8 Νοεμβρίου 2022

Αμνηστία στις μισές επιχειρήσεις με παρατυπίες στην επιστρεπτέα προκαταβολή

 

Συγχωροχάρτι δίνει το Yπουργείο Οικονομικών σε χιλιάδες επιχειρήσεις που παραβίασαν τους όρους για την επιστρεπτέα προκαταβολή. Σύμφωνα με πηγές του Yπουργείου Οικονομικών εξετάζεται να μην ζητηθεί η επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής από όσες επιχειρήσεις παραβίασαν οριακά τους όρους που προέβλεπαν νομοθεσία και οι αποφάσεις του Yπουργείου Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα και μετά από ελέγχους που διενέργησαν οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και του Yπουργείου Εργασίας (ΕΡΓΑΝΗ) εντοπίστηκαν 17.800 επιχειρήσεις πολλές εκ των οποίων δεν διατήρησαν το προσωπικό. Ο όρος αυτός ήταν από τις σημαντικότερες προϋποθέσεις για να τους χορηγηθεί η ενίσχυση.

Ωστόσο, διαπιστώθηκαν περιπτώσεις για παράδειγμα, που ο μέσος όρος απασχόλησης ήταν 4,95 και όχι 5 ή ότι η πρόσληψη για να καλυφθεί η αποχώρηση έγινε στις 4 του μήνα και όχι την 1η του μήνα.

Αυτές τις περιπτώσεις αναμένεται να δικαιώσει το οικονομικό επιτελείο, καθώς και όσους δεν είχαν υποβάλλει το σύνολο των προβλεπόμενων δικαιολογητικών. Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες μέρες και αφού προηγουμένως η ΑΑΔΕ προχωρήσει σε έναν δεύτερο έλεγχο για να διαπιστώσει επακριβώς ποιες είναι οι επιχειρήσεις που μπορούν να σωθούν και να μην επιστρέψουν το ποσό που έλαβαν.

Σε καμία περίπτωση όμως, τονίζουν πηγές του Yπουργείου Οικονομικών, δεν πρόκειται να χαριστούν σε επιχειρήσεις που δεν τήρησαν παραπάνω από έναν όρο της επιστρεπτέας αλλά και σε όσες προχώρησαν σε απολύσεις χωρίς να καλύψουν έστω και καθυστερημένα τον απαιτούμενο αριθμό προσωπικού.

Ο πρώτος έλεγχος έδειξε ότι όσοι έλαβαν κλήση από την ΑΑΔΕ δεν είχαν τηρήσει έναν ή περισσότερους όρους χορήγησης της επιστρεπτέας.

Συγκεκριμένα:

– Δεν τήρησαν  τη ρήτρα διατήρησης των θέσεων απασχόλησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

– Δεν είχαν υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Εντοπίστηκαν επιχειρήσεις που δεν είχαν υποβάλλει ούτε ένα δικαιολογητικό.

– Δεν είχαν υποβάλει το έντυπο Ε3 μαζί με τη φορολογική δήλωση το 2019.

– Δεν είχαν υποβάλει το έντυπο Ε3 με τη φορολογική δήλωση για το 2020.

– Προχώρησαν σε αναδρομική διακοπή εργασιών αφού είχαν λάβει την κρατική ενίσχυση.

Σημειώνεται ότι από τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής ενισχύθηκαν συνολικά  605.530 επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έλαβαν 8,3 δισ. ευρώ και το ποσό που κλήθηκαν να επιστρέψουν ήταν της τάξεως των 2,74 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα:

– το εν τέταρτο (25%) εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

– το εν τρίτο (33,3%) εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

– Και οι υπόλοιπες  επιχειρήσεις επιστρέφεται το 50%.

Πηγή capital.gr