11 Ιουλίου 2022

Βουλευτής Σάμου Χριστόδουλος Στεφανάδης: «Μέσα από την καταστροφή θα ζήσουμε την αναγέννηση…» – Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης


ΠΗΓΗ ΣΑΜΙΑΚΟ ΒΗΜΑ

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε το μεσημέρι του Σαββάτου, 9 Ιουλίου, στο γραφείο του στην παραλιακή οδό Θεμιστοκλή Σοφούλη, στην πόλη της Σάμου, ο βουλευτής Σάμου, καθηγητής Καρδιολογίας κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης.


Δημοσιογράφοι των ραδιοφώνων, της τηλεόρασης, των ενημερωτικών ιστοσελίδων και της εφημερίδας «Σαμιακόν Βήμα», παρακολούθησαν την εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη κατά τη διάρκεια της οποίας, ο κ. Στεφανάδης, αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας. Παρών, σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης, ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Βασίλης Πανουράκης.


«Η Σάμος παρουσίασε μια εξωστρέφεια»


Από τα πρώτα θέματα, ανέφερε ο Βουλευτής, αυτά τα 3 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. ήταν ότι η Σάμος παρουσίασε μια εξωστρέφεια. Η κεντρική εξουσία ήρθε κοντά στη Σάμο. Ξεκινώντας από τον τ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, που όταν επισκέφθηκε τη Σάμο, ως εν ενεργεία Πρόεδρος, είχαμε και την παρέλαση ευζώνων στην ιστορική παραλιακή της πόλεως Σάμου, μπροστά από το άγαλμα του Θεμιστοκλή Σοφούλη. Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης που έχει επισκεφθεί 2 φορές τη Σάμο και 1 την Ικαρία. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Παναγιώτης Πικραμμένος. Πρωτοκλασάτοι υπουργοί όπως ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς. «Βγήκε προς τα έξω το ιστορικό νησί, μέσω της κεντρικής εξουσίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφανάδης.


Η προσπάθεια αποκατάστασης μετά τον σεισμό


Στο μείζον ζήτημα αποκατάστασης του νησιού, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 7 Ρίχτερ της 30ής Οκτωβρίου 2020, ο βουλευτής Σάμου ανέφερε ότι η Ν.Δ. γνωρίζει τα πλήγματα που έχει υποστεί το νησί με τον σεισμό, το μεταναστευτικό, την πανδημία, τις δυσκολίες στον τουρισμό το προηγούμενο διάστημα. Ήδη έχουν δοθεί σε διάφορους κωδικούς και σε διαφορετικές περιοχές του νησιού 126.000.000 ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών.






Τα αρνητικά σημεία


Παραδέχτηκε ότι βεβαίως υπάρχουν αρνητικά σημεία στην όλη διαδικασία. Το ότι οι υπηρεσίες δεν λειτουργούν όπως ίσως θα θέλαμε (βλέπε ΔΑΕΦΚ), λόγω έλλειψης υπαλλήλων που δημιουργεί ολιγωρίες καθώς και οι καταστροφές που σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας. Γίνεται όμως η απαιτούμενη προσπάθεια με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή και φυσικά με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο που έχει αναλάβει εξαρχής τον ρόλο του συντονιστή της προσπάθειας.


Εμβληματικά έργα


Το χωροταξικό ζήτημα, που αναμφισβήτητα ανήκει στα εμβληματικά έργα για την ανάπτυξη του νομού και ταλαιπωρεί δεκαετίες τώρα τη Σάμο, βρίσκεται σε προτεραιότητα και με διεθνή διαγωνισμό προχωρά η υλοποίηση του νέου χωροταξικού και σε 1 χρόνο από τώρα θα έχουμε τα αποτελέσματα.


Υγεία


Οι ελλείψεις τόσα στα Νοσοκομεία Σάμου και Ικαρίας αλλά και στα Κεντρα Υγείας αποτελούν ζητήματα που προκαλούν προβλήματα. Γίνονται όμως συνεχώς προκηρύξεις θέσεων αλλά το brain drain (φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό), και οι περικοπές αμοιβών, που ήταν υψηλότερες πριν την μεγάλη οικονομική κρίση, αποτελούν αντικίνητρα για γιατρούς που θα ήθελαν να υπηρετήσουν στην νησιωτική χώρα. Έρχεται όμως αναπροσαρμογή των αμοιβών το επόμενο χρονικό διάστημα ώστε να δοθούν επιπλέον κίνητρα σε όσους θα θελήσουν να βρεθούν στα νησιά μας. Τόνισε δε την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Σάμου με περισσότερες ειδικότητες σε σύγκριση με το παρελθόν. Αναφέρθηκε στη λειτουργία Αξονικού Τομογράφου στο Νοσοκομείο Ικαρίας αλλά και τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού που υποστηρίζει αυτή τη στιγμή 4 ασθενείς στην αιμοκάθαρση αλλά θα βελτιωθεί περαιτέρω η λειτουργία της.


Αιμοδυναμικό Εργαστήριο


Τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η ταχεία και έγκαιρη αντιμετώπισή τους με τη δημιουργία Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου στο Νοσοκομείο Σάμου θα δώσει τη δυνατότητα να σώζονται ζωές, όπως συμβαίνει στους κατοίκους της Αθήνας που έχουν πρόσβαση στα μεγάλα Νοσοκομεία. Ο καθηγητής Καρδιολογίας τόνισε χαρακτηριστικά ότι το έμφραγμα του μυοκαρδίου αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου και χτυπά παραγωγικές ηλικίες. Σήμερα, σε μικρά και περιφερειακά Νοσοκομεία δίνεται η δυνατότητα αντιμετώπισης περιστατικών με τεχνικές προ 30ετίας. Αυτό μπορεί να αλλάξει με την ύπαρξη Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου στο Νοσοκομείο Σάμου. 


