12 Ιουλίου 2022

Απαλλαγή της ΟΛΣΑ με απόφαση Εφετείου από τις συκοφαντικές καταγγελίες των τριών συντοπιτών μας


Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ)

Αποφασιστικής σημασίας Γενική συνέλευση

·        Απαλλαγή της ΟΛΣΑ με απόφαση Εφετείου από τις συκοφαντικές καταγγελίες των τριών συντοπιτών μας


·        Έναρξη των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Κτιρίου Μίλτη Παρασκευαΐδη μετά και την παραπάνω απόφαση  - Απόλυτη συμφωνία με τον κατασκευαστή και σε βελτιωμένη πρόταση της ΟΛΣΑ - Ομοφωνία στην απόφαση της Συνέλευσης



·        Πλώρη για τροποποίηση Καταστατικού

·        Επανέκδοση του περιοδικού «Η Λέσβος μας»

·        Πρωτοβουλία παραγωγής ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.


Τέλη Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νέας Σμύρνης, η 33η ετήσια Τακτική Γενική Απολογιστική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), με μεγάλη επιτυχία, καθώς παρά τις δύσκολες και πάλι συνθήκες της συνεχιζόμενης εδώ και δυόμισι χρόνια πανδημίας του κορονοϊού παρέστησαν 18 Σύλλογοι μέλη της ΟΛΣΑ εκ των 24 συνολικά ενεργών και διοικητικώς εντάξει συλλόγων της, με 31 παρόντες αντιπροσώπους, 4 προέδρους και 1 πρόεδρο της εξελεγκτικής επιτροπής. Μεταξύ των παρόντων δυο πρώην πρόεδροι της ΟΛΣΑ, ο επίτιμος Χριστόδουλος Τσακιρέλλης και ο Παναγιώτης Λασκαρίδης. Απουσίασαν αρκετοί αντιπρόσωποι λόγω μετάβασής τους στο νησί, για λόγους υγείας (κορονοϊός κλπ), αλλά και ταυτόχρονων διαδικασιών Γενικών Συνελεύσεων. 

                                                            

Το προεδρείο της Γ.Σ., που προτάθηκε από το Δ.Σ. της ΟΛΣΑ και εγκρίθηκε ομόφωνα συγκροτήθηκε από: Την Παναγιώτα Πλωμαρίτου, πρόεδρο και αντιπρόσωπο του Συλλόγου Μεσοτοπιτών, ως πρόεδρο, την Όλγα Καχραμάνη, πρόεδρο και αντιπρόσωπο του συλλόγου των Πτερουντίων ως γραμματέα και την Παναγιώτα Ρωμνιού, αντιπρόσωπο  και τέως πρόεδρο του Συλλόγου των Βατουσαίων, ως μέλος.

Στην αρχή, μετά τη διαπίστωση της απαρτίας, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα αποθανόντα μέλη της ΟΛΣΑ, των συλλόγων αλλά και επιφανών και μη Λέσβιων το χρονικό διάστημα που πέρασε από την περασμένη Συνέλευση.

Τις εργασίες της Γ.Σ. χαιρέτισαν με μηνύματά τους, λόγω αδυναμίας να παραστούν, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής νομού Λέσβου (Ν.Δ.) Χαράλαμπος Αθανασίου και ο βουλευτής νομού Λέσβου (ΣΥΡΙΖΑ) Ιωάννης Μπουρνούς, τον οποίο εκπροσωπούσε ο συντοπίτης μας με καταγωγή από Πολιχνίτο, Στέλιος Συκάς. Σε αυτό το σημείο ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΟΛΣΑ χωρίς να σχολιάσει την αντιπαράθεση που προέκυψε στη Βουλή με αφορμή την αποστολή οπλισμού από την Ελλάδα στην Ουκρανία και την τοποθέτησή του βουλευτή σχετικά με την στρατιωτική άμυνα της περιοχής μας, αφού ήδη προηγουμένως υπήρξε σχετικό δημοσίευμα, θέλησε προσωπικά να εκφράσει τη συμπαράσταση του στο πρόσωπό του, για τις απειλές κατά της ζωής και τις οικογένειάς του του από ανώνυμους και επώνυμους σχολιαστές τους διαδικτύου. 

