11 Νοεμβρίου 2022

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πικρά ραβασάκια σε επιχειρήσεις και στα νησιά για εφάπαξ επιστροφές

 

Την εφάπαξ και έντοκη επιστροφή του συνόλου των ποσών που έλαβαν από τις  επιστρεπτέες προκαταβολές

ζητεί από 20.000  επιχειρήσεις η   Εφορία   καθώς από τις διασταυρώσεις που διενεργήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν τελικά δικαιούχοι. 

Το θέμα αυτό τέθηκε στην ημερίδα που έγινε χθες στο ξενοδοχείο Rodos Palace στον υφυπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη ο οποίος δεσμεύθηκε για διορθώσεις.

Ο βασικός λόγος είναι ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν τήρησαν τους όρους που προβλέπονταν για την κρατική ενίσχυση και κυρίως το κριτήριο για τη ρήτρα διατήρησης του προσωπικού ενώ υπήρχαν και περιπτώσεις φορολογούμενων που διαπιστώθηκε ότι δεν υπέβαλαν δηλώσεις για την περίοδο 2019 -2020.

Πότε επιστρέφεται η εφάπαξ ενίσχυση 
Λογιστές εκτιμούν ότι μπορεί να έχει υπάρξει τεχνικό λάθος ενώ παράγοντες του  υπουργείου Οικονομικών  αναφέρουν ότι αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει «τεχνικό» πρόβλημα θα υπάρχουν οι σχετικές διορθώσεις και θα διαγραφεί η οφειλή

Σημειώνεται ότι το ποσό που χορηγήθηκε μέσω του θεσμού των επιστρεπτέων προκαταβολών, σε περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, ήταν 8,3 δισ. ευρώ, και υπολογίζονταν, ότι, με τις εκπτώσεις που χορηγήθηκαν, θα επιστρέφονταν ποσό λίγο πάνω από 3 δισ. ευρώ, δηλαδή θα χαρίζονταν περίπου 5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο της επιχείρησης από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο ελέγχου διαπιστωθεί μη τήρηση των όρων ή υπέρβαση του ανώτατου ορίου ενίσχυσης ή υποβολή ψευδών στοιχείων τότε είναι άμεσα απαιτητό το σύνολο της ενίσχυσης στην περίπτωση που η επιχείρηση δεν είναι δικαιούχος ή δεν τήρησε τους όρους.

Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση που δεν υποβληθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, σύμφωνα με τα όρια μεγέθους που δηλώθηκαν στην αίτηση χορήγησης της επιστρεπτέας προκαταβολής, εντός της προθεσμίας.

 ΠΗΓΗ https://www.skyrodos.gr/