23 Αυγούστου 2022

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου – Διαμαρτυρία για το ποσό επιχορήγησης της δακοκτονίας Επιστολή διαμαρτυρίας στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το ποσό της επιχορήγησης της δακοκτονίας απέστειλε η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Αναστασία Αντωνέλλη σημειώνοντας ότι παρά το αίτημα της Περιφέρειας για αύξηση του ποσού, αυτό ουδέποτε ικανοποιήθηκε σε αντίθεση με άλλες νησιωτικές Περιφέρειες της χώρας όπως η Κρήτη.

Αναλυτικά αναφέρει:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, 

Μετά το από  το 5894/338/4-2-2021 έγγραφο μας  προς το Τμήμα Επιχορηγήσεων Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο  ζητούσαμε την αύξηση επιχορήγησης  του ποσού της δακοκτονίας κατά ένα εκατομμύριο ευρώ για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στο οποίο δεν λάβαμε καμία απάντηση, επανερχόμαστε εκ νέου μιας και στη νέα κατανομή δυστυχώς δεν υπήρξε καμία αύξηση της χρηματοδότησης της Περιφέρεια μας για την δακοκτονία. Και βεβαίως εάν αυτό ήταν γενικό θα μπορούσαμε πιθανά να  κατανοήσουμε ότι αυτή είναι η πολιτική σας. Όμως δεν είναι. Πιο συγκεκριμένα διαπιστώσαμε ότι υπήρξε αύξηση για την Περιφέρεια της Κρήτης η οποία πιθανά ήταν και αναγκαία. Δεν κατανοούμε όμως  γιατί στο απόλυτα αναγκαίο αίτημα της δικής μας Περιφέρειας δεν υπήρξε η ανάλογη ικανοποίηση του αιτήματος μας. Εκτιμούμε ότι γνωρίζετε πως για τα πολλαπλώς πολύπαθα ακριτικά νησιά μας αποτελεί βασικό εισόδημα των κατοίκων μας το εισόδημα της ελαιοπαραγωγής. Οι δαπάνες της δακοκτονίας είναι μια Κρατική υποχρέωση- του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης-, με ετήσια εγκεκριμένη χρηματοδότηση δύο εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία όμως ουδέποτε λάβαμε στο σύνολο τους!  Πιο συγκεκριμένα και εντελώς ενδεικτικά:

Το 2020 λάβαμε χρηματοδότηση Δακοκτονίας  1.574.842,68 €  και πληρώσαμε 1.709.758,51 €

Το 2021 λάβαμε χρηματοδότηση Δακοκτονίας 1.331.999,6 4€ και πληρώσαμε 1.526.399,37 €

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, 

Τα ανωτέρω επιπλέον δαπανηθέντα ποσά είναι αυτά που μπορέσαμε να περικόψουμε - εξοικονομήσουμε από άλλους πόρους. Δεν μπορέσαμε όμως και δεν μπορούμε γιατί δεν έχουμε τα χρήματα να ικανοποιήσουμε το πάγιο αίτημα της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας μας, για αύξηση των ψεκασμών προκειμένου να προστατευθεί καλύτερα η ελαιοπαραγωγή των νησιών μας από τον δάκο.  Εξ αυτού και το προηγούμενο αίτημα μας  να υπάρξει αύξηση κατά ένα εκατομμύριο ευρώ στην κατανομή του 2022 . Με λύπη μας όμως διαπιστώσαμε ότι το αίτημα μας δεν ικανοποιήθηκε.

Επανερχόμαστε εκ νέου και σας ζητάμε να εξετάσετε  το επισυναπτόμενο αίτημα μας 5894/338/4-2-2021. Είναι κρίμα οι αγρότες των νησιών μας να κουβεντιάζουν μεταξύ τους: “τι να κάνουμε, τα νησιά μας δεν γέννησαν Πρωθυπουργούς, γέννησαν καλλιτέχνες και επιστήμονες”...

Δεν ζητάμε ειδική μεταχείριση ως ακρίτες, ζητάμε ίση μεταχείριση με την επίσης ελαιοπαραγωγική Περιφέρεια της Κρήτης.