Στη συνέλευση παρέστη και φέτος και μίλησε η βουλευτής νομού Λέσβου (ΚΚΕ) Μαρία Κομνηνάκα, η οποία αναφέρθηκε στα προβλήματα της Λέσβου, όπως η αύξηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων,  το πρόβλημα του οικισμού της Βρίσας, που ακόμη δεν έχει ανοικοδομηθεί πλήρως 5 χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό και το προσφυγικό, που αν και σε μικρότερη ένταση από το παρελθόν εξακολουθεί να ταλανίζει το νησί. Επίσης αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της Παραλίας της Σκάλας Ερεσού, όπου γίνεται προσπάθεια οικοπεδοποίησης και τσιμεντοποίησης από ιδιώτη, που βρίσκει την σύσσωμη αντίδραση των Ερεσίων, καθώς και στις ενέργειες του κόμματός της για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Σχετικό δημοσίευμα με την τοποθέτησή της κας Κομνηνάκα υπάρχει εδώ: https://www.902.gr/eidisi/politiki/298939/paremvasi-tis-m-komninaka-stin-etisia-geniki-syneleysi-tis-omospondias

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο εκ Μεσότόπου καταγόμενος Ιάσονας Πιπίνης, σύμβουλος του Πρωθυπουργού. Τόνισε το προσωπικό ενδιαφέρον του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανάπτυξη της Λέσβου, καθώς για την ανάπτυξη του Τουρισμού και τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, που έχει ήδη επιτευχθεί. Αναγνώρισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά λόγω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης και επεσήμανε και τις συνεχείς παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της. Επίσης προανήγγειλε νέες επισκέψεις υπουργών της κυβέρνησης στο νησί, όπου υλοποιούνται μεγάλα και σημαντικά έργα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Στη συνέχεια ο Παναγιώτης Βαλάκος, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Μυτιλήνης αναφέρθηκε στην προγραμματιζόμενη εκδήλωση για τον Ελύτη στο νησί, καθώς και στη συμμετοχή της παράταξης σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιούνται για την ανάπτυξη του νησιού. 

Λίγα λόγια απηύθυνε και η Κατερίνα Βαλαβάνη, καταγόμενη από τον Παπάδο Γέρας, ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (ήταν για πολλά χρόνια υπεύθυνη ετεροδημοτών στην Αττική και τελευταία ως υποψήφια βουλευτής στο Νότιο Τομέα Αθηνών). Αναφέρθηκε στην ακρίβεια, την ανεπαρκή επιδοματική πολιτική της Κυβέρνησης, την ανάγκη για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη Λέσβο, την αύξηση των μισθών και την εξασφάλιση εργασίας για του νέους.

Λίγα λόγια καρδιάς ακούστηκαν και από τον ηθοποιό Θοδωρή Προκοπίου (με καταγωγή από το Λισβόρι) τον οποίο γνωρίσαμε πολύ καλύτερα μέσα από το θεατρικό έργο «Θεόφιλος» στο οποίο ενσαρκώνει τον σπουδαίο ζωγράφο. Ο συντοπίτης μας ευχαρίστησε την ΟΛΣΑ για τη συνεχή και αμέριστη στήριξη της παράστασης με κάθε τρόπο αυτά τα δύο χρόνια που «ταξιδεύει» σε όλη την Ελλάδα. 

Τέλος το λόγο πήρε ο Αδαμάντιος Ζυγομαλάς, πιλότος πυροσβεστικών αεροσκαφών και πρόεδρος της Αερολέσχης Μυτιλήνης, ο οποίος αναφέρθηκε στον αεροπόρο Γιανναρέλλη, του οποίου το όνομα φέρνει μία οδός της Μυτιλήνης. Αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της επισταμένης έρευνάς του σχετικά με το ποιος ήταν ο Λέσβιος Γιαναρέλλης, που πολέμησε στην Μικρά Ασία, επέζησε της καταστροφής και σκοτώθηκε σε αεροπορικό ατύχημα στο Τατόϊ, στην υπηρεσία του καθήκοντος.

