11 Νοεμβρίου 2022

Κύρωση δασικού χάρτη των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων των Δήμων Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων - Κορσεών των Περιφερειακών Ενοτήτων Σάμου και Ικαρίας



 Καλό κουράγιο και καλά ξεμπερδέματα να ευχηθούμε στους Δήμους του νησιού μας, αφού η απόλυτη ταφόπλακα για την ανάπτυξη του τόπου έχει την  υπογραφή της επίσης απόλυτης κυρίαρχου του παιχνιδιού... της Δασικής υπηρεσίας Σάμου. 

Κυρώθηκε εν μέρει ο Δασικός Χάρτης των Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, όμως, με μια πρόχειρη ματιά στο σκαρίφημα του δασικού χάρτη στο ΦΕΚ  οι προς αξιοποίηση ελεύθερες της δασικής νομοθεσίας εκτάσεις είναι εμφανώς περιορισμένες σε  βαθμό που με άνεση μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει τη Σάμο ως "επενδυτικό μπελά" αν όχι ως μια κακή επενδυτική επιλογή. 

Με εμπόδια δασικού περιεχομένου, συχνά ανυπέρβλητα, το αποτέλεσμα της αναθεώρησης του Χωροταξικού Σχεδιασμού προδιαγράφεται δυσοίωνο  και για τους δύο Δήμους, ενώ πάει περίπατο κάθε σχέδιο για άνοιγμα προς την επενδυτική κοινότητα αφού όλη η Σάμος καταγράφεται ως ένα γιγάντιο δάσος! 

Είναι χρήσιμο να φτιάχνουμε τη σήμανση στους δρόμους, είναι χρήσιμο να φτιάχνουμε ωραία παρκάκια με συντριβανάκια, είναι όμως απαράδεκτο να γλιστρά μέσα από τα χέρια μας η μοναδική μας ευκαιρία να δημιουργήσουμε δυνατά αναπτυξιακά εργαλεία ώστε να προσεγγίσουμε επί ίσοις όροις εκείνους που έχουν την διορατικότητα, την οικονομική δυνατότητα και τη διάθεση να μας βγάλουν από τον σταδιακό αφανισμό.
 
Μετά από αυτόν τον Δασικό Χάρτη που ευθέως συγκρίνεται με το σεισμό των 7 Ρίχτερ, τις πλημμύρες που ακολούθησαν άλλα και τη μεταναστευτική κρίση που έπληξαν το σύνολο της τοπικής κοινωνίας της Σάμου, δυστυχώς αποδεικνύεται περίτρανα ότι όλοι οι  "άρχοντες" του τόπου κι όχι μόνο οι πολιτικά εντεταλμένοι, αυτοί που πέρασαν και αυτοί που είναι, δεν είχαν αλλά ούτε και έχουν όραμα, ούτε στόχους, μήτε την οξυδέρκεια να αναδείξουν το νησί μας ως έναν κομβικό, Ευρωπαϊκό, τουριστικό προορισμό υψηλής ποιότητας και αξίας.

Μετά από αυτόν το Δασικό Χάρτη η αναδίπλωση, η υποχώρησή μας στο ενδιαφερόμενο αγοραστικό κοινό είναι μονόδρομος, γεγονός που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αποτελμάτωση, στη βαθιά ύφεση και την απώλεια της ευημερίας της τοπικής κοινωνίας.
Και έτσι, μας έμεινε το μεταναστευτικό να φιγουράρει στην πρώτη θέση κι όποιος λέει πάμε στο νησί της Σάμου να εννοεί πάμε στο νησί Έλλις της Ελλάδας. 

Ήρθε κι αυτό μια ανάσα πρίν τις εκλογές. Το ΣτΕ όταν διακυβεύεται το κοινωνικό συμφέρον δέχεται προσφυγές ή και παρεμβάσεις κι από φορείς, έτσι δεν είναι; 

Και αναρωτιόμασταν τι άλλο θα μας βρει μετά το σεισμό. Δημοσιεύουμε το ΦΕΚ του Δασικού Χάρτη της Σάμου.