26 Αυγούστου 2022

Την απαγόρευση βίζας στην ΕΕ για Ρώσους υπηκόους συζητούν οι υπουργοί Εξωτερικών τη Δευτέρα



 Την απαγόρευση βίζας σε όλη την ΕΕ για Ρώσους υπηκόους θα συζητήσουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ την Δευτέρα.

Το ζήτημα αυτό έθεσαν οι  πέντε χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία και Φινλανδία, δηλώνοντας ότι αν δεν θεσπιστεί απαγόρευση σε ολόκληρη την Ένωση, θα προχωρήσουν σε αυτό το μέτρο μόνες τους οι εν λόγω χώρες.

Σημειώνεται ότι ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς αντιτάχθηκε σε μια τέτοια απαγόρευση την Δευτέρα, με το επιχείρημα ότι πρέπει να δίνεται η δυνατότητα σε διαφωνούντες με την πολιτική του Κρεμλίνου να εγκαταλείπουν τη Ρωσία. Η Ουγγαρία επίσης δεν φαίνεται να συμφωνεί με ένα τέτοιο μέτρο.

Ο Λιθουανός Υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις δήλωσε χθες  Τρίτη ότι πρέπει να εφαρμόζονται ενιαίοι κανόνες στην απαγόρευση βίζας, επιτρέποντας την είσοδο στους αντιφρονουντες.

“Οι Ρώσοι τουρίστες δεν πρέπει να βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση… Η χώρα τους πραγματοποιεί γενοκτονία (στην Ουκρανία)”, είπε.

Επισημαίνεται ότι οι Ρώσοι εισέρχονται στην ΕΕ κυρίως μέσω των χερσαίων συνόρων των πέντε χωρών, αφού οι απευθείας πτήσεις προς και από τη Ρωσία μς τις χώρες της ΕΕ έχουν ανασταλεί.

Την περασμένη εβδομάδα η Εσθονία δεν επέτρεψε σε 50.000 Ρώσους που είχαν εκδώσει βίζα να περάσουν τα σύνορά της, εκφράζοντας τη θέση των 5 χωρών να προχωρήσουν σε απαγόρευση και μόνες τους αν χρειασθεί.

Πηγή tornosnews.gr