2 Σεπτεμβρίου 2021

Το ποτήρι ξεχείλισε- Παραιτήθηκαν οι γιατροί της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου



 Δεν άντεξαν άλλο την πλήρη απαξίωση και την εγκατάλειψη και υπέβαλαν την παραίτηση τους, οι γιατροί που εργάζονται στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Πρόκειται για πέντε ειδικευμένους εντατικολόγους, οι οποίοι παραιτήθηκαν χθες, με αποτέλεσμα το Νοσοκομείο Ρεθύμνου να βρίσκεται σε οριακή κατάσταση. Την ίδια ώρα που τα νοσοκομεία της περιφέρεια εκπέμπουν SOS, η κκυβέρνησ σε μια επίδειξη δύναμης και αναλγησίας απολύει 10.000 υγειονομικούς, τινάζοντας το σύστημα στον αέρα.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο neakriti.gr ο Διευθυντής ΜΕΘ του Nοσοκομείου Ρεθύμνου, Μπάμπης Μαρκάκης, η κατάσταση έχει φτάσει «στο απροχώρητο».

Ο ίδιος απευθύνει έκκληση προς την Διοίκηση του Νοσοκομείου και την 7η ΥΠΕ: «Να με αφήσουν να κάνω την δουλειά μου».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Μαρκάκη, ενώ δεν προβλέπονταν αρχικά, λόγω πανδημίας και πίεσης στο Σύστημα Υγείας της Κρήτης, δημιουργήθηκε η ΜΕΘ Covid στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου.

«Αυτή τη στιγμή, με την παρουσία μόνο πέντε ειδικευμένων εντατικολόγων και την πλήρη απουσία βοηθητικού προσωπικού, καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε στην ασφυκτική πίεση και να παρέχουμε την εξειδικευμένη φροντίδα που χρειάζονται οι ασθενείς μας, όταν στην βάρδια είναι μόνο ένας εξειδικευμένος γιατρός.

Αυτός ο γιατρός, είναι υπεύθυνος για τις τρεις κλίνες ΜΕΘ Covid – η ύπαρξη των οποίων δεν προβλέπονταν καν στην αρχή και δημιουργήθηκαν κατ’ ανάγκη – και τις τέσσερις κλίνες ΜΕΘ non – Covid περιστατικών. Παράλληλα, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, οι εντατικολόγοι καλούνται να συνδράμουν στα επείγοντα, στις διασωληνώσεις και όπου υπάρχει έκτακτη ανάγκη».



«Η απόφαση που ξεχείλισε το ποτήρι»
«Η απόφαση όμως που ξεχείλισε το ποτήρι» και οδήγησε στην υποβολή παραιτήσεων από τους πέντε εντατικολόγους στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, σύμφωνα με τον κ. Μαρκάκη, είναι πως «λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, κάποιες μέρες τον μήνα, ο εντατικολόγος βάρδιας θα πρέπει να αφήνει τις ΜΕΘ και τους ασθενείς του, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη της υγείας τους και να συνοδεύει βαριά περιστατικά διακομιδών σε άλλα νοσοκομεία».

Μια τέτοια διακομιδή μάλιστα πραγματοποιήθηκε προχθές, σύμφωνα με τον κ. Μαρκάκη, όπου ένα non – Covid περιστατικό σε βαριά κατάσταση μεταφέρθηκε από το Νοσοκομείο Ρεθύμνου στο ΠΑΓΝΗ, παρουσία εντατικολόγου, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου.

Ένα χρόνο χωρίς τακτικά χειρουργεία

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι η αναφορά των γιατρών πως έχει να γίνει τακτικό χειρουργείο πάνω από ένα χρόνο, λόγω των τραγικών ελλείψεων που αναγκάζουν ασθενείς να περιμένουν μεγάλα διαστήματα να χειρουργηθούν, αν δεν είναι έκτακτα περιστατικά. Αυτό δεν συμβαίνει μονάχα στο Ρέθυμνο αλλά σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών και να οδηγούνται όσοι έχουν την δυνατότητα σε ιδιωτικές κλινικές.
https://www.otavoice.gr/