Στην είσοδο της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου υπήρχε έκθεση φωτογραφιών και εντύπων της εποχής που αναφερόταν στον Γιανναρέλλη ως μια πρώτη επαφή των μελών της ΟΛΣΑ με τον τιμημένο αεροπόρο και ανακοινώθηκε για τη συνέχεια μια εκδήλωση στην Αθήνα προς τιμή του. Το ίδιο θα επιδιωχθεί και στο νησί σε συνεργασία με Περιφέρεια και δήμους.

Διοικητικός Απολογισμός

Στη συνέχεια έγινε ο Διοικητικός Απολογισμός από τον πρόεδρο του Δ.Σ. Νεκτάριο Βακάλη, ο οποίος ανέφερε όλες τις πρωτοβουλίες, συμμετοχές και συνεργασίες με συλλόγους των Αθηνών και της Λέσβου για πολλά και διαφορετικά θέματα, με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε εκδηλώσεις και εκθέσεις στην Αθήνα και έκανε μια αναλυτική, μήνα προς μήνα, περιγραφή όλων των δραστηριοτήτων της ΟΛΣΑ που μεταξύ αυτών περιλαμβάνουν και κοινό ψήφισμα για τις αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια όπως και τη συμμετοχή της σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Ναυτιλίας, που συνδιοργανώνουν φορείς, συνδικάτα και παροικιακές οργανώσεις νησιωτών, τη Δευτέρα 4 Ιουλίου.

Επανέλαβε την πολύ καλή σχέση της Ομοσπονδίας με τις οργανώσεις των Λέσβιων του εξωτερικού και της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης και τη συνεργασία τους αλλά και τις κοινές εκδηλώσεις όπως την επετειακή της Απελευθέρωσης του 1912. Τις αντίστοιχες συνεργασίες και καταθέσεις προτάσεων και διεκδικήσεων σε αρμόδια υπουργεία και φορείς, με Ομοσπονδίες και συλλόγους του Βορείου Αιγαίου, των Δωδεκανήσων, των Κυκλάδων, της Κρήτης, της Ηπείρου κλπ…Επίσης επεσήμανε, την αξιοποίηση της εγγραφής της Ομοσπονδίας στο πολιτιστικό μητρώο του Υπουργείου Πολιτισμού και μέσω αυτής τη συνεργασία του πολιτιστικού συλλόγου culturell με πρόεδρο την Επ. Έφορο Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού Αγλαΐα Αρχοντίδου-Αργύρη με σκοπό την υποβολή πρότασης για τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ για την Μικρασιατική καταστροφή.  Σε αυτό θα υπάρχει και συνεργασία και αξιοποίηση προσωπικών μαρτυριών και υλικού, από το Σύλλογο Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών Λέσβου «Το Δελφίνι». Η πρόταση υποβλήθηκε για χρηματοδότηση και στη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Αιγαίου.

Επίσης η ΟΛΣΑ συζητάει με τους συντελεστές του έργου «Αντιγόνη, μετέωρη», του έργου του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Ρηνιώς Κυριαζή για να γίνει εφικτή η παρουσία του και στο νησί της Λέσβου, το καλοκαίρι του 2022 και προσδοκά και τη στήριξη των δημοτικών αρχών.

