Ερντογάν: Θα επικεντρωθούμε επίσης στις εξερευνητικές μας δραστηριότητες στη Μεσόγειο
Η ανακάλυψη νέου κοιτάσματος στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, η ανακήρυξη από το Κάιρο των ορίων της ΑΟΖ της Αιγύπτου με την Λιβύη που καταβαραθρώνουν το ούτως ή άλλως παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και οι πληροφορίες που θέλουν την Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια νότια και δυτικά της Κρήτης, έχουν προκαλέσει μούδιασμα στην Άγκυρα.
Όλα δείχνουν πως η πιο μακροχρόνια ελληνοτουρκική κρίση θα συνεχιστεί και το 2023. Είναι χαρακτηριστικό πως η Τουρκία χωρίς να έχει καμιά δικαιοδοσία και στο πλαίσιο του αναθεωρητισμού της «δέσμευσε» τρεις περιοχές στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο για ασκήσεις του πολεμικού της Ναυτικού και Αεροπορίας για μια εξόφθαλμα προκλητική χρονική περίοδο.
Συγκεκριμένα η Άγκυρα «κλείνει» αυτές τις περιοχές με την παράνομη ΝΟΤΑΜ A8586/22 από τις 2 Ιανουαρίου έως τις 28 Φεβρουαρίου, κάτι που σημαίνει ότι κατά το διάστημα αυτό θα έχουμε νέες εξόδους τουρκικών μαχητικών τα οποία θα αναχαιτίζονται από ελληνικά μαχητικά αυξάνοντας τον κίνδυνο ατυχήματος.
Στην τουρκική πρωτεύουσα συνεδρίασε για τελευταία φορά φέτος το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Έρντογάν ο οποίος προανήγγειλε εντατικοποίηση των δράσεων της Τουρκίας στη Μεσόγειο προκειμένου να εντοπιστούν κοιτάσματα υδρογονανθράκων εφάμιλλων εκείνου που ανακαλύφθηκε από το γεωτρύπανο Φατιχ στη Μαύρη Θάλασσα.
«Θα επικεντρωθούμε επίσης στις εξερευνητικές μας δραστηριότητες στη Μεσόγειο. Με τη βοήθεια του Κυρίου μας και την υποστήριξη του έθνους μας που μας παρακολουθεί στην αρχή των οθονών του, ελπίζουμε να εμφανιστούμε ενώπιον του κοινού με νέα καλά νέα το 2023 και μετά» είπε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος.
Στην Τρίπολη ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Αμπντουλχαμίντ Ντμπέϊμπα υπενθύμισε με τις δηλώσεις του, την εξάρτησή του καθεστώτος του από την Τουρκία.
«Η συμφωνία με την Τουρκία εγγυάται τα θαλάσσια και οικονομικά δικαιώματα της Λιβύης στη Μεσόγειο» είπε συγκεκριμένα..
Το γεράκι της Τουρκίας λίγες ώρες πριν είχε επανέλθει στις γνώριμες απειλές για επανάληψη του 1922:«Η προσδοκία μας ήταν αυτοί οι Έλληνες πολιτικοί και στρατιωτικοί να εγκαταλείψουν αμέσως τις αδιάλλακτες και προκλητικές στάσεις τους, για εγχώριους πολιτικούς σκοπούς, να επικεντρωθούν στην επίλυση προβλημάτων μέσω του διαλόγου και να διδαχθούν από την ιστορία, ειδικά από αυτό που συνέβη στις 9 Σεπτεμβρίου 1922».
Ο Νίκος Δένδιας μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής είχε επισημάνει για μια ακόμη φορά τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας: «Αναφέρθηκα στην Τουρκία ως κύριο εκφραστή του αναθεωρητισμού στην περιοχή μας και, κατά συνέπεια, ως μείζονα πρόκληση για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Επιθυμώ να υπογραμμίσω, για μία ακόμη φορά, ότι η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν επιδέχονται την παραμικρή αμφισβήτηση».
Ανήμερα των Χριστουγέννων τουρκικά μαχητικά και μη επανδρωμένο αεροσκάφος προχώρησαν σε 11 παραβιάσεις του Ελληνικού Εναέριου Χώρου
Μαρίνος Γκασιάμης
πηγή https://www.pentapostagma.gr/