14 Φεβρουαρίου 2022

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών Δεν τίθεται αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο διαμηνύει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ερωτηθείς για την τοποθέτηση του Τούρκου υπουργού, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή και να προστατεύεται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται».

Η δήλωση Τσαβούσογλου
Υπενθυμίζεται ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παραχώρησε χθες, Πέμπτη, συνέντευξη στο τουρκικό δίκτυο TRT, κατά τη διάρκεια της οποίας έθεσε για ακόμα μια φορά το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, λέγοντας ότι η Τουρκία έχει στείλει επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο Τούρκος υπουργός προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες που καθόρισαν την παραχώρηση των νησιών και ως εκ τούτου μπορεί να τεθεί ζήτημα κυριαρχίας.

Η απάντηση της Αθήνας
Αναφερόμενος στις τουρκικές αιτιάσεις, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, ανέφερε χθες, Πέμπτη, ότι «τις απορρίπτουμε εν τω συνόλω τους», τονίζοντας πως «όχι μόνο δεν συνάδουν με βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου αλλά ξεφεύγουν και της απλής λογικής».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