11 Δεκεμβρίου 2022

Οι Βρυξέλλες μιλούν για εγκληματική οργάνωση: «Θέλω 100.000 για διακοπές» – Ανοίγουν τα τηλέφωνα – Υπό κράτηση η Ε.Καϊλή



 Αρκετοί έχουν «χάσει τον ύπνο τους» για το τι άλλο μπορεί να αποκαλυφθεί - Επεκτείνεται το σκάνδαλο και για το Μαρόκο

Ένα θρίλερ εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες στις Βρυξέλλες αναφορικά με την Εύα Καϊλή, η οποία βρίσκεται υπό κράτηση από χθες το βράδυ στην εισαγγελία Βρυξελλών, μαζί με τον σύζυγό της Φραντσέσκο Τζιόρτζι και τους άλλους τρεις συλληφθέντες, για το σκάνδαλο διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος από πρόσωπα που προέρχονται από το Κατάρ, και ήδη οι αρχές του Βελγίου που κινούνται ταχύτατα ξεκίνησαν να ανοίγουν τα τηλέφωνα και να διαρρέουν οι επικοινωνίες.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί συνολικά πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων είναι και η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ίδια οδηγήθηκε στις εισαγγελικές αρχές κατόπιν αυτόφωρου εγκλήματος. Επομένως θα πρέπει ο εισαγγελέας να δικαιολογήσει το αυτόφωρο για να μπορέσει να συνεχιστεί και η κράτησή της. Σε διαφορετική περίπτωση θα αφεθεί ελεύθερη.

Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, δεν θα υπάρξει συνέντευξη Τύπου, αλλά θα εκδοθεί ένα δελτίο Τύπου για την υπόθεση.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η βελγική αστυνομία χρησιμοποίησε σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, μεταξύ των οποίων και οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Νωρίτερα η ιταλική αστυνομία συνέλαβε τη σύζυγο και την κόρη του Αντόνιο Παντζέρι, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Serra.

Σε ρεπορτάζ της η Ιταλική εφημερίδα αναφέρει ότι ο Αντόνιο Παντζέρι κινήθηκε με «ευφυείς και συχνά λανθασμένες μεθόδους για να πετύχει τους στόχους του».

Αυτά γράφουν για αυτόν οι ανακριτές των Βρυξελλών, αναφερόμενοι στην έκφραση «trallazzi» που χρησιμοποιούσε ενώ μιλούσε στο τηλέφωνό η σύζυγος του πρώην ευρωβουλευτή για τα ταξίδια και τις υποθέσεις του.

Στην έρευνα των Βρυξελλών για εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διαφθορά και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, μεταξύ δώρων και εορτών 100 χιλιάδων ευρώ που προέκυψαν στις συνομιλίες που σημειώθηκαν και αναφέρονται στις κατηγορίες, εμπλέκονταν και η σύζυγός του Μαρία Ντολόρες Κολεόνι και η κόρη του Σίλβια Παντζέρι, οι οποίες οδηγήθηκαν στη φυλακή μετά την εκτέλεση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από τις βελγικές αρχές.

Σήμερα το απόγευμα ( 10/ 12), εμφανίστηκαν ενώπιον της δικαστή Άννα Μαρία Ντελα Λιμπέρα, του Εφετείου της Μπρέσια, για ανάκριση για την επικύρωση της σύλληψης.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, γνώριζαν για τα χρήματα που φέρεται να έλαβε ο 67χρονος πρώην ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην συνδικαλιστής από το Κατάρ και το Μαρόκο ως αντάλλαγμα για πολιτική πίεση.

Η επιδρομή στο σπίτι του Καλούσκο
Οι δύο γυναίκες έδωσαν απαντήσεις σε ερωτήσεις που αφορούν την έρευνα των Βρυξελλών για διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, με τον δεσμό εγκληματικής οργάνωσης που οδήγησε στη σύλληψη του ίδιου του Παντζέρι και άλλων ατόμων.

Οι καραμπινιέροι τις συνόδευσαν στη φυλακή στο Μπέργκαμο νωρίς το απόγευμα της 9ης Δεκεμβρίου, η Κολεόνι εντοπίστηκε στο σπίτι της στο Καλούσκο Ντ Άντα (Μπέργκαμο) και η κόρη της, που ζει στην περιοχή του Μιλάνου και είναι δικηγόρος, εντοπίστηκε λίγο αργότερα.

Οι υποκλοπές
Ο πρώην ευρωβουλευτής του Pd, ο οποίος μετακόμισε στο «Άρθρο Ένα» (το οποίο τον έπαυσε μετά τη σύλληψή του), φέρεται να έχει παρέμβει πολιτικά, «επί πληρωμής», σε κάποιους που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προς όφελος όχι μόνο του Κατάρ αλλά και του Μαρόκου.

Επισήμως, οι βελγικές αρχές δεν έχουν καν επιβεβαιώσει ότι οι πιέσεις αφορούσαν το Κατάρ: η δικαστής περιορίστηκε να μιλάει για μια «χώρα του Κόλπου». Το έγγραφο διευκρινίζει ότι το «τεκμήριο αθωότητας» εξακολουθεί να ισχύει.

Η κόρη και η σύζυγος του Παντζέρι σύμφωνα με τους ανακριτές είχαν «πλήρης επίγνωση» των δραστηριοτήτων τους και φέρεται «ακόμη» να συμμετείχαν στη «μεταφορά δώρων», που προσέφερε ο Μαροκινός πρέσβης στην Πολωνία.

Υπάρχει μάλιστα και «στην απομαγνητοφώνηση των τηλεφωνικών υποκλοπών» στην οποία η Κολεόνι «σχολίαζε την παράδοση των δώρων», των οποίων θα ήταν η παραλήπτρια.

Οι διακοπές των VIP και ο «έλεγχος» των λογαριασμών της συζύγου
Στα έγγραφα της έρευνας γίνεται αναφορά και σε διακοπές αξίας 100.000 ευρώ. Αναφερόμενη σε ένα ταξίδι κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, η Κολεόνι λέει στον σύζυγό της «ότι δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να ξοδέψει 100.000 ευρώ για διακοπές «όπως πέρσι» και ότι νόμιζε ότι η τρέχουσα πρόταση, 9.000 ευρώ το άτομο μόνο για τη διαμονή, ήταν πολύ ακριβή». Οι σύζυγοι θα χρησιμοποιούσαν την πιστωτική κάρτα ενός τρίτου προσώπου, με το παρατσούκλι «Giant».


Και η σύζυγος παραπονέθηκε για την πίστωση του λογαριασμού της για 35.000 ευρώ. Επιπλέον, η γυναίκα φέρεται να ζήτησε από τον σύζυγό της να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό στο Βέλγιο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ερευνητές αναφέρονται στον γαλλικό όρο «combines» , που χρησιμοποίησε ο Κολεόνι για να μιλήσει για τα ταξίδια και τις επιχειρήσεις του Παντζέρι, ο οποίος είχε ξεκινήσει μια νέα εμπορική δραστηριότητα.

ΠΗΓΗ https://www.pronews.gr/