Στη συνέχεια ακούστηκαν οι πάγιες θέσεις της ΟΛΣΑ οι οποίες προέκυψαν από συνεχή διαβούλευση και επικοινωνία με τους συλλόγους μέλη της, σχετικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό και τη δημιουργία νέου ΚΥΤ στη Βάστρια Λέσβου, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχουν προβληθεί στις κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια στο νησί. Το ίδιο και την κατάσταση 5 χρόνια μετά το σεισμό της Βρίσας για την οποία μίλησε και ο εκπρόσωπός της, Σταύρος Παρασκευάς τονίζοντας ότι  είναι πολλά τα ετοιμόρροπα σπίτια που ακόμη να κατεδαφιστούν, θέτοντας σε κίνδυνο όσους βρίσκονται στο χωριό είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι, είτε δουλεύουν σε σπίτια που χτίζονται. Επίσης η μη κατεδάφιση τους, καθυστερεί ακόμα περισσότερο την κατοίκηση, καθώς δεν μπορεί να γίνει άρση της επικινδυνότητας του χωριού.

 Τονίσθηκε η στήριξη του αγώνα των Ερεσίων και η ανάδειξη του θέματος κατά της τσιμεντοποίησης της παραλίας «Αφεντέλι» στη Σκάλα Ερεσού, μια υπόθεση που η ΟΛΣΑ στηρίζει ανελλιπώς από το 2016 όταν και έγιναν γνωστές οι πρώτες προσπάθειες των ιδιωτών όπως και σε όλα τα περιβαλλοντικά ζητήματα του τόπου. https://www.ertnews.gr/perifereiakoi-stathmoi/voreio_aigaio/lesvos-stamata-tsimentopiisi-tis-paralias-eresou-epanacharaxi-zitise-o-dimarchos/

Προβλήθηκε επίσης η συνεχή παρουσία της Ομοσπονδίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebookInstagramtwitter) και στην ιστοσελίδα της για την προβολή εκδηλώσεων πολιτισμού, ανθρώπων της Λέσβου που διαπρέπουν, εκδηλώσεων και προβλημάτων συλλόγων και χωριών και άλλων θεμάτων ενδιαφέροντος.

Οι Καταγγελίες στο Αρχείο

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας αναφέρθηκε στην πανηγυρική δικαίωση της ΟΛΣΑ από το Εφετείο Αθηνών, που απέρριψε ως αβάσιμη την καταγγελία τριών συμπατριωτών κατά της ΟΛΣΑ, σχετικά με την απώλεια βιβλίου πρακτικών και ταμείου και υπονοούμενες ατασθαλίες στο κτιριακό, αφού, κατά το δικαστήριο, δεν διαπιστώθηκε δόλος, ούτε υπήρξε οικονομική ζημία της ΟΛΣΑ, όπως προκύπτει από τα υπάρχοντα παραστατικά- τιμολόγια-αποδείξεις και τα πρακτικά των Γενικών συνελεύσεων, που απαλλάσσουν τα τότε ΔΣ από κάθε ευθύνη. Η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο! Η ΟΛΣΑ όλα αυτά τα χρόνια κράτησε υπεύθυνη στάση με μετριοπάθεια και προσπάθεια να μη δείξει εκδικητική-τιμωρητική διάθεση και συμπεριφορά απέναντι και στους τρεις καταγγέλλοντες (πρόεδρο αποχωρήσαντα συλλόγου, μέλος του ιδίου συλλόγου και τότε αντιπρόσωπο άλλου σωματείου ο οποίος δεν τον εκπροσωπούσε γι΄αυτό το ζήτημα καθώς το Δ.Σ. διαφωνούσε κάθετα) αλλά και σε όσους υπήρξαν πρόθυμοι χειροκροτητές ως αναγνώστες των εκατοντάδων επιστολών με στόχο να αμαυρώσουν πρόσωπα και υπολήψεις και κυρίως της φήμης της Ομοσπονδίας. Δε βγήκε να πανηγυρίσει με την απόφαση του Εφετείου, όπως και όλο αυτό το μακρύ διάστημα δεν προσέφυγε (αν και η μεγάλη πλειοψηφία των μελών της το ζήταγε) με δικαστικά και άλλα μέσα εναντίων αυτών που ζημίωναν την Ομοσπονδία, τη Λέσβο και το συλλογικό πνεύμα από τέτοιες ενέργειες. Κάτι που η ΟΛΣΑ, ελπίζει να μη θεωρηθεί αδυναμία αλλά προσπάθεια για τη φυγή προς τα μπρος…για την διεύρυνση της ΟΛΣΑ προς πάσα κατεύθυνση αλλά και με το σύλλογο ο οποίος αποχώρησε το 2011 και πρωταγωνίστησε από τότε στην πολεμική εναντίον της Ομοσπονδίας.

