8 Νοεμβρίου 2022

Λίστα υποκλοπών:Σφοδρή επίθεση σε Μητσοτάκη από τις δημοσιογραφικές ενώσεις «Η κυβέρνηση αρνείται να δώσει πειστικές εξηγήσεις και να αναλάβει οποιαδήποτε θεσμική πρωτοβουλία που θα οδηγούσε στην αποκάλυψη των υπαιτίων»
Την «έντονη ανησυχία και προβληματισμό» εκφράζουν οι δημοσιογραφικές ενώσεις αναφορικά με τις νέες αποκαλύψεις στο σκάνδαλο των υποκλοπών, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιτίθεται στη δημοσιογραφική έρευνα και τους δημοσιογράφους».


Στην ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι παρακολουθουν τις εξελίξεις με έντονη ανησυχία καθώς «η λίστα φαίνεται να διευρύνεται συνεχώς» και επειδή «η Δικαιοσύνη, μήνες μετά τις πρώτες καταγγελίες του συναδέλφου Θ. Κουκάκη, του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη και την πιο πρόσφατη του συναδέλφου Τ. Τέλλογλου, αντί να κινηθεί με ταχύτητα, δεν έχει καλέσει καν για κατάθεση εμπλεκόμενα στην υπόθεση πρόσωπα».
Παράλληλα οι δημοσιογραφικές ενώσεις κάνουν λόγο για «έντονη ανησυχία, γιατί η κυβέρνηση αρνείται, μέχρι στιγμής, να δώσει πειστικές εξηγήσεις και να αναλάβει οποιαδήποτε θεσμική πρωτοβουλία που θα οδηγούσε στην αποκάλυψη των υπαιτίων αλλά και στη θεσμική θωράκιση της χώρας».
«Οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να είναι όμηροι φημών και σκοτεινών πρακτικών, ούτε να καθίστανται εν δυνάμει στόχοι παρακολουθήσεων» τονίζει η ΠΟΕΣΥ και καλεί τη Δικαιοσύνη και τις αρμόδιες ανεξάρτητες αρχές «να αναλάβουν άμεσα το θεσμικό βάρος που τους αναλογεί, στην ταχεία διαλεύκανση της δυσώδους αυτής υπόθεσης, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς».
Τέλος, στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι εντός της ημέρας, τα Δ.Σ. των Ενώσεων Συντακτών θα απευθύνουν επιστολή, για το θέμα, στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι θα αποσταλεί επιστολή στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και στο Τμήμα Citizen Lab, «προκειμένου να ζητηθεί η τεχνογνωσία για την προστασία των επικοινωνιών των δημοσιογράφων».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Με έντονη ανησυχία και προβληματισμό παρακολουθούμε τις εξελίξεις μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «DOCUMENTO» και άλλα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ εφημερίδων και ιστοσελίδων («ΒΗΜΑ», «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ», «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», «ΤΑ ΝΕΑ», “insidestory.gr” κ.α.) για λίστα θεσμικών παραγόντων, δημοσιογράφων και πολιτών, οι οποίοι φέρονται να έχουν πέσει θύματα υποκλοπής των επικοινωνιών τους.
Έντονη ανησυχία γιατί, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η λίστα φαίνεται να διευρύνεται συνεχώς.
Έντονη ανησυχία γιατί βλέπουμε ότι η Δικαιοσύνη, μήνες μετά τις πρώτες καταγγελίες του συναδέλφου Θ. Κουκάκη, του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη και την πιο πρόσφατη του συναδέλφου Τ. Τέλλογλου, αντί να κινηθεί με ταχύτητα, δεν έχει καλέσει καν για κατάθεση εμπλεκόμενα στην υπόθεση πρόσωπα.
Έντονη ανησυχία γιατί η κυβέρνηση αρνείται, μέχρι στιγμής, να δώσει πειστικές εξηγήσεις και να αναλάβει οποιαδήποτε θεσμική πρωτοβουλία που θα οδηγούσε στην αποκάλυψη των υπαιτίων αλλά και στη θεσμική θωράκιση της χώρας.
Έντονη ανησυχία γιατί η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιτίθεται στη δημοσιογραφική έρευνα και τους δημοσιογράφους.

Οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να είναι όμηροι φημών και σκοτεινών πρακτικών, ούτε να καθίστανται εν δυνάμει στόχοι παρακολουθήσεων.
Καλούμε τη Δικαιοσύνη και τις αρμόδιες ανεξάρτητες αρχές, να αναλάβουν άμεσα το θεσμικό βάρος που τους αναλογεί, στην ταχεία διαλεύκανση της δυσώδους αυτής υπόθεσης, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς.
Η ΕΣΗΕΑ επικοινώνησε με όλους τους συναδέλφους που, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης, δηλώνοντάς τους ότι προτίθεται να στηρίξει, με όλα τα μέσα, τον αγώνα τους για τη διακρίβωση της αλήθειας και την αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης και νομιμότητας και παράλληλα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τη Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων.
Επίσης, εντός της ημέρας, τα Δ.Σ. των Ενώσεων Συντακτών θα απευθύνουν επιστολή, για το θέμα, στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Αικ. Σακελλαροπούλου.
Τέλος, θα αποσταλεί επιστολή στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, Τμήμα Citizen Lab, προκειμένου να ζητηθεί η τεχνογνωσία για την προστασία των επικοινωνιών των δημοσιογράφων».
Την ανακοίνωση υπογράφουν:
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ – ΗΠΕΙΡΟΥ – ΝΗΣΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ-ΣΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ & ΕΥΒΟΙΑΣ

ΠΗΓΗ https://www.stonisi.gr/