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που θα καταβάλλουν οι αγρότες των περιοχών που λαμβάνουν μειωμένες ή μηδενικές αποζημιώσεις.

Ο υπουργός εξήγησε πως την τελευταία διετία η κυβέρνηση έχει χρηματοδοτήσεις με περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ τον ΕΛΓΑ προκειμένου να πληρωθούν αποζημιώσεις. Όπως είπε οι χρηματοδοτήσεις αυτές δόθηκαν επειδή στο παρελθόν, επί σειρά ετών, ο ΕΛΓΑ δεν λάμβανε την ετήσια κρατική χρηματοδότηση. Όμως η ενισχυμένη κρατική χρηματοδότηση θα σταματήσει. Κάτι που σημαίνει ότι μέχρι την αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ θα μειωθούν οι αποζημιώσεις που καταβάλει ο οργανισμός.


Δακοκτονία


Την ανάγκη αναμόρφωσης τους κανονισμού διεξαγωγής της δακοκτονίας ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς, αποδεχόμενος τα παράπονα και την κριτική των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου, κατά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Παρασκευή, στις 9 Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός σημείωσε πως βρίσκονται υπό εξέταση τόσο τα νέα δεδομένα (επιστημονικά και τεχνικά) για την δακοκτονία, όσο και τα δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή.

Ωστόσο ο υπουργός απέφυγε να αναφέρει πότε θα εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο για την καταπολέμηση του δάκου.

ΠΗΓΗ https://www.stonisi.gr/