21 Ιουλίου 2022

Χίος Η 3ωρη μάχη πυροσβεστών και εθελοντών απέτρεψε τα χειρότερα

 
Μάχη με τους ισχυρούς ανέμους για να κατασβηστεί η πυρκαγιά στα Καρδάμυλα
Πάνω από 3 ώρες διήρκησε η μάχη πυροσβεστών και εθελοντών στην περιοχή Πυργιά των Καρδαμύλων, προκειμένου να καταφέρουν να θέσουν υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση λίγο πριν τις 10 το βράδυ της Τετάρτης.

Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου, του Πυροσβεστικού Κλιμακίου του χωριού αλλά και των εθελοντικών ομάδων, υπήρξε υποδειγματική, αφού λίγη ώρα μετά το πρώτο τηλεφώνημα, οι πυροσβέστες με τα πρώτα οχήματα που έφθασαν στο σημείο ρίχτηκαν στη μάχη της κατάσβεσης.

Ωστόσο, οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή ενίσχυαν συνεχώς το πύρινο μέτωπο, με κατεύθυνση από βορρά προς νότο, καθιστώντας το έργο των επίγειων δυνάμεων δυσχερές.

Παρότι κανείς, δεν πίστεψε ότι η πυρκαγιά θα ελεγχθεί εύκολα, πυροσβέστες και εθελοντές, κατάφεραν να οριοθετήσουν αρχικά το πύρινο μέτωπο και στη συνέχεια να το κατασβήσουν σταδιακά, με αποτέλεσμα λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα της Πέμπτης, η πυρκαγιά να τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

Ωστόσο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις που ενισχύονταν διαρκώς, παρέμειναν στο σημείο κατά τη διάρκεια της νύκτας, προκειμένου αφενός να ολοκληρώσουν το έργο της κατάσβεσης, αφετέρου να καταβρέξουν την περιοχή υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων.

Να σημειωθεί ότι εκτός των πυροσβεστών και των εθελοντών, τον αγώνα της κατάσβεσης, συνέδραμαν η Πολιτική Προστασία Δήμου και Περιφέρειας, υδροφόρες του Δήμου, καθώς και προσωπικό της 96 ΑΔΤΕ ενώ στο σημείο βρέθηκαν ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Παναγιώτη Μανδάλα. 

Επιπλέον, παρουσία υπήρξε και από συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ που προχώρησαν σε διακοπή της ηλεκτροδότησης στα επικίνδυνα σημεία.

Επί τόπου βρέθηκαν 40 πυροσβέστες, 11 οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα, όπως επίσης υδροφόρες ΟΤΑ
https://www.politischios.gr/