23 Δεκεμβρίου 2022

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου οι προτάσεις από τους Δήμους για την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών»

 


Το ζήτημα της αποκατάστασης των ανισοτήτων και των αδικιών στον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών σε Αστυπάλαια, Πάτμο, Σύμη, Κάρπαθο και Αρκιούς, είναι ένα ζήτημα που ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας ανέδειξε σε πολιτικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο, τεκμηριωμένα.
Η κυβέρνηση δίνει, πλέον, τη δυνατότητα αλλαγής των αντικειμενικών αξιών όπου υπάρχει πρόβλημα. 


Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα  επανάληψης της διαδικασίας καθορισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με μία προϋπόθεση: να υποβληθεί τεκμηριωμένη πρόταση από τα δημοτικά συμβούλια των δήμων μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.
Το ζήτημα της αποκατάστασης στρεβλώσεων, αλλά και λανθασμένων μεθόδων καθορισμού των αντικειμενικών αξιών σε περιοχές της Αστυπάλαιας, της Πάτμου, της Σύμης, της Καρπάθου και των Αρκιών, τέθηκε σε διαδοχικές συναντήσεις που είχε ο κ. Κόνσολας τους προηγούμενους μήνες με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, κ. Νίκο Κουλοχέρη.
Πλέον τον λόγο έχουν οι δήμοι και τα δημοτικά συμβούλια.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κόνσολας είχε αναδείξει συγκεκριμένα προβλήματα όπως:
- Το γεγονός ότι στην Αστυπάλαια  σε οικισμούς χωρίς δίκτυα, υποδομές και με ελάχιστους κατοίκους, με ελάχιστα κτίσματα και οικόπεδα που δεν αξιοποιούνται ούτε καλλιεργούνται, εμφανίζονται με τιμή ζώνης 800 ευρώ.
- Το γεγονός ότι στην Πάτμο, ο καθορισμός των τιμών είναι οριζόντιος και αφορούν σε όλο τον οικισμό της Χώρας και όλο τον οικισμό της Σκάλας μέχρι και το Μελόι. Δεν υπάρχουν, δηλαδή, διαφορετικές ζώνες.
- Το γεγονός ότι στους Αρκιούς, οι αντικειμενικές αξίες αντιστοιχούν τις αντικειμενικές αξίες που έχει η παραλιακή και τουριστική περιοχή του Γροίκου στην Πάτμο.