Υπάρχει χώρος στο Νοσοκομείο και είναι θέμα χρόνου η εγκατάσταση του εξοπλισμού Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου που θα προλαμβάνει καταστάσεις καρδιακών επεισοδίων και εγκεφαλικών σώζοντας τη ζωή του ασθενούς δίνοντας τη δυνατότητα να επιστρέψει υγιής στην καθημερινότητά του. Ακόμη ανέφερε τη συνεχή επικοινωνία με τον διοικητή της 2ης ΥΠΕ, κ. Χρήστο Ροϊλό, και όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα να προσληφθούν οι κατάλληλοι γιατροί, δίνονται θέσεις συνάπτοντας συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς.






Μεταναστευτικό


Η σύγκριση με το παρελθόν είναι ορατή. Στο θέμα του μεταναστευτικού, η κυβέρνηση προχώρησε στο κλείσιμο του παλαιού ΚΥΤ στο Βαθύ, δημιούργησε τη Νέα Κλειστή Δομή στην περιοχή Ζερβού, όπου σήμερα φιλοξενούνται περίπου 500 άτομα. Ουδεμία σχέση με τα χιλιάδες άτομα που βρίσκονταν στην πόλη της Σάμου τα τελευταία χρόνια δημιουργώντας σωρεία προβλημάτων ενώ τόνισε τη φύλαξη των συνόρων με αποτέλεσμα την αισθητή μείωση των ροών, παρά τις δυσκολίες.


Θαλάσσιες συγκοινωνίες


Δυσβάσταχτη η αύξηση των τιμών εισιτηρίων των ακτοπλοϊκών εταιρειών, λόγω των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά με το υψηλά κόστη καυσίμου που έχουν τετραπλασιαστεί. Μόνο με παραινέσεις και αντισταθμιστικά οφέλη ίσως θα υπήρχε κάποιο αποτέλεσμα θετικό αλλά σε αυτή τη φάση οι εταιρείες λειτουργούν με παθητικό σε πολλές των περιπτώσεων, ακόμη και με αυτές τις τιμές. Υπάρχουν εταιρείες που δεν έρχονται στα νησιά μας αφού θεωρούν πώς σε αυτή τη φάση θα έχουν παθητικό.


«Οι θαλάσσιες ζώνες είναι η ζωή μας...»


«Οι θαλάσσιες ζώνες είναι η ζωή μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφανάδης. Ήδη, μέσω ΕΣΠΑ, έχουν δρομολογηθεί έργα όπου το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει εντάξει για το Λιμάνι Αγίου Κηρύκου, Ευδήλου και Φούρνων. Επίσης τα επιμέρους κατασκευαστικά προγράμματα που χειρίζεται η Περιφέρεια, είναι σε λειτουργία σε συνεργασία με το Υπουργείο.


Αποχετευτικό πόλεως Σάμου


Έχουν πιστωθεί 1.700.000 ευρώ για την επισκευή που θα διαχειριστεί με επιτυχία και θετικό αποτέλεσμα μέσα στον επόμενο χρόνο.


Περιφερειακός Πυθαγορείου


Ένα από τα μεγαλύτερα έργα έχει δρομολογηθεί για να ξεκινήσει και αφορά τον Περιφερειακό Δρόμο Πυθαγορείου που θα στοιχίσει 16.000.000 ευρώ.




Ο βουλευτής κ. Στεφανάδης με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστο Στυλιανίδη


«Επικούρειο» Πολιτιστικό Κέντρο


Για τη λειτουργία του «Επικούρειου» Πολιτιστικού Κέντρου, ξεκαθάρισε ότι η πρόταση για τη λειτουργία Ινστιτούτου που θα λειτουργήσει επιστημονικά αλλά και ως μουσειακός χώρος για το γήρας, παραμένει ενεργή. Μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), στην περίπτωσή μας η Περιφέρεια και το Ερευνητικό μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο, που δεν είναι ΜΚΟ, όπως νομίζουν και υποστηρίζουν κάποιοι ενώ τόνισε ότι στον χώρο μπορούν να βρεθούν και όσοι σύλλογοι έχουν πραγματικά στόχο τον πολιτισμό. Ο κ. Στεφανάδης αναφέρθηκε και στην διοργάνωση συνεδρίου, στο χρονικό διάστημα από 30 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου 2022, με θέμα: «Γυναίκα, Υγεία & Κοινωνία».


Ομόνοια και συνεργασία


Ο κ. Στεφανάδης τόνισε ότι πρέπει υπάρχει ομόνοια και συνεργασία μεταξύ των Δήμων και της Περιφέρειας, πέρα από πολιτικές και μικροπολιτικές. Δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον, αναφερόμενος και στον τουρισμό που πάει πολύ καλά φέτος. «Ξέρω τι σημαίνει να ζεις στα νησιά μας», ανέφερε εμφατικά, αφού και ο ίδιος προέρχεται από τον ίδιο τόπο, όπως συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι «μπορώ να προσφέρω, έχω τη δύναμη». Σε αυτό το σημείο αποκάλυψε ότι κατά το παρελθόν είχε προτάσεις να είναι υποψήφιος σε μεγάλες εκλογικές περιφέρειες των Αθηνών, αλλά ουδέποτε τις αποδέχθηκε αφού ήθελε, όταν και εφόσον ήταν υποψήφιος, να ήταν μόνο στον τόπο του. «Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», λίγο πριν το κλείσιμο της εισήγησής του στη συνέντευξη, δήλωσε αισιόδοξος συμπληρώνοντας πως «μέσα από την καταστροφή θα ζήσουμε την αναγέννηση».