Κτίριο Μίλτη Παρασκευαΐδη

Ο πρόεδρος στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν από το ΔΣ και μετά την απόφαση της δικαιοσύνης προς άρση κάθε αμφιβολίας και στον πλέον αμφισβητία. Υπήρξε άποψη που είχε εκφραστεί στην περσινή Γενική εκλογοαπολογιστική Συνέλευση από αντιπρόσωπο συλλόγου ο οποίος συμμετείχε και στα Διοικητικά Συμβούλια της ΟΛΣΑ, την περίοδο 2015-2018, ότι η εργολάβος εταιρεία δεν είναι φερέγγυος και ότι έχει πτωχεύσει, άποψη που θορύβησε τα μέλη της Γ.Σ. στη λήψη της απόφασής τους τότε, αν και τόσο η Συγγραφή Υποχρεώσεων, όσο και το εργολαβικό που έχει αποδεχθεί να υπογράψει η πλειοδότρια εταιρεία, εξασφαλίζουν στον μέγιστο βαθμό τα συμφέροντα της ΟΛΣΑ, σχετικά με το κτίριο. Το Δ.Σ. είχε πρότεινε τότε να διερευνηθεί με ενδελεχή έλεγχο η συγκεκριμένη τοποθέτηση του συναδέλφου αντιπροσώπου και να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ως προς αυτό.

Στο έλεγχο που έγινε από την ΟΛΣΑ και μέσω δικηγόρων (με το ΓΕΜΗ κ.α. στοιχείων αλλά και συζήτησης και ερωτημάτων προς τον ενδιαφερόμενο κατασκευαστή) δεν προέκυψε κάτι τέτοιο και άλλωστε ένα χρόνο μετά από την τότε δημόσια τοποθέτησή του συναδέλφου εάν υπήρχε κάποια σοβαρή εμπλοκή της εταιρίας θα το επαναλάμβανε και τηλεφωνικώς – γραπτώς αλλά και στη Συνέλευση  στην οποία όμως δεν προσήλθε.

Επίσης ολοκληρώθηκαν όλες οι ουσιαστικές και τυπικές διαδικασίες, (Υπηρεσία Κληροδοτημάτων, έκθεση επιτροπής εκτέλεσης της Διαθήκης Μίλτη Παρασκευαΐδησύνταξη πίνακα χιλιοστών για τους δικαιούχους ) και υπήρξε ορισμός ως νομικού σύμβουλου της ΟΛΣΑ του γνωστού Λέσβιου δικηγόρου Π. Παπατσίκη για τη σύνταξη του εργολαβικού και όλες τις άλλες ενέργειες που απαιτούνται μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.

Επίσης έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να γίνει η τροποποίηση της συγγραφής Υποχρεώσεων για την αντιπαροχή και της αποδοχής του εκ νέου στις 17/6/2022 από τον πρόεδρο της κατασκευαστικής Εταιρείας CORE κ. Ι. Κόντη και κατατέθηκε η νέα συγγραφή υποχρεώσεων προς έγκριση από τη Γ.Σ., καθώς και ολοκληρωμένη πρόταση προς την Γ.Σ, προς έγκριση, για την ανάθεση της Αντιπαροχής σε εκείνη.

