29 Δεκεμβρίου 2022

Ο Δήμαρχος Ιάσμου ξεχνάει ότι “το Αιγαίο είναι ένα και είναι Ελληνικό”...Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

 


Συναντήθηκα με τον Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου, τον κ. Γεώργιο Στάντζο, τον οποίον ευχαριστώ για την θερμή, φιλική και συναδελφική υποδοχή. Επίσης είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον συνάδελφο Δήμαρχο Κουσάντασι Τουρκίας, κ. Ομέρ Γκιουνέλ. Προσκάλεσα αμφοτέρους στο 3ο Φεστιβάλ Ειρήνης, Δημοκρατίας και Νεολαίας που θα διοργανώσει ο δήμος Ιάσμου το 2023.

Ο μικρός και ταπεινός Ίασμος, μπορεί να ενώσει. Δεδομένου του σεβασμού στην εδαφική κυριαρχία γειτόνων εν καιρώ Ειρήνης, υπό τη σκεπή της Ειρήνης και της Δημοκρατίας, από την όμορφη Σάμο, με το βλέμμα ειρηνικά στραμμένο προς το Κουσάντασι Τουρκίας, βάζουμε πλώρη για να ενώσουμε τα Βαλκάνια και το Αιγαίο πέλαγος στον Πολυπολιτισμικό Ίασμο.”

Με αυτή την ανάρτηση ο παραθεριστής δήμαρχος Ιάσμου προσπαθεί να δώσει μία απάντηση στα ερωτήματα που προκύπτουν μετά την άρνηση του Δημάρχου Σάμου να συμμετάσχει σε τουρκομπαρόκ φεστιβάλ ειρήνης που αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία κάποιων τέως και νυν “βλαχοδημάρχων” της Θράκης που φαντασιώνονται σε βάρος των δημοτών και με το αζημίωτο φυσικά.

Ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν δρα ανενόχλητος κι αυθαίρετα σπιλώνοντας ανεξέλεγκτα υπολήψεις, συμπεριφερόμενος ως αυτόκλητος τιμητής και κριτής της ηθικής των άλλων, χωρίς ο ίδιος να ασκεί αυτοκριτική στον εαυτό του “ποντάροντας” α) στην αδιαφορία του συστήματος και β) στην διακριτικότητα που επιβάλλει η ευγένεια και οι άγραφοι κανόνες του σεβασμού της ιδιωτικότητας των συνανθρώπων μας.

Κάτι που δεν ισχύει για τον ίδιο βεβαίως, όταν δημόσια κι αναπόδεικτα διαπόμπευσε υπάλληλό του, τον οποίον και απέλυσε ενώ σε άλλη περίπτωση έδιωξε υπάλληλο του δήμου για τα κοινωνικά και πολιτικά του φρονήματα ξεχνώντας ο ίδιος ο κ. Οντέρ Μουμίν ότι αν είναι Δήμαρχος ακόμη το οφείλει στο ότι ο Πρόεδρος ΠΕΔ ΑΜΘ κ.Βασίλης Μαυρίδης και ο σύμβουλός του κ. Γιώργος Πετρίδης -προφανώς- τον ξέπλυναν στην υπόθεση της Προύσσας, ενώ οι ίδιοι εσιώπησαν στην υπόθεση της Άγκυρας.

Οι ενέργειες του Δημάρχου Ιάσμου δεν είναι τυχαίες και αυθόρμητες, ούτε τελούνται υπό καθεστώς πίεσης, αλλά αποτελούν μία απόπειρα ευθύγραμμης επικοινωνίας με ανθελληνικά κέντρα μέσω κωδικοποιημένων μηνυμάτων όπως : “διώχνω τους Χουντικούς”, “διώχνω όσους έχουν σχέση με την Εθνοφυλακή και τις Ένοπλες Δυνάμεις”, “συμμετέχω στο αφήγημα για την αποστρατιωτικοποίηση του Αιγαίου” ..

Στην Σάμο ο κ. Οντέρ Μουμίν ίσως να κατάλαβε, ότι κάποιοι Δήμαρχοι λειτουργούν στα πλαίσια των αυτοδιοικητικών θεσμών και σε πλήρη συνεργασία με την Ελληνική Πολιτεία, κι όχι με την λογική του μαχαλά.

Είναι ευκαιρία επίσης ο κ. Οντέρ Μουμίν να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία της παραμονής του στην Σάμο και ν’αντιληφθεί εκτός του υψηλού φρονήματος των κατοίκων του Αιγαίου και την μία και μοναδική ιστορική πραγματικότητα: Το Αιγαίο είναι Ένα και είναι Ελληνικό!! και θ’αντιληφθεί πόσο άτομη είναι η φράση του να “ενώσουμε” το Αιγαίο.. Και ίσως τότε προτείνει στον Δήμαρχο Σάμου να συνδιοργανώσει εκδήλωση για τις Ημέρες Αιγαίου στον Ίασμο!!!

Σύμφωνα με την παρούσα κατάσταση, η Ελλάδα ασκεί κυριαρχία στο 43% των υδάτων του Αιγαίου, η Τουρκία στο 7,5% , ενώ το 49% αποτελεί διεθνή ύδατα. Σε περίπτωση που η Ελλάδα ασκήσει το νόμιμο και αναφαίρετο δικαίωμά της για επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια, αντιλαμβανόμαστε πώς η κυριαρχία της θα αυξανόταν και για ποιό λόγο η Τουρκία επιθυμεί να μιλάει για την “λίμνη του Αιγαίου”.Ακόμα και με 71% του Αιγαίου να ανήκει στην ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη και με 9 % στην αντίστοιχη τουρκική, το 20% είναι διεθνή ύδατα (ανοικτή θάλασσα) οπότε καταρρίπτεται το επιχείρημα της Τουρκίας περί αποκλεισμού της ελεύθερης ναυσιπλοΐας! Το Αιγαίο λοιπόν, αποτελεί ελληνικό Αρχιπέλαγος ανέκαθεν και η τουρκική, η ενετική και φραγκική παρουσία ήταν προσωρινή και κατακτητική, χωρίς να αλλοιώσει ουσιαστικά την ελληνική πληθυσμιακή σύνθεση και χαρακτήρα των νησιών που υφίσταται για 3-4 χιλιετίες τουλάχιστον.

Τα παραπάνω βεβαίως δεν αφορούν μόνον στον Δήμαρχο Ιάσμου αλλά και τους φανερούς ή κρυφούς πολιτικούς εταίρους ή αντιπάλους που δρουν παρασκηνιακώς,υπογείως και κρυφίως με ψευδώνυμα και δια αντιπροσώπων.

Η Θράκη αξίζει κάτι περισσότερο από το να μετατραπεί σε παραπολιτικό παζάρι…

ΠΗΓΗ https://www.komotinipress.gr/