18 Αυγούστου 2021

Και τώρα όλα αποκτούν νόημα…




 Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ* για τους χειρισμούς στο προσφυγικό-μεταναστευτικό και την νέα κατάσταση με το Αφγανιστάν

Αφού μειώθηκαν οι προσφυγικές ροές και πολύ πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός έλεγε σε συνέντευξη ότι το προσφυγικό έχει λυθεί.

γιατί τα κονδύλια σίτισης προϋπολογίζονται για χιλιάδες παραπάνω πρόσφυγες;
 γιατί προωθείται με συνέπεια η κατασκευή νέων υπερδομών στα ανατολικά νησιά του Αιγαίου τα σύνορα δηλαδή της χώρας με την Τουρκία;
 γιατί δραστηριοποιείται έντονα μεγάλος αριθμός ΜΚΟ προκειμένου να αναπτυχθεί οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα γύρω από το προσφυγικό;


Η απάντηση δόθηκε. Είναι η κατάρρευση του Αφγανιστάν και η κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν και το αναμενόμενο νέο μεγάλο προσφυγικό κύμα.Όλος ο σχεδιασμός οδηγεί να γίνουν τα ανατολικά σύνορα της χώρας με την Τουρκία το πρώτο προσφυγικό ανάχωμα στην πορεία προς την Ευρώπη.

Και επειδή η Ευρώπη δεν ανταποκρίνεται να αναλάβει το βάρος που της αναλογεί, η προοπτική είναι να καταλήξουν τα νησιά μας μια γκρίζα προσφυγική ζώνη με την ανάλογη οικονομία , σε βάρος των πραγματικών δυνατοτήτων του τόπου μας.

Η προοπτική είναι να βυθιστεί η ανατολική νησιωτική περιφέρεια της Ελλάδας σε μια ακόμα προσφυγική κρίση όπως έγινε στο πολύ πρόσφατο παρελθόν από την οποία οι πληγές δεν έχουν κλείσει ακόμη.

Η νέα προσφυγική κρίση είναι η πολλοστή φορά που θα συμβεί.

Σε μια περιφέρεια νησιωτική που κύριο χαρακτηριστικό της είναι η φθίνουσα πορεία, η εγκατάλειψη από το κεντρικό κράτος και η πίεση από την γείτονα Τουρκία, είναι βέβαιο ότι οι κύριες ευθύνες ανήκουν στην Κυβέρνηση.

Αυτό όμως δεν παραγράφει ευθύνες από τοπικούς εκλεγμένους άρχοντες. Οι οποίοι διαπραγματεύονταν «αντισταθμιστικά οφέλη» με κοινοτικούς αξιωματούχους για να γίνει και νέα προσφυγική δομή στην Λέσβο χρησιμοποιώντας σαν αντάλλαγμα τα χρήματα του ΕΣΠΑ δηλαδή αυτά που ανήκουν στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Η επανάληψη τέτοιων συμπεριφορών και στην επερχόμενη νέα προσφυγική κρίση θα είναι ασυγχώρητη.Τα νησιά μας πρέπει να ζήσουν και να αναπτυχθούν στηριγμένα στις παραγωγικές τους δυνατότητες και στην θέληση των κατοίκων τους.

*Ο Στρατής Ζαφείρης είναι πρώην Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας και νυν Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης του Δήμου Δυτικής Λέσβου

https://www.stonisi.gr/