 Στη Συνέλευση έγινε ανάγνωση όλου του βελτιωμένου πολυσέλιδου κειμένου της συγγραφής υποχρεώσεων, μετά και από τη χρήσιμη παρέμβαση αντιπροσώπου του Πολιχνίτου, Καλλιόπης Μουτάφη, ώστε όλοι οι παρόντες να λάβουν γνώση των λεπτομερειών και τροποποιήσεων και εγκρίθηκε ομόφωνα. Επίσης εγκρίθηκε ομόφωνα από την ΓΣ η ανάθεση της Αντιπαροχής στην κατασκευαστική Εταιρεία CORE – Ι. Κόντης με τους όρους που αναφέρονται στο εγκριθέν κείμενο συγγραφής υποχρεώσεων και εξουσιοδοτήθηκε ο πρόεδρος και το Δ.Σ. να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την συγγραφή του εργολαβικού, την υπογραφή της συμφωνίας και την εκτέλεση του έργου, μέσα στα προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια.

Καταστατικό

Ο πρόεδρος της ΟΛΣΑ, αναφέρθηκε επίσης για άλλη μια φορά στην αναγκαιότητα νέας τροποποίησης του καταστατικού (το είχε προτείνει και παλαιότερα και με σχετική αλληλογραφία), λόγω της συνεχούς συρρίκνωσης των Συλλόγων της ΟΛΣΑ σε εγγραφές νέων μελών τους (είναι βέβαια κοινό πρόβλημα σε όλη την Ελλάδα) με συνέπεια τη μικρότερη εκπροσώπηση στο δευτεροβάθμιο όργανο. Αποτελεί μεγάλο άθλο η πραγματοποίηση νόμιμης Συνέλευσης από το πρώτο κάλεσμα με τη συμμετοχή πάνω του 50% όπως ορίζει το σχετικό άρθρο χωρίς να αναγκαστεί να πάει σε επόμενη με μικρότερη ανάγκη απαρτίας και αυτό είναι χαρακτηριστικό της συνέπειας και της ενεργούς στάσης των αντιπροσώπων αλλά και τη στήριξή τους στη διοίκηση της ΟΛΣΑ. Επίσης η αλλαγή χρειάζεται για λόγους επέκτασης των δυνατοτήτων της Ομοσπονδίας με ένα Καταστατικό εναρμονισμένο με τα πιο σύγχρονα και λειτουργικά χαρακτηριστικά αλλά και ώστε διοικητικό και φορολογικό έτος να συμπίπτουν σύμφωνα με αυτά που ορίζουν οι ΔΟΥ. Οι ενέργειες θα γίνουν από επιτροπή που θα ορισθεί από το Φθινόπωρο του 2022.

Περιοδικό

Η ΟΛΣΑ ήταν έτοιμη όπως είχε ακουστεί και στη περασμένη Γ.Σ. να επανεκδόσει το περιοδικό «Η Λέσβος μας» καθώς είχε βρεθεί με ενέργειές της και μέσω συντοπιτών μελών του συλλόγου Πελόπης, μια πολύ καλή πρόταση συνεργασίας με έναν εκδοτικό όμιλο που ανήκει σε Λέσβιους έτσι ώστε να καλυφθεί από τη μεριά τους το 50% του κόστους του περιοδικού. Λόγω κορονοιού δεν προχώρησε και υπάρχουν νέες συζητήσεις για την υλοποίηση της συνεργασίας έτσι ώστε να εκδοθεί ξανά το ιστορικό έντυπο της Λέσβου. Κάτι που βρίσκει σύμφωνους και θα βοηθήσουν όπως είπαν και στις τοποθετήσεις τους μεταξύ άλλων πολλοί σύνεδροι (Γιώργος Ευαγγέλου, Μανώλης Παπουτσής, Βασίλης Βουργουτζής κ.α).

                                                                      

Ήδη υπάρχουν ενδιαφερόμενοι να αναλάβουν και την ευθύνη σύνταξης του περιοδικού αλλά και τις αναγκαίες διαφημίσεις ή συνδρομές για να είναι βιώσιμο. 

