8 Νοεμβρίου 2022

«Εξετάζουμε τρόπους για να μην καθυστερεί το μεταφορικό ισοδύναμο»

 Εφ’ όλης της ύλης ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου, Μ. Κουτουλάκης για τη συνεργασία και με τα νησιωτικά επιμελητήρια και τη 12μηνη γραμμή Μυτιλήνης- Θεσσαλονίκης


Στο «σπίτι της νησιωτικότητας» όπως του αρέσει να αποκαλεί το κτήριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής βρεθήκαμε το πρωί της Δευτέρας με τον προϊστάμενο της ΓΓΑ, Μανώλη Κουτουλάκη. Εκεί όπου τα γράμματα στον τίτλο της Γενικής Γραμματείας άλλαζαν χρώμα παλιότερα ανάλογα με την κυβέρνηση, πότε μπλε, πότε πράσινα- στον απόηχο της δύναμης που εξέπεμπε η έδρα του υπουργείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη.

Αποδίδοντας εύσημα στον Νίκο Σηφουνάκη για το κτήριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και την ιστορική σημασία της ανάδειξης της νησιωτικότητας από το 1986, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής μίλησε εφ’ όλης της ύλης για τα επίκαιρα ζητήματα που αφορούν στη Λέσβο. Από το μεταφορικό ισοδύναμο και τη συνάντησή του με τα νησιωτικά Επιμελητήρια έως τη γραμμή Μυτιλήνης- Θεσσαλονίκης και τις… καλένδες που μεταφέρθηκε η γραμμή Μυτιλήνη- Σμύρνη- Θεσσαλονίκη.

«Το μεταφορικό ισοδύναμο ήρθε για να μείνει» απάντησε ο κ. Κουτουλάκης μεταξύ άλλων στο ερώτημα για την καθυστέρηση καταβολής των ποσών σε πολίτες και επιχειρήσεις. Όπως έχει γίνει γνωστό αναμένεται όλα τα χρωστούμενα στις επιχειρήσεις να καταβληθούν έως το τέλος του έτους. Για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση ο ΓΓ Αιγαίου αναφέρθηκε στα προβλήματα που προέκυψαν από την πανδημία. Και σε ερώτησή μας ώστε να λυθεί η ροή της χρηματοδότησης ο κ. Κουτουλάκης απάντησε ότι εξετάζεται οι πόροι να είναι ευρωπαϊκοί.

«Δεν θα σταματήσει η 12μηνη γραμμή από Μυτιλήνη προς Θεσσαλονίκη», ανέφερε, ενώ δεν είναι ορατό το ενδεχόμενο σε αυτή τη φάση να δρομολογηθεί η γραμμή Θεσσαλονίκης Σμύρνης με ενδιάμεσο σταθμό τη Μυτιλήνη.

Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Νησιωτικότητας

Ικανοποιημένος είναι ο κ. Κουτουλάκης για τη σχέση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με τα Νησιώτικα Επιμελητήρια της χώρας και τους θεσμικούς εταίρους και φορείς εκπροσώπησης τους. Συναντήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου και ο κ. Κουτουλάκης ανέφερε ότι μαζί θα διατυπώσουν τις βάσεις του Ευρωπαϊκού Συμφώνου νησιωτικότητας, προσκεκλημένοι «να χαράξουμε τον Οδικό Χάρτη για τη διαμόρφωση εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών για την ανάδειξη και υποστήριξη της νησιωτικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Η Σουηδική και Ισπανική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 2023, είναι η ευκαιρία που έχουμε να διατυπώσουμε το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο για υιοθέτηση μιας κοινής Νησιωτικής Πολιτικής με ξεκάθαρες πρωτοβουλίες και αναγνώρισης της ιδιαιτερότητας της νησιωτικής επιχειρηματικότητας.»  

ΠΗΓΗ https://www.stonisi.gr/