Ισχυρή ελληνική παρουσία στο 6ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος.
Αν. Μεσόγειος, Ενεργειακό, Πληθωρισμός, Ίσα Δικαιώματα, Μεταναστευτικό και Περιβάλλον στο επίκεντρο, με ιδιαίτερες αναφορές στα ζητήματα που αφορούν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου
Με τη συμμετοχή του Μιχάλη Μπάκα, εκπροσώπου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, ολοκληρώθηκε το 6ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου που πραγματοποιήθηκε 2 έως 4 Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη.
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, συνέβαλλαν εποικοδομητικά στις εργασίες συνεδρίου, παρουσιάζοντας την ελληνική «ματιά» και προοπτική για όλη την πολυθεματική ατζέντα αυτού, έχοντας ενεργό ρόλο στην διαμόρφωση των τελικών 19 ψηφισμάτων τα οποία περιλαμβάνουν φλέγοντα και επίκαιρα ζητήματα.
Ενεργειακή κρίση, περιβάλλον και πράσινος μετασχηματισμός, διεθνείς σχέσεις και γεωπολιτικές εξελίξεις με ιδιαίτερη μνεία στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, η στάση της Ε.Ε απέναντι στον εν εξελίξει πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας και η ισχυροποίηση των δημοκρατικών θεσμών για την αντιμετώπιση απολυταρχικών πολιτικών κυριάρχησαν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Στο πεδίο της οικονομίας δόθηκε έμφαση σε θέματα όπως η αυξανόμενη φτώχεια, η βιώσιμη οικονομία, ο εμπλουτισμός των κριτηρίων για τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις οι οποίες δε θα πρέπει να δίνονται σε κράτη που εμφανίζουν απολυταρχικές συμπεριφορές, ενώ έμφαση δόθηκε και σε μείζονα θέματα κοινωνικής πολιτικής και δικαιοσύνης, όπως η ισότητα για κάθε ευρωπαίο πολίτη ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, καταγωγής, θρησκεύματος, κατάστασης υγείας, ηλικίας, οικογενειακής ή κοινωνικής κατάστασης με ιδιαίτερη αναφορά μεταξύ άλλων στις γυναίκες και τα άτομα με αναπηρία.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η υπερψήφιση του ψηφίσματος με τίτλο "Ανάγκη μείωσης των εντάσεων και οικοδόμησης εμπιστοσύνης στη Βορειο-Ανατολική Μεσόγειο" που είχε κατατεθεί από τους Οικολόγους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ και έτυχε ευρείας υποστήριξης από τα ευρωπαϊκά πράσινα κόμματα που συμμετείχαν στο συνέδριο. Το ψήφισμα καταδικάζει ως απόλυτα ανεύθυνη και ανησυχητική τη χρήση λεκτικών απειλών, τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων χωρών της περιοχής και καλεί για την ειρηνική επίλυση διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου. Περαιτέρω θεωρεί ιδιαίτερα ανησυχητική την οπισθοδρομική στάση της Τουρκίας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων για τη χρήση βίας κατά των γυναικών και τη μεταχείριση της Κουρδικής κοινότητας στη χώρα, ενώ καλεί για την άμεση παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από τη Συρία και το Ιράκ. Καλεί όλες τις χώρες της περιοχής να "παγώσουν" τις έρευνες για κοιτάσματα ορυκτών καυσίμων, καθώς και τα σχέδια για χρήση πυρηνικής ενέργειας, προτρέποντάς τες να εκμεταλλευτούν το μεγάλο δυναμικό ανανεώσιμης ενέργειας της περιοχής, ενώ καλεί την Τουρκία να σταματήσει εξορύξεις σε συνοριακές περιοχές και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Επιπρόσθετα το ψήφισμα αναγνωρίζει την προσφορά των κατοίκων των νησιών του Αιγαίου στην υποδοχή προσφύγων και μεταναστών και ζητά την έμπρακτη αυξημένη αλληλεγγύη από όλες τις χώρες της ΕΕ, την παύση των επαναπροωθήσεων (push-backs) και τη δημιουργία ευρωπαϊκής ανεξάρτητης αρχής για την επίβλεψη της τήρησης βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Το ψήφισμα επίσης επαναλαμβάνει ότι η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το βόρειο τμήμα της Κύπρου συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα που δε θα πρέπει να λησμονάται από την Ε.Ε.
Ο Μιχάλης Μπάκας συμμετείχε ως εισηγητής στη συζήτηση που οργάνωσε το Μεσογειακό Δίκτυο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα. Στη δυναμική αυτή συζήτηση συμμετείχαν ευρωβουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων από όλη τη Μεσόγειο και παρουσιάστηκαν οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Μεσογειακές χώρες και οι πολιτικές που υιοθετούνται για το θέμα. Τέθηκαν θέματα όπως η έμπρακτη αλληλεγγύη που χρήζουν οι χώρες υποδοχής από την Ε.Ε., το φλέγον θέμα της μετάθεσης της ευθύνης στην αποτροπή εισόδου στις χώρες υποδοχής και στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και ο τρόπος με τον οποίο το μεταναστευτικό παρουσιάζεται στα μέσα ενημέρωσης. Αποφασίστηκε η σύσταση ειδικής επιτροπής που θα καταθέσει συγκεκριμένο ψήφισμα και πολιτική φόρμουλα θέσεων, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα.