28 Φεβρουαρίου 2022

Συγκεντρώσεις σε Σάμο και Ικαρία για κορωνοϊό, ακρίβεια και εισβολή Ρωσίας στην Ουκρανία

 


Με συγκέντρωση στην Πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ και πορεία στον εμπορικό δρόμο της πόλης, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου, το απόγευμα, η κινητοποίηση που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Σάμου, σωματεία και φορείς με αφορμή τα δύο χρόνια μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στην Ελλάδα.

Οι συγκεντρωμένοι με συνθήματα όπως «Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, με βάση τις ανάγκες της δικής μας τάξη», «όχι στην ακρίβεια και την ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», «πανάκριβο το ρεύμα, πανάκριβη ζωή, οργάνωση και αγώνας, η μόνη επιλογή», «δώστε λεφτά για την υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», διαδήλωσαν διεκδικώντας μέτρα προστασίας για το εισόδημα, τη δουλειά και την υγεία του λαού κόντρα στην τεράστια ακρίβεια που ταλανίζει τα λαϊκά νοικοκυριά. Ταυτόχρονα εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νέο έγκλημα που διαπράττεται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ως αποτέλεσμα των σφοδρών ανταγωνισμών μεταξύ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και Ρωσίας στην περιοχή, που πάντα ως θύματα έχει το λαό που αιματοκυλιέται και ξεριζώνεται από την πατρίδα του. Σήμαναν συναγερμό ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, απαιτώντας καμιά συμμετοχή και εμπλοκή της χώρας μας και βροντοφώναξαν «οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά», «οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν με των λαών το αίμα, τα σύνορα χαράζουν», «κέρδη βαμμένα στο αίμα των λαών, όχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών».

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με το χαιρετισμό του αντιπροέδρου της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης (ΕΕΔΥΕ), Τίμου Χατζηλαγού, ο οποίος επικεντρώθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. «Το ’παν και το ’καναν οι ιμπεριαλιστές!... Οι λαοί της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα πληρώσουν πολλαπλά το τίμημα. Πάνω στο αίμα τους και στις καταστροφές, θα γίνει στο τέλος η μοιρασιά μέχρι την επόμενη αναμέτρηση, εκεί ή όπου αλλού προστάζουν τα συμφέροντα των Ευρωπαϊκών, Αμερικάνικων, Ρώσικων και Κινέζικων μονοπωλιακών ομίλων... » (δες εδώ).

Το λόγο, στη συνέχεια, πήρε ο Δημήτρης Ρήγας, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Γεν. Νοσοκομείου Σάμου, ο οποίος έφερε για άλλη μια φορά την εικόνα του Συλλόγου για την υποστελέχωση του νοσοκομείου και των δομών υγείας, τις διπλοβάρδιες που κάνουν οι υγειονομικοί για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες του νησιού, ζητώντας να ληφθούν εδώ και τώρα μέτρα για την κατάσταση αυτή. 

Από την Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου μίλησε η γραμματέας Μαίρυλιν Ευσταθίου, η οποία κάλεσε τις γυναίκες να συσπειρωθούν στους συλλόγους τους για να διεκδικήσουν τις ανάγκες τους στην εργασία, την υγεία, τη μόρφωση των παιδιών τους και την προστασία της μητρότητας, επιστέγασμα και της απόφασης που πάρθηκε στα πλαίσια της πρόσφατης Περιφερειακής Σύσκεψης των Γυναικείων Συλλόγων – μέλη της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) στο νησί. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Μάριος Βαλωμένος, μέλος του ΔΣ του ΕΚΣ, καταγγέλλοντας το νέο έγκλημα στην Ουκρανία, απόρροια των ανταγωνισμών και πολεμικών σχεδιασμών ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-Ρωσίας στην περιοχή. Σχεδιασμοί που μας έχουν φέρει ως εδώ με το κύμα ακρίβειας να πλήττει τα λαϊκά στρώματα της χώρας μας συνέχεια της ιδιωτικοποίησης και της απελευθέρωσης της ενέργειας, αλλά και των αντεργατικών πολιτικών ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που τσακίζουν το εισόδημά μας. Προκλητικό, δε είναι, σημείωσε, τα δις που σπαταλά η κυβέρνηση σε Ραφάλ και φρεγάτες για τους εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ, θέτοντας τη χώρα μας στο «μάτι του κυκλώνα» ιδιαίτερα σε μία περίοδο που η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται. 

Τέλος, ο ομιλητής κάλεσε στη σύσκεψη την Τρίτη 01/03 και ώρα 18.00 στο Εργατικό Κέντρο για την οργάνωση της κλιμάκωσης της πάλης το επόμενο διάστημα. Ήδη μετράμε πανάκριβα, τόνισε, τις αρνητικές συνέπειες από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αέριου, ενώ ο κίνδυνος να εκτιναχτούν οι τιμές στο ρεύμα και στα καύσιμα είναι πολύ μεγάλος. Γι’ αυτό τώρα επείγει να συντονιστούμε και να οργανωθούμε κόντρα σε αυτή την πολιτική». (δες εδώ ομιλία)


Συγκέντρωση στον Εύδηλο Ικαρίας«Βγαίνουμε μπροστά για την προστασία της Υγείας, της δουλειάς και του εισοδήματος του λαού», « Να σταματήσει τώρα ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία- Καμία εμπλοκή της χώρας μας στις πολεμικές επεμβάσεις». Με αυτά τα συνθήματα εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ανεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι και νεολαία από κάθε γωνιά του νησιού ανταπροκρίθηκαν στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Σάμου ,σωματείων και μαζικών φορέων της Ικαρίας, στην πλατεία Ευδήλου.

Από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας -Φούρνων, η πρόεδρος του Όλγα Λεκάκη σημείωσε ότι: « ως εκπαιδευτικοί κάθε μέρα βιώνουμε τις τεράστιες ελλείψεις στα σχολεία μας (τελειώνει και ο Φλεβάρης και τα κενά κυρίως στην ειδική αγωγή- τμήματα ένταξης και παράλληλη στήριξη- ακόμα δεν έχουν καλυφθεί), κακοσυντηρημένα κτήρια- κοντέινερ- πρόχειρες λύσεις δεκαετιών , τάξεις των 25 μαθητών, τους καθηλωμένους μισθούς μας, την αδιοριστία. Και επειδή αυτά δεν είναι αρκετά, βιώνουμε και τον κυβερνητικό αυταρχισμό, που φέρνει την αξιολόγηση και απειλές σε όσους συμμετέχουν σε απεργία –αποχή από αυτή τη διαδικασία».

Από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας-Φούρνων η πρόεδρος του Κατερίνα Χατζηαργυρίουαναφέρθηκε « στις δυσκολίες του φετεινού χειμώνα όπου πολλά νοικοκυριά δεν μπορούν να αταποκριθούν στις βασικές τους ανάγκες εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης των τιμών στο ρεύμα, στα , στα είδη πρώτης ανάγκης.Πολλοί συνάδελφοι του κλάδου είναι χωρίς εισόδημα ενώ τέλος του μήνα λήγει και η παράταση που είχε διεκδικηθεί πέρσυ για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Με αφορμή την τραγική κατάσταση των εργαζομένων το Σωματείο καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ στον Άγιο Κήρυκο, την Τετάρτη 2 Μαρτη, ώρα 11 π.μ.».

Επίσης κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης μαζεύτηκαν υπογραφές στο κείμενο όπου απαιτείται:

· Να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις.

· Να κλείσουν άμεσα οι βάσεις στη Σούδα, στην Αλεξανδρούπολη, στο Στεφανοβίκειο και στη Λάρισα, να κλείσουν άμεσα όλες οι ευρωατλαντικές υποδομές και να μη χρησιμοποιηθούν για επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

· Η επιστροφή όλων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων από αποστολές στο εξωτερικό.

