2 Σεπτεμβρίου 2021

Ακρόαση της Συντονιστικής Επιτροπής στην αρμόδια επιτροπή της βουλής

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αιρετών και Κατοίκων της Χίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής την Τρίτη 31/8/2021!

Τη Συντονιστική εκπροσώπησε ο καθηγητής Νίκος Χούλης ο οποίος ανέφερε τα εξής:

«Κύριε Πρόεδρε, κύριοι βουλευτές. Ως Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αιρετών και Κατοίκων της Χίου, οφείλουμε να σας ευχαριστήσουμε για την πρόσκληση όλους ανεξαιρέτως.

Επιτρέψτε μας να αυτοσυστηθούμε με αφορμή και τα όσα ελέχθησαν και είδαν το φως της δημοσιότητας, τουλάχιστον στον τοπικό τύπο της Χίου, για να αρθούν και οι όποιες παρερμηνείες.

Η επιτροπή μας δεν είναι γέννημα κάποιων γραφείων ή συμφωνιών κομμάτων, χωρίς να σημαίνει ότι δεν σεβόμαστε και τιμάμε κόμματα και παρατάξεις ως συστατικά στοιχεία της πολιτικής μας ζωής.

Η επιτροπή μας είναι γέννημα θρέμμα της αδήριτης ανάγκης να αντιμετωπίσουμε επιζήμιες πολιτικές για το νησί μας και νησιά μας που τα τελευταία χρόνια ταλανίζουν στο έπακρον τον τοπικό πληθυσμό, αμαυρώνουν την εικόνα τους, ως χώροι εγκλεισμού ανθρώπινων ψυχών και μάλιστα στην πλειοψηφία τους θυμάτων πολέμων και συρράξεων.

Δυστυχώς είμαστε πεπεισμένοι ότι τόσο οι Ευρωπαϊκές πολιτικές  όσο και οι κυβερνητικές έχουν επιλέξει να εγκλωβίζονται στον τόπο μας οι κατατρεγμένοι των πολέμων και των επεμβάσεων, ζητήματα που οξύνονται καθημερινά όπως βλέπουμε και με τα γεγονότα στο Αφγανιστάν.

Η επιτροπή μας αποτελείται από συμπολίτες μας πολιτικοποιημένους με την ευρεία έννοια, ευαισθητοποιημένους για το μέλλον του νησιού μας, αρωγούς στον ανθρώπινο πόνο τόσο των συμπατριωτών μας, όσο και των προσφύγων, αποτελείται από αιρετούς Α' και Β' βαθμού διαφορετικών παρατάξεων και κομμάτων, από ανένταχτους συμπολίτες μας και κυρίως στηρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία του Χιώτικου λαού και των φορέων του ανεξαρτήτως κομμάτων και παρατάξεων, πλαισιωμένη στις δράσεις της από όλους όσους συμφωνούν στο κύριο:

Δεν θέλουμε εμείς οι ακρίτες της χώρας μας ,των Θερμοπυλών οι φύλακες, απέναντι σε μια χώρα που η κυβέρνησή της αμφισβητεί ευθέως την κυριαρχία μας, να γίνουμε οι δεσμοφύλακες και οι ανθρωποφύλακες των προσφύγων και μεταναστών που εγκλωβίζονται στα νησιά μας, να είμαστε το αντιπαράδειγμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως συμβαίνει με άλλες χώρες.

Γι' αυτό συμμετείχαμε σε όλες τις κινητοποιήσεις απέναντι στην εισβολή των ΜΑΤ στο νησί μας με τα γνωστά απαράδεκτα και καταδικαστέα γεγονότα. Γι αυτό οργανώσαμε και οργανώνουμε συλλαλητήρια με τη συμμετοχή χιλιάδων Χιωτών, γι αυτό δίνουμε έναν δίκαιο αγώνα για μας και τα παιδιά μας που πρέπει να εισακουστεί επιτέλους από την κυβέρνηση.

Δεν θέλουμε δομές φυλακές στα νησιά μας όπως και να ονομάζονται. Δεν θέλουμε αμφισβητούμενο χώρο ή έδαφος όσο και αν η νομική ορολογία μπορεί να τα ωραιοποιεί.

Αυτό που μας βρίσκει σύμφωνους είναι ένας χώρος Καταγραφής και Ταυτοποίησης με ολιγοήμερη παραμονή και προώθηση αυτών των ανθρώπων στις χώρες προορισμού τους για το άσυλο και τα περαιτέρω. Δεν μας βρίσκει σύμφωνους το ΠΡΟΚΕΚΑ και οι διαδικασίες ασύλου πάνω στα νησιά μας, γιατί έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι οδηγούν στον εγκλωβισμό αυτών των ανθρώπων στα νησιά μας.

Χρειάζεται κατά τη γνώμη μας διαμοιρασμός των βαρών και το άσυλο να γίνεται και στην Τουρκία με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ και στις χώρες προορισμού τους για όσους το επιθυμούν. Αυτές τις θέσεις τις έχουμε στείλει μέχρι το πρωθυπουργικό γραφείο χωρίς να λάβουμε καμιά απάντηση, είναι όμως πλαισιωμένες όχι μόνο μια φορά από τις υπογραφές Φορέων όπως το Εργατικό κέντρο Χίου, το Ν.Τ. Χίου της ΑΔΕΔΥ, το Επιμελητήριο Χίου, τα σωματεία των εμπόρων, επιστημονικά σωματεία όπως των Ιατρών και των Δικηγόρων, Πρόεδροι χωριών και σύσσωμα τα μέλη τοπικών συμβουλίων κλπ, με λίγα λόγια η πλειοψηφία του λαού της Χίου που δηλώνει ότι δεν μπορούν τα νησιά μας και η Χίος να σηκώνουν τα βάρη και τις πολιτικές της Ε.Ε., με τις οποίες συμφωνεί η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός, αγνοώντας όσα καταθέτουμε.

Κύριε πρόεδρε κύριοι βουλευτές. Δεν μπορεί ο ντόπιος πληθυσμός να επωμίζεται βάρη, ευθύνες και ανθρώπινο πόνο δίπλα στο δικό του που δεν μπορεί να σηκώσει.

Δεν επιθυμούμε το μέλλον των παιδιών μας να περιστρέφεται γύρω από τα ΚΥΤ, τις ΜΚΟ και ό,τι άλλο αφορά στα κέντρα. Άλλο να το επιλέγουν και άλλο να μην υπάρχει διέξοδος. Σας καλούμε λοιπόν να αντιληφθείτε αυτή την κραυγή αγωνίας της Χίου και των άλλων νησιών, να στηρίξετε το μέλλον τους και το αύριο των παιδιών μας.

Όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως φυλής ή θρησκείας και εσείς το ξέρετε καλύτερα από μας, έχουν ίσα και διεθνώς κατοχυρωμένα δικαιώματα, που πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού με πράξεις και έργα, αντί του εγκλωβισμού του ντόπιου και ξένου πληθυσμού στα νησιά μας.

Ο εγκλωβισμός των ανθρώπων αυτών δεν είναι σε καμία περίπτωση το ζητούμενο τους και βέβαια ούτε το δικό μας!

Ευχαριστούμε και πάλι».


https://www.alithia.gr/