14 Ιουλίου 2022

Φωτιά στη Σάμο: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στη σκιά της τραγωδίας με την πτώση του ελικοπτέρου

 

Μια εξαιρετικά δύσκολη νύχτα ήταν αυτή που πέρασε στη Σάμο με τις αρχές να δίνουν εντολή για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Μακριά Πούντα και Λιμνιώνας
Σκληρή μάχη στα πύρινα μέτωπα που κατακαίνε εκτάσεις στη Σάμο έδωσαν όλη τη νύχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Η φωτιά παρά τις εκτιμήσεις που υπήρχαν νωρίτερα και έλεγαν πως παρουσιάζει μια καλύτερη εικόνα, κατά τη διάρκεια της νύχτας συνέχισε το καταστροφικό της έργο με τις αρχές να δίνουν εντολή για προληπτική εκκένωση δυο οικισμών (Μακριά Πούντα και Λιμνιώνα) και τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη ώστε να μην περάσει η πυρκαγιά σε οικισμούς του Μαραθόκαμπου.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας έφτασαν στο νησί και 28 πυροσβέστες από την Αθήνα προκειμένου να συμβάλουν στην προσπάθεια κατάσβεσης και να ενισχυθούν οι επίγειες δυνάμεις μέχρι να έρθει η ώρα και να πετάξουν ξανά τα εναέρια μέσα. Στην περιοχή εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί άνεμοι αλλά το καλό είναι πως δεν υπάρχει άμεσα κίνδυνος για τις κατοικημένες περιοχές. Η πυρκαγιά που εξακολουθεί να καίει, δεν είναι «ανεξέλεγκτη», επιβεβαίωσαν αργά το βράδυ της Τετάρτης αρμόδιες πηγές. Τόσο ο διοικητής της Πυροσβεστικής, όσο και ο δήμαρχος Σάμου, σημείωσαν ότι δεν υπάρχουν καμένα σπίτια.

Βαριά η σκιά της τραγωδίας με τους δυο νεκρούς
Τα όσα γίνονται στα μέτωπα της φωτιάς, ωστόσο, επισκιάζονται από την πτώση στη θάλασσα ενός ελικοπτέρου που συμμετείχε στις προσπάθειες κατάσβεσης. Από τα τέσσερα άτομα που επέβαιναν τα δυο έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι άλλοι δυο σώθηκαν και είναι καλά στην υγείας τους. Σώοι βρέθηκαν οι δυο Μολδαβοί που επέβαιναν στο ελικόπτερο με τον έναν, μάλιστα, να καταφέρνει να φτάσει κολυμπώντας στη στεριά, εκμεταλλευόμενος τα ρεύματα αλλά και την καλή φυσική κατάσταση που διαθέτει. 


Δυστυχώς, δύο από τους επιβαίνοντες που εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή, μεταφέρθηκαν στην ξηρά χωρίς τις αισθήσεις τους. Έγινε επιτόπια προσπάθεια ανάνηψής τους με ΚΑΡΠΑ, προσπάθεια που συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της διακομιδής τους στο νοσοκομείο, η οποία όμως απέβη άκαρπη. Έτσι στο νοσοκομείο, οι γιατροί βεβαίωσαν τον θάνατό τους. Νεκροί είναι ο Έλληνας μεταφραστής και ο Ρουμάνος συγκυβερνήτης.

Το πυροσβεστικό ελικόπτερο Mi 8 είχε απογειωθεί από Σάμο ώρα 16:39 και το ατύχημα συνέβη στις 17:55. Στην περιοχή που επιχειρούσε κατάσβεση το πυροσβεστικό ελικόπτερο επικρατούσαν ισχυροί άνεμοι τουλάχιστον 6 μποφόρ. Το ελικόπτερο ήταν μισθωμένο από την Ουκρανία, στο πλαίσιο των ενοικιάσεων εναέριων μέσων για τη θερινή περίοδο όπου και υπάρχει έξαρση των πυρκαγιών στη χώρα μας.

Από πλευράς διερεύνησης του αεροπορικού ατυχήματος, ο Αερολιμεναρχης Σάμου έχει ενημερώσει την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων (που υπάγεται στο υπουργείο Μεταφορών) για να προχωρήσει στη διερεύνηση των αιτιών, για τα οποία μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ακόμη εκτίμηση.
ΠΗΓΗ https://www.pentapostagma.gr/