29 Δεκεμβρίου 2022

ΦΠΑ: Αντιπαράθεση με φόντο τα μέτρα στην Ισπανία

 

Δεν είναι συγκρίσιμες οι δύο χώρες, σημειώνει το Μαξίμου με αφορμή την απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να καταργήσει τον ΦΠΑ

Η απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης για το προσεχές εξάμηνο, ως επιπλέον εργαλείο για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης, πυροδότησε νέο κύκλο αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη χώρα μας. 


Ως γνωστόν, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν προτείνει μείωση και το ΚΚΕ την κατάργηση του ΦΠΑ στα συγκεκριμένα είδη. Δεν είναι συγκρίσιμες οι περιπτώσεις της Ισπανίας και της Ελλάδας, σχολίασε (ΣΚΑΪ) η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η Ισπανία έχει πολύ μικρότερο χρέος συγκριτικά με τη χώρα μας. Και αφού αναφέρθηκε στο πλέγμα των μέτρων, τα οποία έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη ειδικά των περισσότερο ευάλωτων πολιτών έναντι της ακρίβειας, ανέφερε ότι θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς τι θα σήμαινε η μείωση του ΦΠΑ για τα δημόσια έσοδα. «Μιλάμε για απώλεια κρατικών εσόδων της τάξης των 3,5 δισ. για το 2023, που θα έλειπαν και από τα μέτρα στήριξης για τους πιο αδύναμους», είπε. Και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να απαντήσει η αντιπολίτευση ποιους φόρους θα αύξανε για να το κάνει αυτό».

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η κυβέρνηση επιμένει σε επιλογές με το βλέμμα στις κάλπες, ενώ χώρες προχωρούν σε πολιτικές που ανακουφίζουν ουσιαστικά τους πολίτες» και υπενθύμισε ότι το κόμμα του έχει προτείνει από καιρό, «κλιμακωτό πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος, μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, μείωση των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς για όλη τη διάρκεια της κρίσης, αύξηση του κατώτατου μισθού και επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας».

Για συνειδητή επιλογή της Ν.Δ. να ακολουθεί πολιτικές σε βάρος των πολιτών κάνει λόγο η Ελλ. Λύση, ενώ το κόμμα του Γ. Βαρουφάκη, εκτός από την κυβέρνηση ασκεί κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας: «Αν μπορούσαν να γίνουν τα όσα λέει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν προχώρησε σε αυτά (ως κυβέρνηση) τον Αύγουστο του 2018;».
Γιώργος Μπουρδάρας
πηγή https://www.kathimerini.gr/