14 Δεκεμβρίου 2022

Εύα Καϊλή: «Ήθελαν να ψηφίσουμε σαν τις χήνες στην ομίχλη» λέει ο Κροάτης ευρωβουλευτής που ψήφισε υπέρ της

 

O Κροάτης ευρωβουλευτής Μίσλαβ Κολάκουσιτς εξηγεί στο protothema.gr γιατί είπε «όχι»  στην καθαίρεση Καϊλή
Την ώρα που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε σχεδόν με απόλυτη πλειοψηφία να καθαρίσει την Εύα Καϊλή από την αντιπροεδρία του Σώματος με 625 ψήφους υπέρ, ένας και μόνο Ευρωβουλευτης αποφάσισε να διαφοροποιηθεί και να να καταψηφίσει την πρόωρη λήξη καθηκόντων της τέως αντιπροέδρου, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται στις βελγικές φυλακές.

Πρόκειται για τον Μισλάβ Κολάκουσιτς, ένα 53χρονο Κροάτη, μή εγγεγραμμένο (ανεξάρτητο) ευρωβουλευτή, ο οποίος εκπροσωπεί την χώρα του στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο από το 2019.

Απαντώντας σε ερώτηση του protothema.gr για τους λόγους που οδηγήσαν αυτόν έναν πρώην Δικαστή και ιδρυτή μια Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που μάχεται κατά της διαφθοράς, να καταψηφίσει την καθαίρεση της πρώην αντιπροέδρου, ο κ. Κολάκουσιτς υπογραμμίζει ότι προς το παρόν δεν υφίσταται κανένας πραγματικός λόγος ο οποίος θα δικαιολογούσε την καθαίρεση της κυρίας Καϊλή.

«Πέρασα περισσότερα από 24 χρόνια στο δικαστικό σύστημα της Κροατίας, ήμουν δικαστής και επομένως θεωρώ εντελώς απαράδεκτο να παραβιάζω τα θεμέλια του νόμου, καθώς και τα αξιώματα της Σύμβασης για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών (Ρώμη , 4. XI. 1950.), που στο άρθρο 6.2. (Δικαίωμα σε δίκαιη δίκη) λέει: Καθένας που κατηγορείται για ποινικό αδίκημα τεκμαίρεται αθώος μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή του σύμφωνα με το νόμο», υπογραμμίζει στο protothema.gr ο Κροάτης Ευρωβουλευτής.

Ο κ. Κολάκουσιτς αναφέρει ακόμα στο protothema.gr τα εξής: «Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ένα άλλο σημαντικό γεγονός. Μέχρι τη στιγμή της χθεσινής ψηφοφορίας, ούτε εγώ, ούτε κανένα άλλο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν είχαμε λάβει ούτε μια εξήγηση από οποιοδήποτε αρμόδιο πρόσωπο, φορέα ή αρχή για την υπόθεση αυτή. Άρα, δεν μας έχουν παρουσιαστεί έγγραφα, στοιχεία, γεγονότα, ούτε καν προφορική εξήγηση από καμία αρμόδια αρχή. Ήθελαν να ψηφίσουμε σαν τις χήνες που βαδίζουν στην ομίχλη».