 

Κάλεσμα για δημιουργία ομάδων – επιτροπών

Όπως υπάρχει ενδιαφέρον για το περιοδικό έτσι υπάρχει και για διάφορους άλλους τομείς και η ΟΛΣΑ θα απευθύνει κάλεσμα για τη δραστηριοποίηση όσων επιθυμούν αν αναλάβουν έναν τομέα (περιβάλλον, παιδεία, υγεία, πολιτισμό κλπ).

 

Οικονομικός απολογισμός

Στη συνέχεα έγινε ο οικονομικός απολογισμός και κατατέθηκε ο οικονομικός προϋπολογισμός από τον ταμία Σταύρο Αγοραστό, που εγκρίθηκαν ομόφωνα αφού νωρίτερα εκ μέρους της Εξελεγκτικής Επιτροπής ο δικηγόρος Μανώλης Παπουτσής είχε ανακοινώσει ότι όλα βρέθηκαν σωστά και στους αριθμούς και ποσά και στους τύπους αφού τα τελευταία χρόνια οι καταγραφές γίνονται (πέραν του λογιστή και σύμφωνα με τα έντυπα της Διεύθυνσης Αθλητισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας Αττικής, η οποία ασκεί την εποπτεία στα αναγνωρισμένα πολιτιστικά μη κερδοσκοπικά σωματεία (νόμος [Ν] 281/1914). Τα χρήματα της Ομοσπονδίας είναι κατατεθειμένα σε τραπεζικούς λογαριασμούς της Εθνικής και της Alpha με δικαιούχο την ΟΛΣΑ.   

Η Γ.Σ. ολοκληρώθηκε, αφού ο πρόεδρος Ν. Βακάλης ευχαρίστησε το σύλλογο της Γέρας και της Αγίας Παρασκευής οι οποίοι φιλοξενούν αντικείμενα της ΟΛΣΑ αδαπάνως μέχρι να ολοκληρωθεί το κτίριο (Η ΟΛΣΑ από το 2017 έχει γλυτώσει ποσό μεγαλύτερο των 24.000 καθώς απαλλάχτηκε από ενοίκια και κοινόχρηστα μετά την αποχώρησή της από ενοικιασμένο χώρο έτσι ώστε να μπορεί να καλύπτει υποχρεώσεις και στηρίξεις προς συλλόγους και άλλους φορείς για συνεργασίες και έκτακτα γεγονότα όπως η κλοπή- βανδαλισμός στο σύνδεσμο Πλωμαριτών). Επίσης τους συλλόγους που τη φιλοξενούν για την πραγματοποίηση Δ.Σ. και  άλλων ενεργειών όπως των Μανταμαδιωτών το διάστημα της πανδημίας. Στη συνέχεια ευχαρίστησε το προεδρείο της Γ.Σ. και τους συνέδρους για το υψηλό επίπεδο του δημοκρατικού διαλόγου όπως και το δήμο Νέας Σμύρνης για την παραχώρηση της αίθουσας, προς πραγματοποίηση της Γ.Σ. καθώς και τους Δήμους Παλαιού Φαλήρου, Καλλιθέας, Ελληνικού- Αργυρούπολης, για την προθυμία τους για τον ίδιο σκοπό. Επίσης τους δημάρχους των παραπάνω περιοχών, όπως και συντοπίτες μας αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και μέλη τοπικών φορέων που συνέβαλαν καθοριστικά.  



 Διαμαρτυρία στις 12 Ιουλίου για τις αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

 
Παράσταση διαμαρτυρίας για τις αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια πραγματοποιούν 55 σωματεία και σύλλογοι εργαζομένων της Λέσβου την Τρίτη 12 Ιουλίου στις 10:00 το πρωί στη Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής πολιτικής.
 

Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιούν τα εργατικά κέντρα στο Βόρειο και Νότιο Αιγαίο και σημειώνουν ότι «μια τετραμελής οικογένεια για να ταξιδέψει σήμερα από Ρόδο για τον Πειραιά στην οικονομική θέση , θέλει μόνο για εισιτήρια, χωρίς αυτοκίνητο 330 Ευρώ. Από τη Λήμνο 312 ευρώ, από τη Σάμο 262, από Ικαρία 208 ενώ, όπως τονίζει το εργατικό κέντρο Λέσβου, για την Μυτιλήνη η αύξηση αγγίζει το 23% και από 43,5€ το κατάστρωμα από τον Ιούνιο κοστίζει σήμερα 53,5€ , δηλαδή μια τετραμελής οικογένεια θέλει 214€».
 
Τα 55 σωματεία και σύλλογοι της Λέσβου που συμμετέχουν στην κινητοποίηση τονίζουν ότι «είναι πρόκληση να επικαλούνται οι εφοπλιστές ακτοπλόοι ως αιτία για τις νέες αυξήσεις την ακρίβεια στα καύσιμα όταν αυτοί, σε αντίθεση με όλους εμάς τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες και μικρούς επιχειρηματίες, έχουν αφορολόγητο πετρέλαιο, πλήρη φορολογική ασυλία και λαμβάνουν συνεχώς τεράστιες χρηματοδοτήσεις».
 
*Φωτογραφία από αντίστοιχη παράσταση διαμαρτυρίας στις 4 Ιουλίου, στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ενάντια στις αυξήσεις των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και για μέτρα προστασίας στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες με βάση τις ανάγκες των επιβατών και των ναυτεργατών. 
 
 
Επωνυμία Σωματείου / φορέα / συλλόγου
 
1. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
2. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΛΕΣΒΟΥ
3. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ (ΠΕΡ. ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ)
4. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
5. ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ & ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΝΗΣΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
6. ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΤΩΝ ΛΙΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΙΜΕΝΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ “Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ”
7. ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
8. ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
9. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΩΝ Ν.ΛΕΣΒΟΥ
10. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΒΟΗΘΩΝ ΕΚΣΚΑΠΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΥΨΩΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΔΗΓΩΝ ΟΔΟΣΤΡΟΤΗΡΩΝ Ν. ΛΕΣΒΟΥ
11. ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
12. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» Ν. ΛΕΣΒΟΥ
13. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΗΣ "ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΩΝ-ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΩΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ"
14. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
15. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΑΣΟΥ
16. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ
17. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΣΣΟΥ `
18. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΡΜΗΣ `
19. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΠΗΣ
20. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
21. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ
22. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΓΕΝΟΥ
23. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ – ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
24.ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΒΑΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
25. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝΛΕΣΒΟΥ
26. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
27. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΥΑ ΛΕΣΒΟΥ
28. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
29. ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΝΑΤ ΛΕΣΒΟΥ
30. ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ ΛΕΣΒΟΥ
31. ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
32. ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΛΗΜΝΟΥ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ
33. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΗΜΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟΥ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
34. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΛΗΜΝΟΥ
35. ΕΛΜΕ ΛΗΜΝΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ
36. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΗΜΝΟΥ
37. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΗΜΝΟΥ
38. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΛΗΜΝΟΥ
39. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΛΗΜΝΟΥ
40. ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΗΜΝΟΥ
41. Ένωση Εμπόρων και Βιοτεχνών Πέτρας
42. Ένωση Εμπόρων και Βιοτεχνών Αγιάσου
43. Σωματείο Αρτοποιών
44. Σωματείο Υδραυλικών
45. Σωματείο Ηλεκτρολόγων
46. Σωματείο Ξυλουργών
47. Σωματείο Αργυροχρυσοχόων
48. Σωματείο Κρεοπωλών
49. Σωματείο ιδιοκτητών Μίνι-Μάρκετ
50. Σύλλογος Εστίασης «Ασπίδα»
51. Σωματείο Κομμωτών
52. Σωματείο Φανοπoιών-Βαφέων-Μηχανικών
53. Σωματείο Πλανόδιων Ψαράδων
54. Σωματείο Εργολάβων Βιοτεχνών
55. Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής