8 Μαρτίου 2022

ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ Δ.Ε.Ε.Π. ΣΑΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women’s Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τις ίσες ευκαιρίες για όλες τις γυναίκες.


Ο ρόλος της γυναίκας αλλάζει όσο περνούν τα χρόνια. Δικαιώματα που θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα εδώ και δεκαετίες σε ολόκληρο τον πλανήτη, σχετικά με τη γυναίκα και τον ρόλο της, μόλις πρόσφατα έχουν αρχίσει να αναγνωρίζονται. Μια γυναίκα είναι μητέρα, κόρη, εργαζόμενη, σύζυγος, φροντίζει το σπίτι και τους γύρω της. Όλες αυτές οι ευθύνες βαρύνουν τους ώμους της. Η προσφορά της είναι τεράστια και πολυσήμαντη γι αυτό και αξίζει να αναγνωρίζεται 365 μέρες το χρόνο!
H πανδημία επιδείνωσε τις συνθήκες ζωής των γυναικών σε όλο τον κόσμο: Αύξηση της έμφυλης βίας, δύσκολη επιστροφή στην εργασία, πλήγμα στην ψυχική υγεία είναι τα κυριότερα προβλήματα που κατέγραψε έρευνα του ΟΗΕ που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2021.
Δυστυχώς η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στη χώρα μας στιγματίζεται από το χαμό 17 γυναικών, που μέσα στο 2021 έχασαν τη ζωή τους,
καθώς υπήρξαν θύματα εγκληματικής ενέργειας από μέρους των συντρόφων τους, θύματα γυναικοκτονίας. 
Οφείλουμε να είμαστε όλες ενωμένες, δυνατές και αποφασισμένες να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας!

Μαρία Παπαδάμ
Αντιπρόεδρος ΔΕΕΠ Νέας Δημοκρατίας Νομού Σάμου
Υπεύθυνη Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων