27 Μαΐου 2022

Τα δίνει όλα ο Μουτζούρης στο όνομα της «τουριστικής προβολής»!

 


Στα 700.000 ευρώ, από 500.000 αυξάνονται οι πιστώσεις χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο δράσεων

Την ερχόμενη Τετάρτη 1 Ιουνίου, θα συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου προκειμένου να αποφασίσει, μεταξύ άλλων, την αύξηση των πιστώσεων για το πρόγραμμα τουριστικής προβολή του Βορείου Αιγαίου κατά 200.000 ευρώ, ώστε να φθάσει συνολικά το ποσό των 700.000 ευρώ.


Η Περιφέρεια, από τις αρχές του έτους, άρχισε να χρηματοδοτεί δράσεις προβολής, οι οποίες κατά την εκτίμηση της θα...συνέβαλαν στην τουριστική ανάπτυξη των νησιών του Βορείου Αιγαίου.


Οι χρηματοδοτήσεις ήταν πλουσιοπάροχες αν και... έτσι χωρίς πρόγραμμα με τις περισσότερες από αυτές να είναι αμφιλεγόμενες.Ενδεικτικά αναφέρουμε την εκδήλωση γαστρονομίας σε εστιατόριο του Κολωνακίου στην Αθήνα όπου περισσότερο έγινε προβολή του Κώστα Μουτζούρη, της Δήμητρας Μουτζούρη, του Αντιπεριφερειάρχη Λέσβου Παναγιώτη Κουφέλου κ.α. παρά των προϊόντων της Λέσβου.


Δεδομένων των παραπάνω, φθάσαμε στους πέντε πρώτους μήνες του 2022, οι πιστώσεις που δόθηκαν για τουριστική προβολή να μην επαρκούν για τις δαπάνες που έγιναν ή έχουν προγραμματισθεί να γίνουν οπότε και προέκυψε η αύξηση των πιστώσεων του προϋπολογισμού κατά 200.000 ευρώ.


Να σημειώσουμε ότι παρότι βρισκόμαστε σχεδόν στα μισά του 2022 ο σχεδιασμός τουριστικής προβολής της Περιφέρειας δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη. Γι αυτό και στην εισήγηση του ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Νικόλαος Νύχτας αναφέρει πως μπορεί να γίνει ανακατανομή πόρων μεταξύ των ενοτήτων. Φυσικά δεν υπάρχει καμία αναφορά για συγκεκριμένες δράσεις και κοστολόγηση τους.


Είναι η πρώτη φορά που το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Περιφέρειας, για το 2022, θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Σε προηγούμενη συνεδρίαση το θέμα της τουριστικής προβολής είχε συζητηθεί ως τμήμα του τεχνικού προγράμματος της Περιφέρειας. Επίσης το Δεκέμβριο του 2021 το θέμα είχε συζητηθεί και πάλι στο Περιφερειακό Συμβούλιο με μια εκτενή εισήγηση που ανέφερε σειρά δράσεων που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν από την Περιφέρεια ή να μην υλοποιούν. Στην ουσία η εισήγηση αυτή ήταν μια αόριστη έκθεση ιδεών και τίποτα περισσότερο.


Σε συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας είχε εγκρίνει ένα σχεδιασμό που προέβλεπε δαπάνες 500.000. Από το ποσό αυτό τα 400.000 θα προέρχονταν από τους πόρους του φετινού προϋπολογισμού και τα υπόλοιπα 100.00 από τον προϋπολογισμό του 2023. Αλλά ούτε στην Οικονομική Επιτροπή παρουσιάσθηκε ένας σχεδιασμός που να είναι συγκεκριμένος και κοστολογημένος.

Σύμφωνα με την εισήγηση του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Νικόλαου Νύχτα που προβλέπει δαπάνες για :

- Συμβουλευτικές υπηρεσίες - μελέτες 85.000 ευρώ.

- Διαφήμιση τουριστικό μάρκετινγκ 380.000 ευρώ.

- Δημιουργία τουριστικού Portal της Περιφέρεια και δημιουργία -ανανέωση τουριστικών ιστοσελίδων των Περιφερειακών Ενοτήτων 35.000 ευρώ.

- Δημιουργία προωθητικού υλικού 40.000 ευρώ.

- Συμμετοχή σε εκθέσεις και άλλες προωθητικές ενέργειες στο εσωτερικό και το εξωτερικό 50.000 ευρώ.

- Ενέργειες ενημέρωσης και επιμόρφωσης 30.000 ευρώ.

- Διοργανώσεις - συνδιοργανώσεις πολιτιστικών γεγονότων - αθλητικών δράσεων - γαστρονομικών εκδηλώσεων πανελλήνιας ή διεθνούς εμβέλειας 40.000 ευρώ.

- Ενέργειες δημοσιότητας προορισμών 40.000 ευρώ.


πηγή 

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ 

https://www.stonisi.gr/