4 Αυγούστου 2021

Επίθεση τουρκικού ΥΠΕΞ: Ψέμα το ότι η Ελλάδα θέλει να βοηθήσει την Τουρκία με τις πυρκαγιές Επίθεση στην Ελλάδα, πραγματοποιούν τα τουρκικά ΜΜΕ, χρησιμοποιώντας “πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ”, για την βοήθεια που προθυμοποιήθηκε να στείλει η Ελλάδα στην Τουρκία για τις πυρκαγιές.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Sabah, μπορεί μεν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών να έδωσε το μήνυμα, στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις 29 Ιουλίου, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την Τουρκία με τις πυρκαγιές, μόλις η Τουρκία κατέθεσε αίτημα μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης” η Ελλάδα αρνήθηκε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που φιλοξενεί και η Hurriyet, αξιωματούχοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσαν την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα και δήλωσαν ότι σκόπευαν να βοηθήσουν την Τουρκία, αλλά λόγω των πυρκαγιών στην Ελλάδα δεν μπορούν τώρα να βοηθήσουν.

Οι πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αφήνουν  υπόνοιες ότι  η Ελλάδα δεν θέλει να βοηθήσει. “Οι ειδήσεις στον Τύπο ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την Τουρκία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα”, αναφέρουν.

Οι πηγές σύμφωνα με το δημοσίευμα ανέφεραν: “Για τις συνεχιζόμενες πυρκαγιές σε διάφορα μέρη της Τουρκίας, Ο Ζοζέπ Μπορέλ, στις 30 Ιουλίου τηλεφώνησε στον Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Τουρκία και είπε ότι η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει στις συνεχιζόμενες πυρκαγιές στη χώρα μας. Στη συνέχεια, η AFAD, σε συντονισμό με το Υπουργείο Εξωτερικών, υπέβαλε αίτηση στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προμήθεια πυροσβεστικών αεροσκαφών. Στο πλαίσιο αυτής της εφαρμογής, δύο χώρες (Ισπανία και Κροατία) στέλνουν αεροπλάνα σε αυτό το στάδιο”.

Πηγή capital.gr

Πέτρος Κράνιας