15 Φεβρουαρίου 2022

«Η Σάμος αλλάΖΕΙ»: Κατάθεση πρότασης για συμμετοχή και της Σάμου στις κινητοποιήσεις σε Λέσβο και Χίο

 


Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 14.2.2022 η Δημοτική παράταξη «η Σάμος αλλάΖΕΙ» κατέθεσε Εκτός Ημερήσιας Διάταξης (ΕΗΔ) να συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το θέμα «Κάλεσμα σε φορείς και κατοίκους για κινητοποιήσεις στη Σάμο» και έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το σώμα η συζήτηση του θέματος.


Η Εισήγησή μας:


«Ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου Παναιγαιακή Ημέρα Κινητοποίησης την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022 και συγκεντρώσεις στις πρωτεύουσες των Νομών του Αιγαίου (Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος). Το θέμα που μπαίνει ως προμετωπίδα της κινητοποίησης είναι η ανατροπή της πολιτική της Κυβέρνησης της ΝΔ για την κατασκευή υπερδομών προσφύγων/μεταναστών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου (Σάμος-Χίος-Λέσβος). Έστω και πολύ αργά η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου καλεί τους φορείς των νησιών του Αιγαίου σε κινητοποιήσεις, ενώ όταν κατασκευαζόταν η Υπερδομή στη Σάμο (στη Θέση Ζερβού) δεν πήρε πρωτοβουλίες ενάντια στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής.


Στο κοινό αυτό Μέτωπο Κινητοποιήσεων εναντίον του προδιαγεγραμμένου μέλλοντος των νησιών του Αιγαίου ως ανθρωποφυλακές της Ευρώπης πρέπει και η Σάμος να συμμετάσχει με κάθε τρόπο και με αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Ειδικότερα δε, όταν συσχετίσουμε την ταχύτητα και τον πακτωλό χρημάτων που «έριξε» η κυβέρνηση με τις οδηγίες και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να κατασκευάσει την Υπερδομή στη Ζερβού με τις πολύ αργές διαδικασίες των εμπλεκόμενων κυβερνητικών και κρατικών φορέων στην αποκατάσταση των συνεπειών του φονικού και καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη Σάμο στις 30.10.2020 τόσο στις δημόσιες (σχολεία, λιμάνια, δρόμοι, εκκλησίες, μνημεία) όσο και στις ιδιωτικές υποδομές (σπίτια, περιουσίες), το έλλειμμα κάποιας δυναμικής αντίδρασης από τους θεσμικούς εκπροσώπους και την Σαμιακή κοινωνία εκλαμβάνεται ως επιλεκτική αδράνεια και συγκαλυμμένη κυβερνητική στήριξη.


Η πρότασή μας, ως Δημοτική παράταξη «η Σάμος αλλάΖΕΙ», είναι το Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Σάμου με απόφασή του να καλέσει τις προσεχείς ημέρες (εντός εβδομάδας) τους φορείς και συλλόγους του νησιού σε ευρεία σύσκεψη για να συζητηθούν το πλαίσιο και ο 2 τρόπος κινητοποιήσεων (και) στη Σάμο με τα παραπάνω θέματα που καταγράψαμε (Υπερδομές στα νησιά-πορεία αποκατάστασης των συνεπειών του σεισμού) καθώς και το αίτημα για την εκπόνηση ενός αναπτυξιακού Σχεδίου Ανασυγκρότησης της Σάμου και την διακριτή και γενναία χρηματοδότησή του». Δυστυχώς, η πρότασή μας υποστηρίχθηκε μόνο από τους 2 δημοτικούς συμβούλους της παράταξής μας και καταψηφίστηκε από όλες τις άλλες παρατάξεις (παράταξη Δημάρχου, παράταξη Κατρακάζου και ΑΝΑΤΡΟΠΗ) με τη Λαϊκή Συσπείρωση να δηλώνει παρών.


Επιβεβαιώνεται έτσι πλήρως η στήριξη της Δημοτικής Αρχής στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης της ΝΔ για το προσφυγικό/μεταναστευτικό και τις Υπερδομές στα νησιά του Αιγαίου και αποκαλυπτική ήταν η πρόσφατη επίσκεψη των 3 Δημάρχων (Μυτιλήνης, Χίου και Ανατολικής Σάμου) στο Μέγαρο Μαξίμου για το σχετικό «μασάζ» από τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη.