26 Ιουλίου 2022

Ερντογάν απειλεί Μητσοτάκη: «Δεν ξέρει για τα νησιά, αλλά θα τον κάνουμε να μάθει»

 

Ο Ερντογάν επανέλαβε δημόσια τη θέση της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων.

“Νομίζω ότι ο Μητσοτάκης δεν γνωρίζει ότι η κυριαρχία των νησιών δόθηκε με μη στρατιωτικό καθεστώς (Συνθήκη Λωζάνης). Νομίζω ότι θα το μάθει…”, είπε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στο κρατικό κανάλι TRT, το βράδυ της Δευτέρας.

Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του για την επιτυχημένη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο: “Είπα έλα ας φάμε μαζί. Γευματίσαμε στο Αρχοντικό Vahdettin. Του είπα “ας μην μπλέξουμε τρίτους, ας αποκτήσουμε μία απευθείας γραμμή, ας διαπραγματευτούμε”.

Πήγε εκεί (σ.σ. ο Μητσοτάκης) και έκανε ό,τι και στο Νταβός. Μετά σηκώθηκε και είπε: “Η Τουρκία έκανε αυτό και εκείνο”…

Η Ελλάδα προσπαθεί να μας εμποδίσει να αγοράσουμε αεροπλάνα για τις ανάγκες της ασφάλειας μας. Λένε “μην τα δώσετε στην Τουρκία”. Οι ενέργειες της Ελλάδας είναι αντίθετες όχι μόνο στη Συμφωνία της Λωζάνης, αλλά και στη Συμφωνία του Παρισιού.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν «την τελευταία περίοδο, οι όροι που καταγράφονται στη Συνθήκη, ιδίως τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας, αγνοούνται ή παραβιάζονται συστηματικά από την Ελλάδα».