2 Δεκεμβρίου 2022

Αλλαγές στα τιμολόγια εργασιών για το σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι, ζητά το ΤΕΕ- ΤΑΚ



 Όπως τονίζει, ένα χρόνο μετά τον καταστροφικό σεισμό στην περιοχή και το Αρκαλοχώρι βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο σε ό,τι αφορά στην αποκατάσταση και θεραπεία της κρίσης

Την αναθεώρηση του τιμολογίου εργασιών της ΔΑΕΦΚ για το σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι, ζητά με επιστολή του προς τους βουλευτές, τον Περιφερειάρχη Κρήτης, τη Συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του υπόλοιπους τοπικούς φορείς, το ΤΕΕ - ΤΑΚ.

Όπως τονίζει
"Ένα χρόνο μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στο Δήμο Μινωά Πεδιάδας με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι, η περιοχή ακόμα βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο σε ότι αφορά την αποκατάσταση και θεραπεία της κρίσης, η οποία έχει δημιουργηθεί από τα σεισμικά φαινόμενα των τελευταίων μηνών. 

Έχοντας πλέον βιώσει τις δυσκολίες των διαδικασιών προκειμένου να εκδοθούν οι άδειες επισκευής / ανακατασκευής, με ανησυχία διαπιστώνουμε ότι το πολυαναμενόμενο τιμολόγιο της ΔΑΕΦΚ το οποίο έχει πλέον αναθεωρηθεί με το ΦΕΚ 4663/2022/Δ5, αποτελεί ημίμετρο, καθώς οι αυξήσεις δεν έχουν αποδοθεί αναλογικά με τα σημερινά δεδομένα της αγοράς, σε όλες τις εργασίες. Επιπροσθέτως διατηρείται το «ταβάνι» της μέγιστης αποζημίωσης, τόσο για την επισκευή των στοιχείων του φέροντα οργανισμού στα 300€/τ.μ., όσο και για τα μη φέροντα στοιχεία (χρώματα, σοβάδες, πλακάκια κλπ.) στα 180€/τ.μ. και μέχρι  επιφάνεια 150τ.μ. 

Αντίστοιχα, με έκπληξη διαπιστώνουμε την έλλειψη αύξησης του προϋπολογισμού  για την ανακατασκευή των κατεδαφιστέων  κτιρίων. Είναι ανορθόδοξο να αναγνωρίζεται η ανάγκη αύξησης της επιχορήγησης των εργασιών επισκευής και αποκατάστασης, λόγω του έντονου πληθωρισμού του τελευταίου έτους, ενώ ταυτόχρονα να μην υπάρχει αντίστοιχη πρόνοια στην κατασκευή νέων κτιρίων, ενώ τα υλικά και στις δύο περιπτώσεις είναι τα ίδια (σκυρόδεμα, χάλυβας κ.ο.κ.). Καταλαβαίνει κανείς την μεγάλη διαφορά μεταξύ του τιμολογίου ΔΑΕΦΚ και της πραγματικότητας, διαφορά που καλούνται να την επωμιστούν οι ιδιοκτήτες.
Επίσης οι αμοιβές των συναδέλφων μηχανικών συνεχίζουν να μην αποτελούν ξεχωριστή επιδοτούμενη δαπάνη, όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν. Σε προγράμματα ΕΣΠΑ ή άλλου είδους κρατικών η κοινοτικών επιχορηγήσεων υπάρχει πρόνοια για την αμοιβή μηχανικού ενώ στην περίπτωση της Στεγαστικής Συνδρομής ενσωματώνεται στις ήδη χαμηλές τιμές των εργασιών του τιμολογίου της ΔΑΕΦΚ.Λαμβάνοντας υπόψη όσα προαναφέραμε σας προτείνουμε τα παρακάτω:
Οι αυξήσεις που έχουν δοθεί στο τιμολόγιο να δοθούν αναλογικά και στα ανώτατα όρια προϋπολογισμού των επισκευών/ανακατασκευών, πχ μεσοσταθμικές αυξήσεις 30% στα άρθρα να συνεπάγονται και 30% αύξηση του ανώτατου ορίου για επισκευή ή ανακατασκευή.
Θεωρούμε ορθό να οριστεί στο κεντρικό ΤΕΕ, επιτροπή για την έρευνα αγοράς και τεκμηριωμένη εισήγηση τιμών άρθρων.
 Οι αμοιβές των μηχανικών να αποτελούν επιδοτούμενη δαπάνη. 
Να προστεθούν άρθρα στο τιμολόγιο τα οποία θα αφορούν την διαχείριση των αποβλήτων οικοδομής καθώς και την διαχείριση  επικίνδυνων αποβλήτων (πχ αμίαντος).
Παρακαλούμε πολύ για την άμεση ανταπόκριση στα παραπάνω ζητήματα και είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση".

πηγή https://www.cretalive.gr/