17 Ιανουαρίου 2022

Δήμος Μινώα Πεδιάδας – Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη ζητούν οι σεισμόπληκτοι

 


Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας δέχθηκε αίτημα να απαλλάξει από τα δημοτικά τέλη όσους είχαν πληγεί από τον σεισμό του περασμένου Σεπτεμβρίου και τους μετασεισμούς που ακολούθησαν.

Την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη ζητούν οι σεισμόπληκτοι στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας μετά τον μεγάλο σεισμό του Σεπτεμβρίου του 2021 και τους εκατοντάδες μετασεισμούς που ακολούθησαν.

Πιο συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Σεισμόπληκτων Αρκαλοχωρίου «Ελπίδα» έστειλε επιστολή στον δήμαρχο Μανώλη Φραγκάκη.

Αναλυτικά η επιστολή
«Αξιότιμε κ. Δήμαρχε, κ. Αντιδήμαρχοι, κύριοι/ες Δημοτικοί Σύμβουλοι

Μετά τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 με επίκεντρο πολύ κοντά στο Αρκαλοχώρι, μεγέθους 6 Richter και με εστιακό βάθος μικρότερο από 11 χλμ, ο οποίος προκάλεσε σημαντικές και εκτεταμένες ζημιές σε αριθμό κτηρίων και επιχειρήσεων και σε μέγεθος καταστροφής, αλλά και τον θανάσιμο τραυματισμό ενός άντρα, ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν λόγω της προαναφερθείσας ισχυρής σεισμικής δόνησης στην παραπάνω περιοχή, σύμφωνα με την 8648/27.09.2021 απόφαση Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Αρμόδιες επιτροπές του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που διενεργούν ακόμα και σήμερα αυτοψίες και ελέγχους, έκριναν χιλιάδες κτίσματα, στα οποία μεταξύ των άλλων στεγάζονταν εκατοντάδες επιχειρήσεις, ολοσχερώς κατεστραμμένα ή ότι υπέστησαν λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα και ως εκ τούτου δε χρησιμοποιούνται. 

Ζητούμε λοιπόν από το δημοτικό συμβούλιο να ενεργοποιηθεί και να εφαρμοστεί για τα προαναφερθέντα ακίνητα, με έναρξη από τις 27 Σεπτεμβρίου 2021, α) η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, από τον φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων και από το τέλος ακίνητης περιουσίας για όσο χρονικό διάστημα αυτά είναι μη κατοικήσιμα, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 20 του ν.4566/2018 (Α΄ 175), β) η απαλλαγή από τα τέλη χρήσης παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου σε επιχειρήσεις για όσο χρονικό διάστημα αυτές είναι μη κατοικήσιμες, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 13 του από 20.10.1958 β.δ. (Α΄ 171) και γ) η μείωση κατά 50% από τα τέλη χρήσης παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου σε επιχειρήσεις που στεγάζονται σε κτίρια που έχουν υποστεί ελαφρές βλάβες, δεδομένης της οικονομικής δυσχέρειας στην οποία έχουν βρεθεί κάτοικοι και επιχειρήσεις στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας.

Θεωρώντας δεδομένη την ανταπόκρισή σας απέναντι στου δημότες μας, με την ελπίδα την τάχιστης ανταπόκρισης στα προαναφερθέντα αιτήματα».


https://www.in.gr/