· Η αποδέσμευση της χώρας μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Από την Ένωση Γονέων Σχολείων Ικαρίας, η Κατερίνα Χερουβή κατάγγειλε ότι η μία και μοναδική παιδίατρος στο Νοσοκομείο Ικαρίας, αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των 950 μαθητών του νησιού καθώς επίσης και την εισβολή αστυνομικών με πολιτικά στο Δημοτικό Σχολείο Ευδήλου προφασιζόμενοι «ανώνυμη καταγγελία» που έλεγε ότι δεν τηρούνται τα μέτρα έναντι του covid-19. Για τον πόλεμο στην Ουκρανία τόνισε ότι: «ο πόλεμος μας πλησιάζει όλο και περισσότερο. Εμείς οι γονείς, φωνάζουμε βροντερά ότι τα παιδιά μας δεν θα τασπρώξουμε προς τις μηχανές των χασάπηδων. Δεν θα επιτρέψουμε να σκοτωθούν τα παιδιά μας για του αφέντη το φαϊ. Απαιτούμε καμία εμπλοκή της χώρας μας στα σφαγεία τωνιμπεριαλιστών. Κανένας φαντάρος, κανένα παιδί μας έξω από τα σύνορα».Από την Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας (μέλος ΟΓΕ) η Στέλλα Πούλου είπε ότι «Η συμπλήρωση δύο χρόνων από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού βρίσκει εμάς τις γυναίκες του μόχθου να βιώνουμε την ανασφάλεια για το παρόν το δικό μας και το μέλλον των παιδιών μας», ενώ για την Τρίτη 8 Μάρτη -Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας- κάλεσε όλες τις γυναίκες τα σωματεία και τους φορείς του νησιού σε συγκέντρωση στην πλατεία Ευδήλου, ώρα 13:00.

Στην κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ικαρίας-Φούρνων Φανούρης Καρούτσος και αντιπρόεδρος του ΕΚΣ είπε μεταξύ άλλων:

« Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και την αλληλεγγύη μας στο λαό της Ουκρανίας που από προχτές το πρωί στα εδάφη της ηχούν οι σειρήνες του πολέμου μετά την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας, ενώ κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε τον αποτροπιασμό μας για το νέο έγκλημα που διαπράττουν οι ιμπεριαλιστές και να μην πούμε με όση δύναμη φωνής έχουμε: Να σταματήσει τώρα η ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία! Να απεμπλακεί τώρα η χώρα μας από τους δολοφονικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ».

«Στο ζήτημα της Δημόσιας Υγείας στην Ικαρία οι ελλείψεις είναι τεράστιες σε ειδικότητες, δε βγαίνει 24ωρη βάρδια σε καμιά κλινική. Οι ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στο ΕΚΑΒ είναι τεράστιες. Το πρόγραμμα εμβολιασμού αντί για την επιστημονική ενημέρωση του λαού στηρίχτηκε στην «ατομική ευθύνη», τους εκβιασμούς, που άφηναν «χώρο» στην καλλιέργεια αντιεπιστημονικών θεωριών και δοξασιών. Αποδεικνύοντας παράλληλα, ότι ο εμβολιασμός από αναγκαίο όπλο για αντιμετώπιση της επιδημίας αξιοποιείται ως εργαλείο διαχωρισμών, ανατροπής εργασιακών σχέσεων και απολύσεων. Όλα αυτά ενώ έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι η εμμονή της κυβέρνησης στην αναστολή εργασίας, με απειλές για απόλυση, των ανεμβολίαστων υγειονομικών, ΔΕΝ οφείλεται σε λόγους προστασίας της υγείας των ασθενών». (δες εδώ ομιλία)

«Συντονιζόμαστε με το πανελλαδικό μέτωπο καταδίκης της πολιτικής που ευθύνεται για τα προβλήματα που βιώνουμε, σε ένα μεγάλο μέτωπο συλλογικής διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων μας. Στο επίκεντρο της πάλης βρίσκονται τα ζητήματα της ακρίβειας που τσακίζει τον εργαζόμενο λαό, της διεκδίκησης ουσιαστικής ανακούφισης, με αυξήσεις στους μισθούς, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, μειώσεις στον ΦΠΑ και στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος»

Τέλος κάλεσε όλους τους οικοδόμους και τους υπόλοιπους συναδέλφους του κλάδου των κατασκευών σε μαζική συμμετοχή στην Πανελλαδική Πανοικοδομική Απεργία στις 16 Μάρτη.