20 Σεπτεμβρίου 2022

Δια περιφοράς αποφάσεις για έργα εκατομμυρίων



 Εξαιρετικά σοβαρή καταγγελία από την ΛΑΣ για τον τρόπο λειτουργίας της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου

Χωρίς συζήτηση, με συνεδριάσεις διά περιφοράς, χωρίς χρόνο να μελετηθούν και να συζητηθούν οι εισηγήσεις καλούνται τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου να πάρουν αποφάσεις. 


Η Οικονομική Επιτροπή, είναι το όργανο στο οποίο έχουν μεταφερθεί οι πιο κρίσιμες αποφάσεις για την λειτουργία της Περιφέρειας και την υλοποίηση της πολιτικής της Περιφερειακής Αρχής. Από τον Αύγουστο του 2019 και μετά με νόμους που ψήφισε η σημερινή κυβέρηση σειρά αρμοδιοτήτων των Περιφερειακών Συμβουλίων πέρασαν στις Οικονομικές Επιτροπές. Η Περιφερειακή Αρχή των κ. Μουτζούρη - Χριστόφα αξιοποιεί αυτό το νομικό πλαίσιο στο έπακρο για να αντιμετωπίσει όσο γίνεται λιγότερη κριτική από την αντιπολίτευση.


 


Η σημερινή περιφερειακή αρχή δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου, όμως, το αντιδημοκρατικό νομικό πλαίσιο, της έχει δώσει την δυνατότητα να ελέγχει πλήρως την Οικονομική Επιτροπή. Οι έκτακτες και διά περιφοράς συνεδριάσεις της Επιτροπής ουσιαστικά περιορίζουν τις δυνατότητες  ελέγχου και κριτικής. Επιπλέον στις δια περιφοράς συνεδριάσεις οι περιφερειακοί σύμβουλοι δεν έχουν καν την δυνατότητα να ζητήσουν διευκρινίσεις.


 


 Οι έκτακτες συνεδριάσεις της Επιτροπής δεν γνωστοποιούνται στα μέσα ενημέρωσης, ούτε καν στους Περιφερειακούς Συμβούλους (πλην των μελών της Επιτροπής). Ακόμη η όλη μεθόδευση δείχνει πως η Περιφερειακή Αρχή δεν έχει καταφέρει να οργανώσει μια ουσιαστική και αποτελεσματική διοικητική λειτουργία. Λαμβάνει και υλοποιεί αποφάσεις την τελευταία στιγμή χωρίς σχεδιασμό και οργάνωση. Είναι χαρακτηριστικό πως οι δαπάνες για το «μεσαιωνικό φεστιβάλ» της Χίου αρχικά είχαν προσδιοριστεί στις 23.000 ευρώ και τελικά έφθασαν στις 90.000 ευρώ. Το έργο έγινε τμηματικά και οι αποφάσεις πέρασαν από την οικονομική επιτροπή με την προαναφερόμενη διαδικασία.


 


Διαμαρτυρία από την ΛΑΣ


 


Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τρεις έκτακτες συνεδριάσεις, διά περιφοράς, της οικονομικής επιτροπής και συγκεκριμένα στις 8, στις 9 και στις 14 Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρει σε καταγγελία - επιστολή ο Περιφερειακός Σύμβουλος της ΛΑΣ Γιώργος Αμπαζής. Στην επιστολή που απευθεύνεται στον Περιφερειάρχη ο κ. Αμπατζής σημειώνει: «Με ευθύνη σας, η περιφερειακή διοικούσα αρχή - το τελευταίο διάστημα -  έχει στήσει «βιομηχανία» έκτακτων, δια περιφοράς συνεδριάσεων της Οικονομικής Επιτροπής της Π.Β.Α. με πλήθος εισηγήσεων  υποχρεώνοντας μας να τοποθετηθούμε εντός λίγων λεπτών της ώρας από τη στιγμή της αποστολής τους.  Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι μέσα σε 5 μέρες (8,9 και 14/9) μας στάλθηκαν αδικαιολόγητα τρεις προσκλήσεις για έκτακτη δια περιφοράς συνεδρίαση, με 10 εισηγήσεις, ενώ κάθε βδομάδα έχουμε  τακτική συνεδρίαση της Οικ. Επιτροπής.


Η μεθόδευση αυτή από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής, αποβλέπει:


 


Στην υποβαθμιση της Οικονομικής Επιτροπής.

 


Στην  υφαρπαγή της ψήφου μας, στερώντας μας την δυνατότητα να μελετήσουμε τα θέματα, να ενημερωθούμε  και  να τοποθετηθούμε υπεύθυνα.

 


Στο να «περάσει»  σημαντικά θέματα, χωρίς συζήτηση, ώστε να μην αναδεικνύονται οι οικονομικές και πολιτικές προεκτάσεις τους.

 


Στο να ικανοποιήσει τις ψηφοθηρικές επιδιώξεις της.

Μια τέτοια εισήγηση και μάλιστα   χαρακτηρισμένη ως "κατεπείγουσα",  μας στάλθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2022 στις 11.22΄και ζητήθηκε η ψήφος για τις 12.00 (!!!)  για έργο με προϋπολογισμό 5.000.000 (!!!!)  Δεδομένου ότι εκ των υστέρων μπόρεσα να ενημερωθώ για το αβάσιμο της εισήγησης, ζητώ να ξαναέλθει το θέμα για  συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή διαφορετικά τροποποιώ την ψήφο μου από θετική σε αρνητική .


Καταγγέλλω αυτή την μεθόδευση.


 Δηλώνω ότι αρνούμαι να συμμετέχω σ΄ αυτή την απαράδεκτη διαδικασία της υποβάθμισης της συλλογικής λειτουργίας της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας  Β,Α,καθιστώντας την ουσιαστικά  νομιμοποίητή των αυθαιρεσιών και των ρουσφετιών της Περιφερειακής Αρχής».Το έργο στο οποίο αναφέρεται ο κ. Αμπατζής είναι η βελτίωση του δρόμου Μεγαλοχώρι - Αγιάσος.

ΠΗΓΗ https://www.stonisi.gr/