23 Αυγούστου 2022

Γιατί τριπλασιάστηκαν οι θάνατοι από κορωνοϊό σε σύγκριση με πέρυσι – Από 360 τον Ιούλιο του 2021 στους 1.100 φέτος

 

Τον Ιούλιο φέτος είχαμε 1.100 θανάτους σε σχέση με τους 360 που είχαμε την ίδια περίοδο πέρυσι. Το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει σε αλλαγή του τρόπου καταγραφής των θανάτων.

Σε κάθε ευκαιρία οι ειδικοί επαναλαμβάνουν πως παρά το γεγονός πως τα περιοριστικά μέτρα ανεστάλησαν κατά την περίοδο του καλοκαιριού και η ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας γίνεται πλέον σε εβδομαδιαία βάση, ο κορονοϊός δεν βρίσκεται σε ύφεση και ότι απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση.

Τα στοιχεία των θανάτων ασθενών με Covid το επιβεβαιώνουν άλλωστε. Την εβδομάδα που πέρασε, όπως φαίνεται στην επιδημιολογική έκθεση για το διάστημα από τις 8 έως τις 14 Αυγούστου, καταγράφηκαν 258 θάνατοι ασθενών (25 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: -27% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου καταγράφηκαν 314 θάνατοι ασθενών COVID-19 (30 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: -18% εβδομαδιαία μεταβολή).

Οι υψηλοί αριθμοί θανάτων και τον Αύγουστο έρχονται ως συνέχεια όσων είχε επισημάνει ο o διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου “Παπανικολάου” Νίκος Καπραβέλος για τη θεαματική αύξηση των θανάτων που καταγράφηκαν τον προηγούμενο μήνα από κορονοϊό, σε σχέση με τον περυσινό Ιούλιο. Όπως είχε αναφέρει, ο αριθμός των θανάτων ήταν τριπλάσιος συγκριτικά με πέρσι. Τον Ιούλιο φέτος είχαμε 1.100 θανάτους σε σχέση με τους 360 που είχαμε την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ο ίδιος έκανε λόγο για το χειρότερο καλοκαίρι από την αρχή της πανδημίας και έχει εκφράσει το φόβο του και για το 7ο κύμα που εκτιμάται να ξεκινήσει τέλη φθινοπώρου με αρχές χειμώνα.

Είχε επισημάνει μάλιστα πως “η μεγάλη αύξηση στους αριθμούς των θανάτων ανήκει στις συνέπειες της πανδημίας. Και είναι αδιανόητο που ακόμη δεν έχουμε πάρει μέτρα. Εννοώ υγειονομικού χαρακτήρα, όχι όπως αυτά της καραντίνας. Πρέπει να αρχίσουμε να φοράμε και πάλι μάσκα σε κλειστούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός. Ενώ πρέπει να επανασυσταθούν σημεία ελέγχου στις πύλες εισόδου της χώρας”.

Πού οφείλεται η αύξηση
Ήδη από την αλλαγή της ενημέρωσης από τον ΕΟΔΥ από καθημερινή σε εβδομαδιαία βάση είχε εγείρει αντιδράσεις, καθώς δημιουργούνταν μια αίσθηση εφησυχασμού, σε συνδυασμό με το γεγονός πως δεν υπάρχει κάποιο μέτρο προστασίας, πλην της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε νοσοκομεία και χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, μονάδες φροντίδας και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τα περιοριστικά μέτρα, με την υποχρεωτική μορφή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, συμπεριλαμβανομένων των μασκών και των self test στα σχολεία, δεν θα επανέλθουν ούτε το Σεπτέμβριο, ενώ θα γίνεται επίκληση στην ατομική ευθύνη.

Όπως λένε οι ειδικοί, μπορεί η Όμικρον 5 να μην έχει οδηγήσει σε αύξηση της πίεσης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εντούτοις ο υψηλός αριθμός των νέων διαγνώσεων και των επαναμολύνσεων συντηρούν τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Οι θάνατοι συνδέονται κυρίως με κόσμο μεγάλης ηλικίας ή με ασθενείς που παρουσιάζουν προβλήματα υγείας και παράλληλα νοσούν με covid.

Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, ήταν 1.952 ασθενείς (7μερος μ.ό.: 279, -17% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 2.072 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 296, -6% εβδομαδιαία μεταβολή). Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς ήταν 118 (62.7% άνδρες) με διάμεση ηλικία 69 έτη και το 94.9% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω).

Όλα αυτά την ώρα που από το φθινόπωρο αναμένεται νέα άνοδος κρουσμάτων, κυρίως λόγω του τέλους των διακοπών του Αυγούστου και του ανοίγματος των σχολείων, και ενώ υπάρχει μεγάλη ανησυχία και για την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων, αλλά και για την εμφάνιση της “Κένταυρος” και στη χώρα μας.

Πώς καταγράφονται οι θάνατοι στην Ελλάδα
Το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει πως θα προχωρήσει σε αλλαγή του τρόπου καταγραφής των θανάτων. Ειδικότερα, προσεχώς στις ενημερώσεις του ΕΟΔΥ θα αναφέρονται οι θάνατοι από covid και οι θάνατοι με covid.

Μέχρι και σήμερα, η Ελλάδα ακολουθεί τη μεθοδολογία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την καταγραφή των θανάτων. Δηλαδή ένας θετικός ασθενής, ακόμη κι αν χάσει την ζωή του από άλλη αιτία ενώ είναι νοσηλευόμενος, χαρακτηρίζεται ως θάνατος covid. Αν κάποιος που προσέρχεται με έμφραγμα ή με εγκεφαλικό στο νοσοκομείο και συγχρόνως βγαίνει θετικός, το σύστημα που έχει η χώρα μας είναι ότι άπαξ και βγει θετικός, ο ασθενής μπαίνει σε μονάδα covid και από οποιονδήποτε λόγο κι αν πεθάνει, θα χαρακτηριστεί θάνατος covid.

Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης δεν ακολουθούν τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και διαχωρίζουν τους θανάτους που έχουν προκληθεί από τη λοίμωξη ή αν πέθαναν από άλλη αιτία ενώ ήταν θετικοί.

Πηγή thetoc.gr