Ελληνο-Τουρκικό Φόρουμ στην Αθήνα
Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Πολλές φορές μαθαίνουμε τα νέα από τους γείτονες αντί των δικών μας ΜΜΕ. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και το άρθρο του Hasan Göğüş που δημοσιεύτηκε στην Ιστοσελίδα Τ24 στις 5/11/2022.
Ο αρθρογράφος είναι συνταξιούχος διπλωμάτης , ο οποίος διετέλεσε και Πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα. Στην καριέρα του υπηρέτησε σε σημαντικές θέσεις εντός κι εκτός της χώρας του.
Από το άρθρο του πληροφορηθήκαμε ότι πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συνάντηση του Ελληνο-Τουρκικού Φόρουμ στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας. Η τελευταία ενημέρωση που είχαμε για παρόμοια σύνοδο ήταν τον περασμένο Νοέμβρη αυτή που πραγματοποιήθηκε στην Σμύρνη. Για την πρόσφατη δεν υπέπεσε το παραμικρό στην αντίληψη μας.
Ας δούμε τι μας περιγράφει ο Hasan Göğüş στο άρθρο του που δημοσιεύεται με τον τίτλο «Ποιος Δένδιας;»
«Η διπλωματία μπορεί να ταξινομηθεί σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με τον τομέα στον οποίο εφαρμόζεται αλλά και στις μεθόδους που χρησιμοποιεί.. Οι πρώτες κατηγορίες που έρχονται στη σκέψη είναι πολιτιστική διπλωματία, κοινοβουλευτική διπλωματία, τηλεφωνική διπλωματία, διπλωματία πέρα δώθε , διπλωματία της πίσω πόρτας , σιωπηλή διπλωματία. Υπάρχει κι ένα ακόμα είδος που δυσκολευόμαστε να βρούμε την τουρκική ονομασία του το track-II. Πρόκειται για μια μέθοδο που χρησιμοποιείται για την επίλυση δυσεπίλυτων μακροχρόνιων προβλημάτων, όταν οι δίαυλοι διαλόγου είναι κλειστοί, για την προετοιμασία της κοινής γνώμης, για την βελτίωση του κλίματος και την συμβολή στην λύση . Το άτομο, οι ομάδες ή οι φορείς που δραστηριοποιούνται ως Track II λαμβάνουν υπόψη τις απόψεις των κρατών αλλά έχουν την δυνατότητα να ενεργήσουν ανεξάρτητα. Οι απόψεις που εκφράζουν , τα ψηφίσματα που αποδέχονται δεν δεσμεύουν κανέναν. Η track II συνέβαλα κατά το παρελθόν στην προσέγγιση ΗΠΑ-Ρωσίας, Ισραήλ-Ιορδανίας, Τουρκίας-Αρμενίας
Το Ελληνο-Τουρκικό Φόρουμ ως μέσο εφαρμογής Track II
Ένα από τα εντυπωσιακά παραδείγματα της διπλωματίας Track II είναι το Ελληνο-Τουρκικό Φόρουμ. Ιδρύθηκε το 1998 και απαρτίζεται από επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς και εκπροσώπους από τον χώρο της διπλωματίας και του Τύπου. Πραγματοποιούν τις συναντήσεις τους δυο τρεις φορές το χρόνο στην Αθήνα και την Άγκυρα εναλλάξ.
Τα μέλη του Φόρουμ συναντήθηκαν πρόσφατα στην Αθήνα. Για τον σκοπό αυτό μια πενταμελής ομάδα μαζί με εμένα επισκεφθήκαμε την Αθήνα στις αρχές της εβδομάδας. Η ελληνική πλευρά ετοίμασε ένα πλούσιο και περιεκτικό πρόγραμμα για την επίσκεψη. Η Επιτροπή έγινε δεκτή από τον κ. Δένδια. Ο πρώην πρωθυπουργός Παπανδρέου παράθεσε δείπνο . Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του προέδρου του Σύριζα, τον κ. Καλπαδάκη και τους διπλωματικούς συντάκτες των τριών μεγαλύτερων εφημερίδων της Καθημερινής, του Βήματος και των Νέων.
Η συνάντηση με τον υπουργός εξωτερικών κ. Δένδια κράτησε περίπου 1,5 ώρα. Τη φορά αυτή έσταζε μέλη το στόμα του Δένδια που δεν χάνει ευκαιρία να μιλήσει εναντίον της Τουρκίας. Σε αντίθεση με ότι συνηθίζεται σε παρόμοιες συναντήσεις δέχθηκε αμέσως απευθείας ερωτήσεις χωρίς να κάνει μια εισηγητική ομιλία. Στις απαντήσεις του αναφέρθηκε επί μακρόν στο πόσο αγαπά την Πόλη, στην εικοσάχρονη φιλία του με τον Τσαβούσογλου, στην ανυπαρξία άλυτων προβλημάτων μεταξύ μας. Γνωρίζει πολύ καλά ότι πλησιάσαμε στην λύση με τις διερευνητικές συναντήσεις την περίοδο 2003-2004. Πιστεύει ότι λόγω των επικείμενων εκλογών και στις δυο χώρες δεν είναι δυνατή η εξασφάλιση μιας θετικής εξέλιξης, αλλά διαβλέπει ένα παράθυρο ευκαιρίας μετά τις εκλογές. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να προκαλείται καμία ανησυχία από τον εξοπλισμό της Ελλάδας, γνωρίζει τη δύναμη του τουρκικού στρατού, κι αν ακόμα οι ΗΠΑ δώσουν όλο το Στόλο τους στην χώρα του, είπε, δεν πρόκειται να επιτεθεί στην Τουρκία.
