16 Σεπτεμβρίου 2022

Ελληνοτουρκικά: Προκλητικές δηλώσεις και απειλές από Οκτάι

 

Tη ρητορική της έντασης συνεχίζει η Αγκυρα, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι να εκτοξεύει απειλές και να απαντάει με σκληρό τρόπο στο κάλεσμα που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Τουρκία από το Παρίσι

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Tη ρητορική της έντασης συνεχίζει η Αγκυρα, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι να εκτοξεύει απειλές και να απαντάει με σκληρό τρόπο στο κάλεσμα που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Τουρκία από το Παρίσι. Ο κ. Οκτάι δήλωσε χαρακτηριστικά: «Βλέπουμε ότι ο Μητσοτάκης λέει “μην έρχεστε το βράδυ, ελάτε την ημέρα”. Δεν ξέρει ότι όταν η Τουρκία δείξει την αποφασιστική αντίδρασή της στο Αιγαίο, η μέρα της Ελλάδας θα γίνει νύχτα».

Ο κ. Οκτάι στην ομιλία του στα κομματικά στελέχη του AΚP, στην πόλη της Σεβάστειας, ισχυρίστηκε πως «η Ελλάδα προσπαθεί καθημερινά να παραβιάσει τον εναέριο χώρο μας και τη “Γαλάζια Πατρίδα” μας. Στρατιωτικοποιεί τα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς» και υποστήριξε πως ήταν σωστές οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που απειλούσε με στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των ελληνικών νησιών.

«Οταν λέμε “μαζέψτε τα μυαλά σας” και “μην ξεχνάτε τη Σμύρνη”, σε μια Ελλάδα που ενεργεί απερίσκεπτα, γινόμαστε η πλευρά που ανεβάζει την ένταση; Ο πρόεδρός μας προειδοποίησε ξεκάθαρα και κατηγορηματικά. Είπε: “Σταματήστε να στρατιωτικοποιείτε τα νησιά γιατί μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ”. Αυτό είναι μια δήλωση πως αν δεν κάνουν αυτό που πρέπει, θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Αυτό θα το θυμούνται με όσα συνέβησαν και πριν από 100 χρόνια. Αν η Τουρκία κάνει ό,τι χρειάζεται βάσει διεθνών συμφωνιών, θα “χιονίσει” στα ελληνικά νησιά που η Ελλάδα βασίζεται τόσο πολύ. Γι’ αυτό λέμε, μην ξεχνάτε τη Σμύρνη, λέμε μην ξεχνάτε την Κύπρο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Νουμάν Κουρτουλμούς μίλησε για τη θεωρία της πολιορκίας της Τουρκίας από τις «μεγάλες δυνάμεις» μέσω της Ελλάδας, και ισχυρίστηκε ότι «κάποιοι, υποστηρίζοντας την Ελλάδα ή ενθαρρύνοντάς την, φαίνεται να είναι εξαιρετικά ευχαριστημένοι με κάποιο αδιέξοδο έντασης που θα βάλει την Ελλάδα σε μπελάδες». Ο αντιπρόεδρος του AKP εξέφρασε την αντίδραση της Αγκυρας για την ύπαρξη των αμερικανικών βάσεων σε Αλεξανδρούπολη και Κρήτη και ρώτησε χαρακτηριστικά: «Τι είναι αυτό; H προετοιμασία για ποιο πράγμα; Συγγνώμη, κανένας δεν είναι ηλίθιος».

Μανώλης Κωστίδης
ΠΗΓΗ https://www.kathimerini.gr/