Εάν ο Δένδιας μπορούσε να επαναλάβει το 10% όλων όσων είπε στη συνάντηση αυτή μπροστά στον Τύπο ασφαλώς δεν θα παρέμενε κανένα πρόβλημα στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις. Στην περίπτωση όμως αυτή θα μπορούσε να παραμείνει στη θέση του; Πολύ αμφίβολο.
Η Ελλάδα συζητά τα 12 μίλια
Ο Καλπαδάκης ανέφερε ότι η Κεντρική Επιτροπή του Σύριζα αποφάσισε να συστήσει στην κυβέρνηση να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα της Κρήτης στα 12 μίλια. Όπως είναι γνωστό η Ελλάδα επέκτεινε πέρσι τα χωρικά ύδατα της στην Αδριατική στα 12 μίλα. Γίνεται αντιληπτό ότι ξεκίνησε μια συζήτηση για την επέκταση των χωρικών υδάτων νοτίως της Κρήτης και του Καστελόριζου κατά τρόπο που δεν θα προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκίας. Το ψήφισμα της εθνοσυνέλευσης της 8ης Ιουνίου του 1995 που θεωρεί casus belli την επέκταση των χωρικών υδάτων, δεν αναφέρει ρητά την Μεσόγειο, αλλά σίγουρα δεν θα γίνει αποδεκτή μια τέτοια ενέργεια που θα κλείνει πιθανότατα τον διάδρομο εξόδου της Τουρκίας από το Αιγαίο στην Μεσόγειο.
Βασικός κανόνας της διπλωματίας είναι η συνομιλία μεταξύ των αντιδίκων. Από αυτή την άποψη η τηλεφωνική συνομιλία του Μπλίνκεν με τον Μητσοτάκη στα μέσα της εβδομάδας, θα έγινε για κάποιο σημαντικό λόγο. Κατά την διάρκεια της παραμονής μας στην Αθήνα δεν μπορέσαμε να μάθουμε ποιος κάλεσε ποιον. Πιθανότατα να επρόκειτο για μια βολιδοσκόπηση του Μητσοτάκη για τα 12 μίλια.
Τι πρέπει να κάνει η Τουρκία;
Από όσα ξέρω η Ελλάδα έχει σαν αρχή να στηρίζει τις θέσεις της για τα προβλήματα του Αιγαίου στο διεθνές δίκαιο και η Τουρκία να προβάλει τον διάλογο. Αλλά από ότι φαίνεται από τον Ιούνιο και μετά επιτρέψαμε στην Ελλάδα να μας αρπάξει και την ρητορική του διαλόγου. Σε όλες τις επαφές μας στην Αθήνα όλοι ζήτησαν να σταματήσουν οι σκληρές δηλώσεις και να ξεκινήσει ένας διάλογος .
Όπως φαίνεται μέχρι τις εκλογές που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο χρόνο θα συνεχιστεί ο πόλεμος της προπαγάνδας. Πρέπει να δεχτούμε ότι η Ελλάδα επιτυγχάνει να φαίνεται περισσότερο συγκαταβατική από ότι εμείς. Θα ήταν χρήσιμο η Τουρκία να επανεξετάσει την στρατηγική της σε αυτό τον πόλεμο προπαγάνδας.
Η διαφορά του Παπανδρέου
Τέλος, δεν μπορώ να παραβλέψω μια άλλη παρατήρηση που έκανα στην Αθήνα. Ο Παπανδρέου, ο οποίος διετέλεσε δυο φορές υπουργός εξωτερικών και πρωθυπουργός της Ελλάδας, το βράδυ που μας φιλοξένησε σε αίθουσα ξενοδοχείου στο κέντρο της Αθήνας , όπου περιφέρονται παραβατικοί, δεν είχε καμία συνοδεία ασφάλειας και ήρθε με ένα αμάξι που δεν ανήκει σε αυτά που προτιμούν όσοι διάγουν πολυτελή βίο. Λέγεται ότι μοιάζουμε σε πολλά με τους Ελληνες. Αλλά σε αυτό το θέμα είμαστε μάλλον διαφορετικοί.»
Καλό θα ήταν τα ΜΜΕ να ασχολούνται και με αυτά τα θέματα. Τα δελτία ειδήσεων έχουν καταντήσει αστυνομικά δελτία. Η παιδοκτόνος, οι παιδεραστές το βασικό θέμα κάθε μέρα και κάθε ώρα. Φτάνει πια. Ασφαλώς και τα θέματα αυτά είναι σοβαρά και πρέπει να μας απασχολούν , αλλά όχι σε τέτοια έκταση. Υπάρχουν και άλλα θέματα στην διεθνή σκηνή που μας ενδιαφέρουν περισσότερο.
ΠΗΓΗ https://www.militaire.gr/